NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

5. oktobar - 24 sata prevrata

Dragan Bujošević i Ivan Radovanović

      U sredu 20. decembra u velikom holu Savezne skupštine predstavljena je knjiga "5 oktobar - dvadeset četiri časa prevrata", prva autorska hronika o događaju koji je izmenio istoriju ovog zdanja, Srbije i Jugoslavije.
       Autori Dragan Bujošević i Ivan Radovanović sakupili su svedočanstva šezdesetak učesnika, političara, policajaca, vojnika i građana sa ciljem da "pokažu da je 5. oktobar sasvim lična priča svakog od stotine hiljada učesnika događaja koji danas nosi razna imena - od pobune, demonstracije, revolucije, do puča i državnog udara".
       Na promociji knjige, koja je ujedno bila i nezvanično otvaranje Skupštine, okupili su se i mnogi junaci knjige.
       Uzbudljive ispovesti poznatih i nepoznatih sagovornika prepliću se u vrtlogu zbivanja koja su zapanjila svet i predstavljaju jedinstveno svedočanstvo koje će poslužiti za neke buduće analize. Ivan Radovanović kaže da mu je posebno bilo interesantno kako su se neke priče njihovih sagovornika poklopile na neverovatan, gotovo filmski način. "Čak i tamo gde nismo hteli da izigravamo romanopisce, dešavalo se da nam život ponudi neke neverovatne zaplete. Goran Svilanović nam je, tako, pričao kako je sa nekim ljudima izvlačio jednog policajca iz Skupštine, koji je bio potpuno malaksao i da su, usput, dobili batine. Kasnije smo slučajno naleteli na čoveka koji je sa Svilanovićem izvlačio policajca, pa smo dobili priliku da ih uvedemo sa različitih strana, do trenutka kad su se sreli u Skupštini."
       Da život piše romane, uverio se i Dragan Bujošević: "Oko hiljadu stranica razgovora sa demonstrantima, političarima, vojnicima, policajcima pretočeno je u triler u kome nijedna činjenica nije izmišljena. Sve što je u njoj, istinito je - ako piše da pored pukovnika policije stoji pištolj 'glok', onda je pištolj tu stvarno bio."


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu