NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ekran za dijasporu

Negovanje srpske tradicije preko satelita BK TV trebalo bi da osveži pamćenje našim ljudima koji žive u inostranstvu i vrati ih, koliko toliko, našem kulturnom nasleđu

      Domaćim televizijskim kućama koje već emituju svoj program preko satelita, ovih dana se pridružila i BK televizija.
       Zasad, satelitski program BK televizije je veoma sličan onome što se može videti i bez satelita. "Preko satelita, naravno, ne ide ono za šta nemamo dozvolu prenošenja, a to su, pre svega, strane emisije i serije. Te 'rupe' popunjavaćemo novim programom koji mi pravimo", kaže Slaviša Veselinović, urednik satelitskog programa.
       Ekipa BK televizije pripremila je različite emisije, od informativnih, obrazovnih i dokumentarnih programa do komercijalnih, zabavnih i sportskih. Koncerti izvorne, srpske muzike, i drugi muzički događaji, domaće serije i filmovi, arhivski materijali iz produkcije RTV BK Telekom, samo su deo onoga što uredništvo BK TV priprema. Pored toga, u pripremi su emisije koje promovišu BK grupu - svoju emisiju bi trebalo da ima i produkcijska kuća BK saund i BK univerzitet.
       Program je, pre svega, namenjen našim ljudima u inostranstvu i njihovim potrebama. "Sigurno je da gastarbajteri vole da čuju narodnu muziku tamo negde daleko, i mi ćemo je i puštati, ali nećemo dozvoliti da to prelazi granice dobrog ukusa, neće biti pevaljki u mini suknjama", kaže Veselinović.
       Kako Veselinović tvrdi, želja BK televizije je da poveže ljude iz inostranstva sa zemljom iz koje potiču, da se ne dogodi da treća generacija ne zna srpski jezik. Zato program predstavlja, pre svega, našu tradiciju i kulturu, istoriju Srbije i znamenite ljude. Takva emisija je "Mala srpska čitanka" koju je ranije uradio Milan St. Protić.
       Priprema satelitskog programa je, kako navodi Veselinović, veliki posao sa mnogo prepreka. One su bile i političke prirode, jer zbog sankcija program nije mogao da krene ranije. Takođe, neophodno je bilo naći što povoljniji satelit, imati dobre tehničke uslove i dovoljno novca. "Kada su se svi ti uslovi ispunili i kada su se interesi vlasnika i rukovodstva poklopili, krenuli smo ambiciozno i napravili program", navodi Veselinović.
       Trenutno se celodnevni program BK TV prikazuje širom Evrope, Severne Afrike, Srednjeg i Blistog istoka i Azije, a uskoro će i širom Amerike.
      
       DRAGANA MATIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu