NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Znanjem protiv raka

Maligna bolest, zasad nerešiv problem savremene medicine, tema je o kojoj se na Internetu naširoko raspravlja. Kako se snaći u moru informacija?

      Svaki pretraživač će vam dati obilje podataka kada u njegov prozor ukucate reč cancer, ali, da li vam je baš sve od toga potrebno? Sa ekrana će vas zasuti more informacija koje, manje ili više, imaju nekakve veze s onkologijom, tumorima, lečenjem, režimima terapija: vesti, objave, rezultati istraživanja, obaveštenja vladinih agencija, profesionalnih udruženja, univerziteta... Brojna su i komercijalna mesta koja vam mogu pomoći da se probijete kroz ovu šumu informacija. Odakle da krenete?
       CancerNet (http://cancernet.nci.nih.gov) je adresa na kojoj Američki institut za rak (National Cancer Institute) objavljuje osnovne informacije vezane za ovo oboljenje. Većina materijala na ovoj adresi je rezultat rada samog Instituta, odnosno projekta koji se zove "Podaci i odgovori na pitanja, namenjeni lekarima" (Physician Data Query, PDQ). U PDQ se nalaze sadržaji iz oblasti genetike, prevencije, skrininga, nege pacijenata i različitih vrsta lečenja dece i odraslih, kao i registar istraživanja koja se sprovode u SAD. Sve ove sažetke piše, ažurira i revidira uređivački odbor za onkologiju, sastavljen od izuzetnih specijalista. Napominjemo da su svi ovi prilozi napisani u dve verzije - za lekare i pacijente.
       OncoLink (http://cancer.med.upenn.edu) je sajt Centra za istraživanje raka Univerziteta u Pensilvaniji. Na njemu se mogu naći lične priče i razmišljanja obolelih, meniji prema vrstama oboljenja, meniji prema medicinskim specijalnostima (sa vrstama terapija), psihosocijalna podrška, ekološki faktori koji, eventualno, utiču na pojavu raka (pušenje, ishrana, genetski faktori, kvalitet vazduha). Piše se i o kliničkim probama i lekovima koji su u fazi ispitivanja, ustanovama i organizacijama, udruženjima i grupama za podršku, onlajn časopisima i drugim izvorima informacija. Poseban deo posvećen je najčešćim pitanjima pacijenata i savetima o suzbijanju bolova, umora itd. Zdravstvenim radnicima posvećene su stranice s obaveštenjima o sastancima i konferencijama.
       ASCO OnLine je mesto na kome možete naći obaveštenja Američkog udruženja za klinička istraživanja (http://www.asco.org), kao i radove Američke asocijacije za istraživanje raka (http://www.aacr.org). Vrlo dobri izvori o najnovijim dostignućima u istraživanju raka i lečenju su: OncoLink Cancer Nenjs (http://cancer.med.upenn.edu/cancer_news), sa dnevnim pregledom; ASCO OnLine Cancer in the News (http://www.asco.org/people/cn/html/m_cn.htm), gde stručnjaci pišu kratke komentare; Cancer News on the Net (http://www.cancernews.com), koji pretražuje informativne izvore na Mreži i organizuje podatke prema tipu raka (od decembra na ovom sajtu čitaoci mogu da dobiju obaveštenja o pojedinačnim oblicima i tipovima raka putem elektronske pošte).
       Na mnogim lokacijama izloženi su podaci o kliničkim ispitivanjima, zastupljenosti određenih vrsta neoplazmi prema regionima u SAD, kao i informacije o kontaktima koje biste eventualno želeli da uspostavite. Takav je, na primer, sajt CancerNet, koji ima podatke o preko 1 800 ispitivanja koja su u toku. Većina ovih istraživanja sprovedena je u Americi i finansirana od strane nacionalnih instituta za istraživanje raka. Na adresi http://cancertrials.nci.nih.gov dobićete opšte informacije o ispitivanjima, sažetak za svako od njih, i to u dve verzije - jedna je pisana "običnim" jezikom, a druga korišćenjem stručne terminologije.
       Korisne informacije o kliničkim eksperimentima sakupljene su na lokaciji http://www.centerwatch.com, gde se nalazi baza podataka o istraživanjima finansiranim od strane industrije ili vlade, uz obilje detalja o svakom ispitivanju ponaosob. Pacijenti koji se obrate na ovu adresu mogu da dobiju obaveštenje o uključivanju u neko od istraživanja, ili podatak da li mogu da se prijave na određenu terapiju, naročito ako se radi o istraživanjima koja regrutuju dobrovoljce.
       Britanska baza podataka, na sajtu UKCCCR Register of Cancer Trials (http://www.cto.mrc.ac.uk/ukcccr) obuhvata slučajan izbor kliničkih istraživanja. Na ovoj adresi naći ćete reference za objavljene podatke od značaja, za lečenje u uslovima istraživanja i testiranja.
       Kanadski nacionalni institut za istraživanje raka (National Cancer Institute of Canada), koji se nalazi na Univerzitetu Kvins u Kingstonu, država Ontario, objavljuje svoje rezultate na adresi http://www.ctg.queensu.ca. Ukoliko želite da učestvujete u istraživanjima, ovde ćete moći da dobijete i pristupni formular.
       Alternativni pristupi u lečenju objavljuju se na sajtu Američkog društva za borbu protiv raka (American Cancer Society), http://www.cancer.org, a same alternativne metode mogu se naći na http://www.cancer.org/alt_therapy/index.html. S mnogo više skepse ovi alternativni pristupi lečenju analizirani su na sajtu Quackwatcha (http://www.quackwatch.com). Urednici sajta tvrde da su "vaš vodič kroz zdravstvene prevare, medicinske laži, marifetluke i pogrešne odluke", u nadi da ćete se odlučiti za istinitu informaciju. Ovde možete da nađete i odeljak "Posebne poruke za obolele od raka" koji tragaju za "alternativnim metodama" u lečenju (http://www.quackwatch.com/OOAboutQuackwatch/altseek.html), sa podnaslovom "sumnjive metode lečenja".
       Navedene stranice samo su mali deo onoga što se nudi korisnicima Interneta. Na svakom sajtu nalazi se na stotine linkova na srodne lokacije, koje su namenjene ne samo bolesniku, već i njegovoj neposrednoj okolini, porodici i kolegama. Tako je Mreža za kratko vreme postala najbogatiji izvor informacija o bolesti s kojom se ljudi bore od pamtiveka.
      
       VESNA DADIĆ
      
       ŽIVOJINOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu