NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

U gradu i na planini

Modni dizajneri za zimu u gradu i na planini preporučuju dobar ukus - povratak šika, ženstvenosti i elegancije ali bez nagoveštaja ekstravagancije i prenaglašene erotike

      Nekih hiljadu ili dve metara nadmorske visine bliže smo oblacima, pogled je veličanstven, a svuda oko nas prostire se nepregledna belina. Ako ste dobro ušuškani u toplu odeću, neće vam smetati hladnoća i oštar vazduh. U čizmama od nepromočivih materijala, čućete samo pucketanje grančica i prštanje snega pod nogama.
       Domaća zimska
       turistička ponuda već vam je poznata (iako naši centri uglavnom nemaju valjane Internet prezentacije), a ako želite da posetite neke od evropskih ski centara dobro bi bilo da pogledate neki interaktivni magazin o skijanju. Na sajtu http://www.snowchoice.com/index.htm naći ćete sve relevantne podatke o temperaturi, visini snežnog pokrivača i padavinama, o radu žičara i vremensku prognozu za narednu nedelju za najpoznatije ski centr u Austriji, Francuskoj, Italiji i Švajcarskoj.
       Na sajtu http://www.thealps.com predstavljeno je više od
       2 500 hotela širom Evrope. Prezentacije Samonija, Kortine, Madone de Kampiljo, Sent Morica, Vengena i ski centara Novog Zelanda, Argentine i Čilea su na adresi http://pages.prodigdž.com/snosearch, dok su zimovališta u Estoniji prikazana na adresi
       http://www.estpak.ee/~vtl/turism/kytiengl.html. Najpopularniji ski centar Severne Amerike, Aspen, ima svoj sajt na http://www.skiaspen.com.
       Kompletnu opremu za zimske sportove potražite na sajtovima renomiranih proizvođača: http://www.rossignol.com, http://www.salomonsports.com, http://www.nordicaboots.com, http://www.k2ski.com, http://www.elanskis.com, http://www.atomic.at. Kvalitetnu sportsku opremu pogledajte na lokaciji http://www.fila.com, http://www.spyder.com i http://www.adidas.com.
       Ako želite da budete u trendu, budite elegantni i na ski stazama. Eskada, Serđo Takini, Guči i Šanel uradili su modele jakni za zimske sportove, skijaške naočare, rukavice i pantalone od nepromočivih materijala. Moderne su jakne u svetlim tonovima od bele, bež, sive, srebrne, zlatne i grao sa sedefastim sjajem kombinovane sa crnim pantalonama i rolkama sa velikim okovratnicima. Jakne su bez patent zatvarača, kopčaju se na čičak i male drikere sa kapuljačama obrubljene prirodnim krznom.
       Kako zimski odmor ipak kratko traje, pogledajmo predloge kreatora za modu na ulicama ove zime. Na sajtu http://www.widemedia.com/fashionuk/fashion/catwak-archive/lfw-aw00 prikazani su modeli kreatora sa londonskog Fashion NJeek-a. Aleksander Mekvin predstavio je modele u karo desenu - linije osamdesetih godina, kao i modele živih boja inspirisane Afrikom. Domeniko Dolče i Stefano Gabana na sajtu http://www.dolcevita.com/fashion/dolce/dolce.htm ove sezone lansirali su modele jednostavne linije sa detaljima iz svakodnevnog života. Kolekcije za žene Ane Sui, Karoline Herere, Helmuta Langa, Viktora Alfara, Huga Bosa, DKNDŽ, Narcisa Rodrigeza, Oskara de la Rente, Vere Vang i Angela Sančeza i kolekcije za muškarce Antonija Berardija, Done Karan, Tomija Filingera, Huga Bosa i Armanda Basija naći ćete na http://www.fashionclick.com/ShowsFall00/Men/FC_CollectioMen00.htm. Zimsku kolekciju Trusardi pogledajte na http://www.trusardi.it/EnFW0000.htm. Najelegantniji modeli iz zimske kolekcije Šanel, Živanši, Valentino, Versaće, Ungaro, Iv Sen Loran predstavljeni su na sajtu http://www.fashionlive.com/shows/couture/fx/2001/humbert.html.
       Onlajn magazin Hilari (http://www.hilary.com/fashion/winter.html) predstavlja modne trendove za zimu - xempere nežnoplave boje sa pletenicama i metalik plavu bluzu koja se kopča samo na gornjem dugmetu (seksi izgled se preporučuje čak i na niskim temperaturama).
       Kenzo, Lanvin, Sebastijan Martinez i Jamamoto opremili su muškarce za izuzetno hladnu zimu. Manekeni su ušuškani u krznene ogrtače i kape, ogromne rol kragne, tople jakne i zimski donji veš u crnoj boji. Sve to prikazano je na sajtu http://www.foxnews.com/panorama/mens/fashion/2000/photoessay.sml. Prezentacija zimske kolekcije za muškarce prikazane u Milanu je na sajtu http://usa.dolcevita.com/fashion/uomonj01/uomonj01.htm. Mušku kolekciju karakterišu živi tonovi, topli vuneni xemperi i jakne od tvida. Italijanski kreatori lansirali su izgled "urbanog kauboja", a kolekciju Etno karakterišu i etno xemperi i šeširi. Donatela Versaće, u svom stilu, preporučuje jakne od kašmira u leopard dezenu i krzno u jarkim bojama. Dolče i Gabana raznobojnim krznenim okovratnicima i sicilijanskim kapama dopunjuju konvencionalno odelo.
       Laura Bjađoti takođe koristi prirodno krzno, a u kolekciji za muškarce koristi meka pletiva ležerne linije. Alesandro del Akva našao je inspiraciju u tibetanskoj odeći, kao i Romero Dili, za koga je moderan muškarac večiti putnik ukrašen bojama tibetanskog sveštenika. Đorđo Armani neguje atraktivan i prirodan stil koji definiše elegantnog muškarca, a posebnu pažnju posvećuje detaljima. Roberto Kavali koristi pletivo sa resama u kombinaciji sa pantalonama od zmijske kože. Karakteristika njegove kolekcije su transparentna platna koja stvaraju iluziju pokreta.
       Kolekciju zimske sportske obuće pogledajte na http://www.grisport.it/h_monti_.html, a zimsku obuću za sve prilike potražite na sajtu http://www.tonyshoes.com/ask-tony-shoe-fashion.html. Izuzetno su moderne cipele i čizme od zmijske kože u raznim bojama. Ove zime se nose klasični crni, ali i maslinastozeleni i crvenkasti tonovi obuće, od kamilje i fine nape ili pak sjajnih veštačkih materijala, sa metalik patentima. Oblik cipela je od široko četvrtaste, do potpuno zaobljene forme a la Prada. Modeli obuće za veče su sa visokom i tankom potpeticom, a čizme moraju biti tanke i pripijene, dužine do pola lista ili do kolena. Obuća za svaki dan prevashodno mora biti udobna, od meke kože s toplim, gumenim đonovima koji su i dalje popularni. Modni detalji inspirisani su hipi i indijanskom modom - resice, perlice, indijanske torbice, a nose se i folklorni i etnomotivi.
       Šminka za dan i za veče nije neupadljiva, ali nije ni napadna. Kolekciju šminke Iv Sen Lorana u bojama zagasite maline za zimu 2001. pogledajte na sajtu http://www.lucire.com/lp.shtml.
      
       NATAŠA USKOKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu