NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vesti

      Promene u Iranu
       Ajatolah Hosein Ali Montazeri, naslednik pokojnog imama Homeinija, objavio je na Internetu svedočenje o masovnim pogubljenjima opozicionara u Iranu i time izazvao rat mula na Internetu i pojavljivanje jednog piratskog sajta.
       Montazeri (78) je bio izabrani naslednik imama Homeinija pre nego što je po njegovoj smrti 1989. godine pao u nemilost i uklonjen sa mesta na koje je doveden sadašnji lider Islamske Republike ajatolah Ali Hamenei. Montazeri od tada živi u kućnom pritvoru u mestu Kom, stotinak kilometara južno od Teherana.
       Oštar protivnik konzervativnih krugova, Montazeri uspeva s vremena na vreme da preko sinova javnost upozna sa svojim kritikama, ali je nedavno vlastima zadao ozbiljan udarac objavljujući svoje memoare od 600 stranica teksta i više od 1 000 stranica aneksa na Internetu. NJegov sajt http://www.montazeri.com, koji je prijavljen u Velikoj Britaniji i čiju autentičnost su potvrdili Montazerijevi sinovi, dobio je hiljade pisama iz Irana i inostranstva, a štampane kopije memoara već uveliko kruže Iranom.
       Odmah posle toga, na svetskoj Mreži se pojavio piratski sajt http://www.montazery.com koji je vitrina za sajt vođe Islamske Republike i na njemu se mogu pročitati sve fatve Ali Hameneija kao i njegovemisli i izjave o raznim političkim i socijalnim temema. U dokumentu objavljenom na originalnom Montazerijevom sajtu nalaze se precizna i do sada neobjavljena svedočanstva o brojnim dramatičnim epizodama iz Islamske revolucije i rata protiv Iraka, kao i o pokušaju sprečavanja pogubljenja više hiljada opozicionara koje je 1988. godine naredio Homeini.
       Prema dokumentu, avgusta 1988. godine, glavni opozicioni oružani pokret u Iranu, mudžahedini naroda, pokrenuo je masovan napad iz svojih baza u Iraku. Homeini, ljut zbog toga, naredio je tada da se pogube svi muxahedini, čak i oni kojima je već suđeno ili koji su oslobođeni.
       "Svi oni koji su protiv Revolucije moraju vrlo brzo biti pogubljeni,treba uništiti neprijatelje islama", citira Montazeri tadašnje Homeinijeve reči.
      
       Samoubistvo
       Dvojica južnokorejskih studenata oduzela su sebi život pošto su posetila Internet sajt posvećen načinima za samoubistvo, saopštila je korejska policija. Drama se odigrala u jednom motelu u Kangungu, na istočnoj obali Koreje, gde su dvojica studenata pronađena mrtva. Prema svedočenju jednog njihovog kolege koji je bio s njima u momentu samoubistva, studenti su stupili u kontakt preko Internet sajta posvećenog samoubistvu.
       "Svi su pričali o samoubistvu. Oni su to učinili. Toliko me je bio strah da sam pobegao", ispričao je on policiji. Jedan od samoubica je, posle prvog pokušaja samoubistva u septembru, boravio u psihijatrijskoj bolnici. Drugi samoubica je bio pod pritiskom jer je imao velike dugove posle klađenja na konjskim trkama.
       Policija je saopštila da ne zna koji su sajt samoubice posetile, ali da postoji više sajtova na korejskom jeziku koji nude informacije o načinima da se izvrši samoubistvo.
      
       Francuski prvenac
       Prva elektronska knjiga na francuskom jeziku biće objavljena u januaru 2001. godine, saopštio je generalni direktor kompanije "Sital" Olivije Pižol. Ta elektronska knjiga, u potpunosti proizvedena u Francuskoj, prva je evropska elektronska knjiga. Cena aparata biće 5 700 franaka (869 evra), a dimenzije 21 sa 16 santimetara i težina 900 grama. Aparat ima kapacitet od 1 500 stranica što je oko 30 prosečnih knjiga. Zahvaljujući bateriji, on ima autonomiju rada od više časova i ekran u boji. Knjige se mogu prebaciti sa Interneta, za šta je dovoljno aparat priključiti na telefonsku liniju. Prebacivanje knjiga sa Interneta trajaće između tri i pet minuta, a biće moguće isključivo sa sajta http://www.cytal.com.
       Kompanija, koja je već potpisala sporazume sa više francuskih izdavačkih kuća, planira da do početka godine na Internetu objavi hiljadu naslova, a potom će repertoar biti obogaćivan za stotinak novih knjiga svakog meseca.
      
       Zaštićeni islam
       Malezijska vlada saopštila je da će građani te države muslimanske veroispovesti biti krivično gonjeni ukoliko budu vređali islam preko Interneta. Gonjenje će se, u takvim slučajevima, sprovoditi po šerijatskom zakonu, najavio je zvaničnik malezijske vlade Abdul Hamid Otman pred parlamentom. Vlasti Malezije su se, prema njegovim rečima, na taj korak odlučile nakon što je ustanovljeno da su "pojedinci" ismevali proroka Mohameda i Kuran postavljajući na Internetu religijske interpretacije koje za cilj imaju stvaranje animoziteta među muslimanima.
       Šerijat se u Maleziji primenjuje samo u suđenju muslimanima, i to kada se radi o verskim ili porodičnim pitanjama. Maležani imaju i građanski zakon koji važi za sve, bez obzira na veroispovest, i zasnovan je na britanskom pravu.
       Ismevanje proroka Mohameda ili Kurana kažnjava se, prema malezijskom šerijatskom zakonu, globom od 1 316 dolara ili trogodišnjom zatvorskom kaznom.
      
       Napoleon na Internetu
       Fondacija "Napoleon" je u saradnji sa Državnim savetom, vrhovnim sudskim organom Francuske, otvorila Internet sajt kojim se omogućuje uvid u hiljade do sada neobjavljenih arhivskih dokumenata, a koji su namenjeni istraživačima i istoričarima koji proučavaju Napoleonovo doba. Prema saopštenju Fondacije, dokumenti potiču iz arhive Državnog saveta i predstavljaju izvore informacija o zakonima koje je uveo Napoleon i odnosima Francuske i Rima u to doba.
       Na tom sajtu (http://www.napoleonica.org) može se videti i više hiljada portreta istaknutih ljudi iz epohe od 1800. do 1815. godine. LJubitelji istorije očekuju da će se sajt obnavljati retkim dokumentima o Napoleonovom izgnanstvu na ostrvo Sveta Jelena, kao i Napoleonovim pismima.
      
       Internet mornarica
       Malezijska vlada odlučila je da osnuje "Internet mornaricu" koja će žiteljima zabitih sela na ostrvu Borneo omogućiti da se upoznaju sa informatičkim tehnologijama. "Internet mornarica" će se zapravo sastojati od samo jednog broda koji će ploviti rekom Raxang u oblasti Saravak, a čija će posada seljanima pokazati čuda moderne tehnologije. Žitelji nepristupačnih krajeva Bornea imaće tako šansu da nauče osnovne operacije na kompjuteru i kako da upotrebljavaju Internet.
       "Želimo da ljudima predstavimo informatičke tehnologije kako bi oni bili pripremljeni u trenutku kada za nekoliko godina do njih dođe potrebna infrastruktura", izjavio je dekan elektrotehničkog fakulteta na lokalnom Unimas univerzitetu Karudin Abdul Hamid.
       Brod, koji sa opremom košta oko 263 hiljade dolara, zaploviće u junu iduće godine. Na plovilu će biti instalirano 20 umreženih kompjutera sa pristupom Internetu. Malezijska vlada je još prošle godine započela program upoznavanja stanovnika ruralnih područja sa kompjuterskim tehnologijama. U tu svrhu, opremila je kompjuterima i bežičnim telefonima jedan autobus koji je obilazio sela u okolini Kuala Lumpura.
      
       Strogi Nemci
       Nemački sud naložio je obnavljanje suđenja australijskom državljaninu Frederiku Tojbenu koji je preko Interneta negirao da se holokaust ikada dogodio. Tojbenu je već jednom suđeno u Nemačkoj zbog širenja takozvane Laži o Aušvicu preko svetske Mreže, ali je tada bio oslobođen optužbe. On je u novembru bio osuđen na devet meseci zatvora zbog rasturanja letaka na kojima je negirao holokaust, međutim nije osuđen zbog toga što je istu stvar činio preko Interneta, pošto se njegov veb-sajt nalazio na serveru u inostranstvu, dakle van jurisdikcije nemačkog pravosuđa.
       Vrhovni federalni sud, međutim, nije uvažio takvu ocenu i utvrdio je da Tojbenu može da bude suđeno u Nemačkoj za delikt počinjen preko Interneta. Tojbenu će se sada suditi ukoliko on bude izručen Nemačkoj, pošto se, nakon odsluženja dela zatvorske kazne, vratio u Australiju, gde se takođe suočio sa pravosudnim organima zbog svog veb sajta.
      
       Mirisi na Mreži
       Švajcarska kompanija "Živodan" saopštila je da će sa kalifornijskom firmom "Dixisents" otpočeti saradnju koja bi trebalo da rezultira razvitkom tehnologije koja će omogućiti prenošenje vernih mirisa preko Interneta.
       Švajcarska kompanija će, kako je najavljeno, proizvoditi arome kojima će biti punjeni i smell uređaji na čijem razvijanju trenutno radi "Dixisents". Naprava će raditi tako što će dešifrovati digitalne podatke o nekom mirisu na Internetu, kombinovati neke od 128 aroma koje se nalaze u njegovoj paleti i potom ih uz pomoć malog ventilatora raspršivati po vazduhu.
       Portparol "Živodana" Peter Vulšleger ocenio je, međutim, da taj projekat neće biti naročito isplativ u bliskoj budućnosti.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu