NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Lenon u sajberspejsu

"Mi pokušavamo da učinimo Hristovu poruku savremenom. Mi želimo da Hrist pobedi. Šta bi on učinio da je imao reklame, TV, ploče, filmove, novine? Danas je komunikacija čudo. Pa, iskoristimo je"

      U Lenonovoj provokativnoj izjavi iz 1969. godine ne pominje se Internet mreža, sredstvo komunikacije koje bi bilo kao stvoreno za njega. Iako je bio dalekovid, bivšem Bitlsu bi trebalo oprostiti što je propustio da predvidi informacionu revoluciju koja bi omogućila da njegova poruka mira i ljubavi stigne u sve delove sveta. Drugi sada mogu da šire te reči umesto njega. Dvadeset godina nakon decembarske noći u kojoj je Lenona iz pištolja ubio Mark Čepmen, na Internet mreži sakupljeno je obilje podataka o njemu. O Lenonovom životu postoji bogata arhiva, ponovo se raspravlja, procenjuje i kritikuje njegov rad.
       Najbolji njeb sajtovi pothranjuju Lenonovo nasleđe i proklamuju njegovu čistu harizmu. S druge strane, na drugim lokacijama su mračni sadržaji sa dosta zavereničkih teorija i paranoičnih ideja. Internet mreža ne samo da narasta do linije izazova postavljene od strane obožavalaca pop muzike, već prevazilazi i očekivanja najvernijih obožavalaca. Koliko god da je subjekt nepoznat, postoji sijaset informacija koje čekaju da budu pronađene. Svako ko se povodi ličnim interesovanjima naći će sajt koji ide naruku njihovim predrasudama, ili će pak doneti potpuno oprečan pogled.
       Da li je Lenon bio prava savest čudesne četvorke? Da li je Joko Ono rastavila bend? Da li je "Imagine" pop klasika najboljih tekstopisaca dvadesetog veka ili iskrivljena balada ciničnog umetnika čija je mladost prošla?
       Među hiljadama sajtova posvećenih Lenonu su i oni na kojima možete pročitati njegovu poslednju volju i testament, jedva izgovorene reči na osnovu kojih je FBI krenuo u potragu za "prljavim vešom" pevača. Na takvim lokacijama možete kupiti suvenire (šoljice za kafu ili podlogu za miša) s njegovim likom, uzeti učešće u Lenonovim karakoke skupovima, pobediti na konkursu za pisanje tekstova koje sponzoriše Joko Ono, kontaktirati sa obožavaocima iz Sankt Peterburga koji žele da sagrade svetilište pevaču ili saznati kakve je plakate o njegovom ubistvu objavila američka vlada.
       Istina je tamo negde
       http://www.shout.net/~bigred/lennon
       Ovo je ozbiljan sajt koji treba da vas ubedi da je Lenon smrtno ranjen "od strane ubice koji je zapravo bio samo oruđe nove američke vlade na čelu sa Ronaldom Reganom". Britanski advokat Frenton Bresler, na čijem je pisanju i zasnovan ovaj sajt, veruje da je Čempen, kao i Li Harvi Osvald i Sirhan Sirhan pre njega, bio programiran da ubije na komandu, kao u seriji sa Molderom i Skali.
       Zamisli to
       http://www.geocities.com/dp2spirit
       Na ovom sajtu akcenat je na signalima za koje Čempen tvrdi da ih je "primao" iz Lenonovih stihova i sa albuma. "Ovaj njeb sajt daje kratak uvod u moje ideje", piše nepoznati autor, dodajući žalosno da "sajt, takođe, nudi punu verziju ubistva".
       Nutopijski plejboj
       http://www.merseyworld.com/imagine
       Majkl Elison opisuje svoj prvi susret sa DŽonom Lenonom 1976. godine, kada je stigao u njujoršku Dakota zgradu da bi savetovao Lenonove u vezi s njihovim stanom. Na mesinganoj ploči zgrade pročitao je "Nutopian Embassdž" što je bila Lenonova ideja. Nastavili su prijateljstvo i kasnije svirali zajedno.
       Javni neprijatelj
       http://foia.ffbi.gov/lennon.htm
       Lenon je postao meta FBI tokom ranih sedamdesetih, a ovde su izložena dokumenta kojima se to i dokazuje. Jedan sablasni memorandum koji opisuje DŽeri Rubina kako pada zajedno sa Lenonom zbog njegove "prekomerne upotrebe droge, na koju se misli kada se kaže donjners".
       Tvoja će biti gotova...
       http://www.courttv.com/legaldocs
       Lenonov testament je značajan istorijski dokument, ne zbog informacija koje sadrži, već zato što daje osećaj kao da gledate u njegovu dušu i budite duhove. Sablasno i duboko čemerno.
       Lenonovo slikanje
       http://www.johnlennonartwork.com
       Galerija koja se nalazi na Lenonovom imanju nudi njegove (ne)uspele crteže po visokim cenama. Jedini je problem što su isto tako okvalifikovana i dela njegove supruge. Lokacija http://www.lennonart.co.uk je liverpulski sajt koji prodaje više takvih radova.
       Podloge za miša, bezbožnost i religija
       http://www.bagism.com
       Kako će obožavaoci reagovati na stranu koja nudi suvenire, podloge za miša i keramičke šoljice za kafu na kojima je napisano "All nje are sadžing is give peace a change" ("Sve što mi govorimo je dajte šansu miru"), lako je pretpostaviti. Međutim, iznenađujućih 10,2 odsto odgovora posetilaca ovog sajta se slaže da je "All džou need is cash" ("Sve što ti treba je novac") bliža istini od Lenonovog originala.
       Takmičenje u pisanju pesama
       http://www.jlsc.com
       Godišnja nagrada je vrednosti od 180.000 funti za razne žanrove latino, hip-hop i duhovne muzike. Sajt vas informiše kako da konkurišete i šta sve možete da osvojite. Ovo je dobar primer kako se Lenonovo nasleđe koristi u dobrotvorne svrhe.
       Rat je završen
       http://www.instantkarma.com
       Iscrpna onlajn verzija časopisa "DŽon i Joko" osnovanog 1981. Tu su redovne novosti zasnovane na pričama i odlična arhiva, potom citati s razglednica iz Japana koje su DŽon i Joko slali tetka Mimi, a koje je pisao DŽon. ("Mimi, na planini smo. Stvarno je lepo.")
       999
       http://www.rareexception.com/Garden/beatles/number9.html
       Sajt o pretpostavljenoj Lenonovoj fasciniranosti brojem devet. Pesme "One after 909", "Revolution 9" i "9 dream" su ponuđene kao argument. DŽon Lenon je rođen 9. oktobra, i njegov sin je takođe rođen devetog dana u mesecu. Kada je Lenon ubijen, 8. decembra, u Engleskoj je već bio nastupio 9. decembar.
       Elton DŽon i Lenon
       http://www.clownbike.com
       Kada je Lenon zamolio Eltona DŽona da pevaju zajedno na albumu "NJall and bridges" iz 1974. godine, Elton se složio pod uslovom da mu se Lenon, ukoliko pesma dospe na vrh top-liste, pridruži na sceni tokom njegove turneje po Americi. "NJhatever gets džou thru the night" je u kratkom roku stigla na vrh top liste, što je primoralo Lenona da se, mimo volje, pojavi na Eltonovom koncertu u Madison Sljuare Gardenu.
       Iz Rusije sa (Hramom) ljubavi
       http://www.friends-partners.org/
       oldfriends/spbnjeb/sppress/94/lennon.html
       Kaja Vasin neće biti spokojan dok mu se ne ostvari san, a to je da rekenrol hram ljubavi DŽona Lenona postane "cigla i malter". Sankt Peterburg je osnovao Petar Veliki kao prozor u Evropu - " Ja želim da ovo budu vrata u svet tako što ću stvoriti hram koji će biti centar muzike, ljubavi i mira." Ako bude uspeo da sakupi novac ("tričavih" 12 miliona dolara) Vasin planira da sagradi svetilište po ugledu na Sgt. Pepperov poslednji akord.
       Lenon junior
       http://www.julianlennon.com
       Pol Makartni je napisao "Hedž Jude" o njemu. DŽulijan Lenon je izdao jedan prosečan solo album, ali će uvek ostati interesantniji kao DŽonov sin nego zbog nečeg što je sam uradio. Dakle, odlična ocena za tako dobro dizajniran sajt sa prilično dobrim fotografijama (porodično stablo propraćeno tekstom) i DŽulijanovu hrabrost da govori o svojim najintimnijim osećanjima i (ne)povezanosti sa ocem.
       "Klub prvih žena" Bitlsa
       http://www.jibboo.com/beatles/wives
       Sajt nudi biografije, fotografije i lične podatke o životima njegove tri supruge i jedne devojke (Jane Asher), sa kojima je DŽon dugo bio u vezi još tokom 60-ih.
       Žena umetnica
       http://www.cythialennon.com
       "Da nisam zatrudnela i udala se, kada je on već počeo da obilazi svet", govori Sintija Lenon o svojoj vezi sa DŽonom, "verovatno bismo se rastali. Ja bih ostala na umetničkom koledžu i verovatno bih postala nastavnik." Sajt pruža priliku obožavaocima da kupe četiri portreta DŽona Lenona koje je naslikala njegova bivša žena.
       Žena umetnica 2
       http://www.kaapeli.fi/aiu
       Ako verujete da je Joko Ono inovator koji ne zna za granice, a čiji je rad okrutno pomračen slavom njenog muža, ovo je pravi sajt za vas. A ako ste samo radoznali, ima još mnogo toga - istorijat, zapisi i slike koje daju potvrdu tvrdnjama da je Joko neopravdano zapostavljena.
       Legenda
       http://www.legend-johnlennon.com
       Izvrstan sajt koji sadrži slike, diskografiju, nagrade, notne sveske i još mnogo toga uključujući i suštinsku rečenicu iz dueta sa Eltonom DŽonom iz 1974. godine: "Don't need a njatch to njaste džour time".
       Liverpulski album Bitlsa
       http://www.liv.ac.uk/ipm/beatles
       Dobro dizajniran sajt koji evocira uspomene, spotove nezaboravnih melodija na kojima je Lenon pogleda uprtog u tekstove koje je pisao zajedno sa Polom. Opisani su i smrt Brajana Epštajna i razlaz Bitlsa.
       Zvanični Bitlsi
       http://www.beatles.com
       Poslednji, ali ništa manje oficijelni sajt "čudesne četvorke". Uprkos očekivanjima, ovaj sajt ima malo informacija. Veći deo je vezan za novi album njihovih hitova. Dakle, iako to znači mnoštvo materijala o svakom albumu Bitlsa koji se našao na prvom mestu muzičkih top-lista, malo je toga što biste mogli da dobijete besplatno.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu