NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Duh vremena<br>Milivoje Glišić
Pedagoška poema

Zašto je, i s kakvim programom, bivša ministarka Margit Savović osnovala Žensku stranku

      Žalila se jedna umetnica: kad čuju da sam Mađarica, Srbi misle - to je profesija!
       Tako je bilo do pojave Margit Savović. Onda je Margit pripasala pištolj ("zastava" 7,65) i preuzela resor ljudskih prava, zatim i brigu o porodici. Postala je neka vrsta osiromašenog uranijuma; kad su uhapšene demonstrante protiv režima pretukli u zatvoru, temperamentno je presudila: oni koji se tuku, moraju računati na to da će biti tučeni! Pokazali su joj član 25. Ustava SRJ: zabranjeno je i kažnjivo svako nasilje nad licem koje je lišeno slobode. Mislim da je Margit to sa indignacijom odbila kao muški šovinizam.
       - Za razliku od muškaraca, žene u politici izložene su daleko većoj pažnji i kritici - govorila je Margit Savović. - Kao da ljudi prosto vrebaju greške ili misle da one govore u nečije tuđe, a ne u sopstveno ime.
       Mnogo godina kasnije, kad je, ražalovana, vratila pištolj i kad se razvela, požalila se na seksualnu neupadljivost naših političara, bar kada se radi o SPS-u i JUL-u. Često je, veli, kao ministarka na sednicama vlade, prilikom rebalansa budžeta, posmatrala kolege i razmišljala da li bi neko od njih mogao da joj bude partner i ni u jednom nije mogla da nađe kompletnu osobu po svom kriterijumu.
       Dobro, možda je Margit izbirljiva, ali činjenica je da su od afera u njihovim redovima zapažene samo finansijske afere. Čak je i Titova partija bila seksualno dinamičnija. Samo istorijski nepismeni ne znaju kako se Brozov šator uoči prelaza preko Neretve celu noć drmusao! Kod novih ministarki šuškalo se o šoferima, međutim, i to bi trajalo samo jedan mandat...
       Iako su se trudile:
       - S obzirom da sam javna ličnost - govorila je Leposava Milićević - mislim da uvek moram biti pristojno obučena. Jedino vodim računa da se ne zapustim.
       Koristila je Iv Sen Loranov "šampanj".
       Zagovarala je, kaže, jednostavnost kao neprolaznu vrednost.
       Milićevićkinom "šampanju" Margit Savović je pretpostavljala "miraž", ali uspeh je ipak izostao: "Naša sredina ne prašta ženi ako je pametna, uspešna i još pri tom lepa. Saradnici i partneri nisu štedeli komplimente za moj izgled, ali retko su ih davali za karijeru."
       Izvorna Mađarica iz Bekeščabe, ambiciozna, borila se do poslednje krpice:
       - Dešavalo se da obučem najkraću suknju kada moram na poslu da privolim nekoga da ispuni svoje obećanje.
       Margit nema ništa ni protiv usputnog seksa, samo za to je, veli, potrebna kultura, a ne dva minuta, pa ćao:
       - Čak je i privlačno kada obe strane uđu u seks bez nekih obaveza i planova.
       Mada, s druge strane, ovdašnji muškarci (lenštine!) nedopustivo su neodgovorni:
       - Za njih je normalno da kažu zvaću te sutra, pa ih nema deset dana.
       Za to vreme izvetri i parfem, a nekmoli emocija.
       Gospođa Savović se telesno uklapa u legendu o Mađaricama:
       - Brza sam, hitra i energična, mada nisam primetila da proključa voda kada uđem u nju!
       Ukratko, srpski muškarci (pod tim izrazom podrazumeva političare) daleko su ispod njenih predispozicija:
       - Svoju moć ispoljavaju na poslu, a nema ih nigde kada dođu u priliku da se intimno dokažu. Razočarate se kada se nađete u četiri oka, četiri ruke i noge s tim verbalno jakim i uspešnim muškarcima. "Radiću ti ovo, ono" postoji samo na rečima, a kada poželim da vidim šta će to da mi urade, kažu "Vidimo se sutra, nemam vremena". Srpski ljubavnik uvek razmišlja o kvantitetu, koliko puta može i koliko dugo. Ovdašnji muškarci su svi isti, kao izašli ispod indiga.
       (Izuzeci među nama potvrđuju pravilo).
       Margit skromno i sažeto zaključuje:
       - Ja sam stručnjak za muškarce!
       Kaže da čak ni predsednik Koštunica, uprkos plebiscitarnoj podršci naroda, ne odgovara njenom temperamentu i teško da bi joj izazvao neku erotsku misao. Samo političku.
       S takvim neveselim iskustvima, a u okviru borbe za ženska prava i ženski politički izraz, gospođa Margit Savović upravo je osnovala Žensku stranku. Odvojila se od SPS-a, kao Vučelić. Biće to partija centra, s naglašenim socijalnim programom. Ističe se i edukativna uloga partije, s obzirom na to da je gospođa Savović doktor pedagogije! Uverena je da bi na slobodnim, demokratskim izborima porazila JUL dr Mire Marković, zato što u JUL-u, prema teorijskim radovima doktorke Marković, od seksa imate samo neravnopravan odnos između nežne vrbe i čvornovatog hrasta! Vrba umire mlada, cvrčci je oplakuju. Tužna priča o prolaznosti...
       Ženska stranka doktorke Margit Savović, međutim, pretpostavlja eros tanatosu, a temperamentnu praksu setnom diskursu.
       Razlike između Ženske stranke i JUL-a vidljive su i golim okom. Margit Savović (Ženska stranka): svaki čovek teži estetskom izražavanju i samopotvrđivanju, estetika je deo svesti, kao religija i moral; volim bluze, pantalone, jarke boje, ljubičasto i crno, posebnu pažnju posvećujem čarapama, crnim sa likrom, i cipelama, kupujem gde mi se nešto svidi, dobro je ako može da se plati u više rata...
       Leposava Milićević (JUL): godinama šijem kod šnajderke u Požarevcu (ta šnajderka joj je došla glave? - M. G.), ne volim da lakiram nokte, jer dok sam se bavila lekarskom praksom, nisam mogla da imam duge i namazane, volim čiste nokte, volim broš, narukvice i prsten, šminkam se diskretno...
       To bi bio uporedni portret bivših ministarki.
       Margit Savović prekjuče je vratila pištolj MUP-u; pištolji pripadaju mekušcima, kakvi su, na primer, muškarci.
       Kad sam pisao o ženama u politici, nijednom nisam pomenuo kuhinju a, opet, kažu u jednoj studiji da sam mizoginičan (mrzim žene).
       Nadam se da će ih vreme demantovati.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu