NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Osiromašeni uran

      Jadni osiromašeni uran! Nije dosta što je sam po sebi siromašan, već ga još toliko napadaju.
       Raspitao sam se šta to znači da je dobri stari uran osiromašen. Uzdao sam se u svoju peticu iz gimnazije i desetku iz fizike na Filozofskom fakultetu. Uprošćeno rečeno ispada da je osiromašeni uran nešto manje radiokativan nego onaj klasični.
       Na Kosovo je bačeno, prema NATO-u, 31 000 tona, a po našim izvorima 50 000 tih spornih granata. Nikada neću shvatiti kako je to NATO spasavao Albance na Kosovu time što je bacio silne bombe i još pride zagadio taj prostor.
       Čudnovato se takmiče i NATO, i naši, i albanski stručnjaci da umanje opasnost od tog zagađenja. Ono će trajati četiri i po milijarde godina samo do poluraspada tog jadnog urana. Razumem Rugovu. Plaši se da će se sa Kosova povući strane trupe, pogotovo što je deo predizborne Bušove strategije - povući što pre američke momke sa Balkana. Naše baš ne razumem. Osim ako neće paniku.
       Najveću buku prave parlamenti evropskih zemalja. Pre svega Italijani. Od leukemije su se razbolela šestorica Italijana, četiri Belgijanca, nekoliko Holanđana i Čeha, sve vojnici koji su služili na Kosovu. Već se u javnosti ta njihova bolest zove "balkanski sindrom". Vesti o istrazi nalaze se među prvim u agencijskim izveštajima. Ono što i najdiskretniji stručnjaci ne odriču to je da je nadrljao onaj koji je udahnuo prašinu neposredno posle eksplozije granate sa osiromašenim uranom.
       Manje su opasne istorija i etimologija urana ili po latinski - uranijuma. Kod nas može da se piše u obe varijante. Ovaj metal, pod atomskim brojem 92 periodne tablice hamijskih elemenata, otkrio je 1789. godine M. H. Klaprot. A prvi su ga izdvojili iz iste rude 1898. godine Pjer i Marija Kiri. Uran je najteži element koji se nalazi u prirodnom stanju. Dobio je ime po sedmoj planeti Sunčevog sistema Uranu, koju je 1781. otkrio nemački izbeglica u Engleskoj muzičar i astronom Viljem Heršel. Planeta je, opet, dobila ime po nesimpatičnom drevnom grčkom predolimpskom bogu Uranu ("nebo nad nama"). Iz rodoskrvne veze Urana i Geje rodila su se deca koju je Uran silom krio u majčinoj utrobi. Majka je pozvala najmlađeg titana Krona da se osveti ocu. On mu je odsekao mošnice. Iz kapi krvi rodili su se divovi i erinije, a oko Uranovih odsečenih genitalija napravila se u moru pena iz koje se rodila Afrodita, boginja ljubavi, poznata sa poetične Botičelijeve slike.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu