NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Šta da se radi
Pacijent ima pravo da bira
 

Miroslav Lj. Đorđević

Revizija, koja je zahvatila ceo sistem, treba da se proširi i na vodeću instituciju našeg zdravstva

      Pre nepunih pet meseci, bio sam zamoljen da komentarišem za jednu radio-stanicu aktuelnu situaciju u zdravstvu i uporedim status lekara sa onim od pre deset godina. Bilo je to vreme čuvenih letnjih reformi u zdravstvu, vreme kada je pacijentima obećavano sve, a oni nisu mogli da dobiju ništa, vreme velikih progona zdravstvenih radnika, praćenih TV kamerama uživo, predizborno vreme. Bilo je tada nezahvalno upoređivati aktuelni status sa statusom u bilo kom drugom vremenu i velika je sreća za mene što je navedena emisija išla posle ponoći, dakle u vreme kada program nije preterano slušan - prisluškivan.
       Postavlja se pitanje šta reći sada, posle korenitih promena koje su zahvatile našu državu i društvo i koje bi trebalo da donesu mnogo novoga i u domenu zdravstva. Pre svega, treba shvatiti da medicina u celom svetu postoji zbog pacijenata i da su sadašnja nastojanja u medicini okrenuta u tom pravcu i podređena pacijentu. Podići kvalitet života, učiniti sve da se zdravlje shvati kao blagostanje. U našoj sredini, pacijent je doživeo da bude zapostavljan dugi niz godina. Sada s pravom očekuje promene. Prva stepenica je, svakako, odnos između lekara i pacijenta. Strpljenja će sigurno biti, ali ne i velikog praštanja. Pacijent mora biti u mogućnosti da bira, on mora biti siguran da mu se nudi najbolje. U evropskim zemljama važi pravilo da lekar mora da pruži pacijentu najbolju moguću uslugu za rešavanje postojećeg problema. On će biti podjednako odgovoran bilo da u stručnom pogledu to nije u stanju da uradi, bilo da takvog pacijenta nije poslao u referentni centar. Ovde nestaju sujeta i stalni problem da se prizna istina.
       Medicinski fakultet, kao nastavna baza, koji nas uči i vaspitava najhumanijem poslu u poslednje vreme je funkcionisao po onom starom principu "ti meni - ja tebi". Zato danas imamo prevelik broj novih nastavnika, unapređenja u toj univerzitetskoj hijerarhiji su bila svakodnevna, na osnovu čega bi čovek pomislio da kiptimo od ogromnog broja stručnjaka i da smo veoma visoko kotirani u svetu. Danas u vreme moderne tehnologije i Interneta nije teško utvrditi ko je ko i šta realno vredi. Izmišljeni medline (medlajn) uskoro će biti dostupan svakom i neće biti moguće izbeći pretraživanja koja bi nam otkrila u kakvom su strahu svi oni iza čijeg unetog imena i prezimena stoje prazne kolone. Na taj način će brzo nestati sa scene veliki broj "svetski priznatih i poznatih", ali ipak samozvanih eksperata. U tom cilju treba podržati nastojanja da se revizija, koja je zahvatila ceo sistem, proširi i na vodeću instituciju našeg zdravstva.
       Hteli bismo da naša medicina bude kao u Nemačkoj ili Francuskoj. Kako? Otvaranje prema svetu i svetskim dostignućima ne ostvaruje se samim odlaskom na neki od internacionalnih stručnih sastanaka. Svetski kongres u Singapuru, tri dana kongresa, dve nedelje zabave i šopinga. Naša dosadašnja nesreća bila je u sprezi sa nesrećom naših pacijenata, posebno iz grupe potencijalnih sponzora. Koristio se princip "do poslednjeg daha" pri čemu su obe strane naizgled bile srećne: pacijent, čitaj sponzor, zbog stalne pažnje od strane lekara, a lekar zbog ostvarenog sponzorstva. Mislim da turizam u budućnosti ipak treba prepustiti turističkim radnicima i organizacijama.
       Kako unaprediti organizaciju zdravstva? Poznatu floskulu da zdrava konkurencija rađa kvalitet treba vratiti u praksu. Poštovanje institucije konkursa, mogućnost selekcije dobrih, ali od strane najboljih (naravno, ne prethodno spomenutih samozvanaca), treba da predstavlja osnov za razvoj i priznavanje vrednosti. Danas je mnogo onih koji u svom oponiranju bivšim vlastima, vide sebe kao novu vlast. Takvo je trenutno stanje i u zdravstvenim ustanovama. Konkurs i poštovanje struke može samo da predstavlja podstrek za sve zdrave snage koje mogu da pokrenu točak napred.
       Ko može danas da pokrene usahli izvor? Reformisano Srpsko lekarsko društvo sa najavama o konačnom formiranju etičkog komiteta - možda. Medicinsko odeljenje SANU - svakako ne, kao ni oni koji krše pravila i statute koje su sami pisali, zarad ličnih interesa i nepremostive sujete.
      
       (Autor je hirurg na Univerzitetskoj dečjoj klinici i asistent na Medicinskom fakultetu u Beogradu)


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu