NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Štrajk u Tanjugu

Dragoslav Vasić

      Problemi u agenciji Tanjug ne samo da se ne rešavaju, nego se, po svemu sudeći, nagomilavaju. Pored finansijskog kraha, velikih dugova i neisplaćenih plata, sukob je nastao i unutar kuće - trenutno postoje dva sindikata, koja se međusobno optužuju da su nelegalna. Posle sastanka sa premijerom Zoranom Žižićem i sekretarom za informisanje Slobodanom Orlićem, predstavnici privremenog uređivačkog kolegijuma izjavili su da je postignut dogovor, dok su članovi sindikata "Nezavisnost" ostali nezadovoljni i najavili štrajk.
       Dragoslav Vasić, poverenik sindikata "Nezavisnost" za medije, kaže: "Štrajk je u vazduhu, ako se ne ispune naši uslovi doći će do generalnog štrajka. Neki su čak za radikalne metode - da se izađe na ulice. Prosečna plata je oko 2 400 dinara i ljudi su doslovno gladni i bosi. Vlada je obećala 30 miliona dinara, što je 10 odsto od onoga što nam je potrebno. Možda bismo mogli da se nekako izvučemo i sa ovim što vlada nudi, ali samo ako bismo to dobili što pre, tako da možemo da se organizujemo i vratimo na tržište. Dugujemo oko 15 miliona dinara 'Telekomu', isto toliko dopisnicima, a mnogi sudski procesi su u toku. Neki dopisnici nisu mesecima plaćeni i zbog dugova ne mogu da napuste zemlje u kojima su.
       Tražimo povećanje plata, novi kolektivni ugovor i imenovanje rukovodstva, kao i da se prekine dugogodišnji nemaran odnos države prema agenciji. Ne želimo da novoj vlasti svaljujemo stare probleme, ali ako misle da im ne trebamo, nek kažu, možda ćemo se mi sami organizovati."


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu