NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Govedarica nema pojma

("Ko je krao na izborima", NIN br. 2605)

      Govedaričina tvrdnja da leks specijalis "nije negirao pravilnost sudskih odluka", u čijem je donošenju on učestvovao u svojstvu "predsednika petočlanog sudskog veća Vrhovnog suda Srbije", elementarno je neznanje prava, ili pak smišljeni pokušaj izbegavanja svoje odgovornosti, čak i krivične.
       Međutim, Govedarica se ovoga puta upleo u mrežu, jer je zaboravio, ako je to uopšte i znao, onu latinsku Ignorantia iuris nocet (nepoznavanje zakona škodi).
       Leks specijalis je "negirao" i derogirao odluke koje je donelo sudsko veće Vrhovnog suda Srbije na čijem čelu je bio Govedarica.
       NJegova tvrdnja da Opšta sednica (sve sudije) Vrhovnog suda Srbije, kada je u pitanju razrešenje sudija, samo "razmatra pitanja koja se odnose na stručni rad sudija", jeste gruba neistina i obmana, jer je eksplicitno propisano članovima 17, stav 1, tačka 2a i člana 27, stav 2, tačka 2 Zakona o sudovima, kao i člana 25, stav 3 i 4 Poslovnika o radu Vrhovnog suda Srbije da Opšta sednica Vrhovnog suda Srbije "utvrđuje postojanje razloga za prestanak sudijske funkcije i razrešenje sudija i o tome obaveštava Narodnu skupštinu". Naime, postojeći propisi, kada je u pitanju razrešenje sudija, ne poznaju posebne postupke kada je u pitanju "stručni rad sudija", ili "drugi pravni osnovi", kako to Govedarica iznosi.
       Govedaričino pozivanje na "kolegijum Vrhovnog suda, koji sačinjavaju predsednik, njegov zamenik i predsednici odeljenja" je deplasirano jer takav kolegijum postojeći propisi ne poznaju, niti tome kolegijumu daju bilo kakvu nadležnost u vezi sa razrešenjem sudija.
       Tvrdnja da je "svaki predlog za razrešenje dostavljen svakom od 185 predsednika sudova u Srbiji" je netačna, a da "niko od 185 predsednika i od 2 680 sudija nije protestovao zbog razrešenja koje je on pokrenuo", takođe je neistina i obmana. Govedarice, odgovorite javnosti kojim je to propisom regulisano da to činite i da li ste tražili da vam predsednici sudova i sudije dostave svoje "proteste zbog razrešenja"! Jedan broj sudija je protestovao zbog razrešenja sudije Todorovića, pa ste ih upravo zbog toga razrešili.
       Đuro Pilipović,
       Novi Sad


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu