NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Azerbejdžan

      Prošla nedelja bila je još jednom kod nas u znaku porodice Milošević. Oni koji bi to trebalo da saznaju pre nas tzv običnih građana, dve važne vesti saznali su iz medija: predsedništvo DOS-a o susretu Koštunice i Miloševića, a savezni organi unutrašnjih poslova o odlasku predsednice JUL-a u inostranstvo.
       Naknadna tumačenja svode se na temu "političke korektnosti".
       O Mirjani Marković se i dalje u ovom trenutku ne zna da li je bila u Moskvi ili u Azerbejdžanu. Čak je kontroverzni predsednik Azerbejdžana Alijev, nekadašnji Putinov kolega u sovjetskoj državnoj bezbednosti, morao, pred svetskom javnošću, lično da demantuje prisustvo moskovskog akademika u njegovoj zemlji.
       Prošle nedelje sve naše dnevne novine donele su vest da je predsednica Direkcije JUL-a Mirjana Marković odletela za Moskvu. Savezni ministar unutrašnjih poslova Zoran Živković je tim povodom izjavio da je to dobra i loša vest: dobra što je otišla, loša što se vraća. (Usput je dodao da gđa Marković, kao savezni poslanik, nema ograničenja izlaska iz zemlje.) Jer predsednik Jugoslovenske levice LJubiša Ristić očekuje svoju partijsku drugaricu u ponedeljak na sastanku Direkcije. I ja i čitaoci to ćemo uveliko znati kad ovaj broj izađe iz štampe.
       Naše novine u prvom trenutku nisu znale ono što je londonski "Tajms" navodno znao - da je baku u Baku odvela poseta unuku, kome je baš ovih dana rođendan. Tvrdi se da je Marko nedavno viđen sa porodicom u glavnom gradu Azerbejdžana (Baku na staropersijskom "grad izložen vetru").
       Porodica Milošević verovatno ne zna da je Azerbejdžan zemlja slavnih čuvara. Samo ime kaže: azer, na lokalnom jeziku azeri znači vatra, a bajkan je na iranskom čuvar. Znači, Zemlja čuvara vatre.
       Porodica, da je u Azerbejdžanu, mogla bi lepo da se sporazumeva, jer velika većina stanovništva govori ruski.. Turci i Persijanci još su 1828. godine Azerbejdžan ustupili Rusiji. Posle Oktobra zemlja je u sastavu SSSR-a, s tim da je od 1936. njena konstitutivna republika. Od 1991. godine Azerbejdžan je samostalan na prostoru nešto većem od Austrije. Jedna je od zemalja čija teritorija je podeljena na dva odvojena dela, a razdvaja ih Jermenija. U sred većeg dela Azerbejdžan ima svoje "Kosovo" - Nagorno-Karabah sa većinskim jermenskim stanovništvom.
       Zemlja je bogata naftom, a ima i južnog voća, pamuka, orijentalnih tepiha, duvana, grožđa i vina. Dakle, i slavna bankarka Borka Vučić mogla je lako biti tamo. Međutim, ona nudi telefon da kogod hoće može da proveri da je u Beogradu, sa nama.      
      
      


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu