NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Teško julovsko nasleđe

Način na koji je JUL-info postavljen bio je tipično julovsko siledžijstvo, i tom prilikom je zloupotrebljena i Vojska. Naše emitovanje rešićemo ugovorom sa VJ i legalizacijom u Crnoj Gori

      Zoran Predić je od sredine decembra prošle godine direktor Radio-televizije Jugoslavija, medijske kuće čiji je vlasnik savezna vlada i koja objedinjuje televiziju Ju-info, Radio-Jugoslaviju, Filmske novosti, Internet Jugoslaviju i Jugoslovenski pregled. Od odlaska iz TV Politika pre nekoliko godina, Predić je radio u Skoplju u Televiziji Sitel, a u "saveznu kuću" došao je sa mesta direktora i glavnog i odgovornog urednika TV Elmag.
       Televizija Ju-info je deo sistema RTJ i jedina TV stanica koja zaista objedinjuje medijski prostor Srbije i Crne Gore.
       "Ju-info u Crnoj Gori je, u stvari, bio JUL-info, propagandno glasilo te partije, televizija čiji koncept bih ja nazvao uterivanjem ljubavi prema Jugoslaviji. Moja vizija TV Ju-info jeste da to bude televizija savezne države, sve dok ta država postoji. Uskoro će ona biti otvorena za sve koji čine tu državu, i za crnogorske liberale i za Rakčevićevu SDP i tako dalje", kaže Zoran Predić.
      
       Informacije kažu da se crnogorske vlasti, kada kontaktiraju sa saveznim organima, žale na status Ju-infa i na to što se vitalna emisiona tehnika nalazi na vojnim lokacijama. Da li je to nezadovoljstvo opravdano?
       - Način na koji je JUL-info postavljen bio je tipičan za tu partiju, za JUL, znači siledžijski i tom prilikom je zloupotrebljena i Vojska, što je s razlogom iritiralo crnogorsku vlast. Predajnici su još u vojnim objektima, a predviđamo da će se to regulisati ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji kojim bi se s Vojskom uredilo emitovanje sa vojnih kota na Bjelasici i Lovćenu, i to pod uslovima koji bi važili i za druge televizije koje su za to zainteresovane. Taj proces bi bio paralelan sa legalizacijom na republičkom nivou, što je već pokrenuto.Tako JU-info više ne bi bio prst u oku crnogorskoj vlasti i javnosti.
      
       U prvim danima posle oktobarskog preokreta Ju-info je neka vrsta televizije za kontakt sa bivšim rukovodstvom. Da li su sačuvane te veze sa starim establišmentom?
       - Rukovodstvo TV Ju-info brzo se prilagodilo, postojeće julovsko rukovodstvo je odmah okrenulo ćurak i Televizija je počela korektno da izveštava. Zbog toga, a i zato što je i pre tog vremena Ju-info bio dosta profesionalniji od RTS-a, što nije bilo teško, ovu kuću su zaobišli revolucionarni unutrašnji preokreti kakvi su se dogodili u mnogim drugim redakcijama.Ipak, treba menjati neke navike, kao što je preteranjo oslanjanje na Tanjug i tako dalje.
      
       Imate li finansijskih problema, kao Tanjug ovih dana?
       - Televizija je pre radila na svojstven julovski način - pravila je dugove a niko nije smeo da pita: kad ćete da platite. Sada su se svi ohrabrili i počeli da nam ispostavljaju račune, isključuju mobilne telefone (nisu plaćani šest meseci) i tako dalje. Dug, inače, iznosi dva i po miliona maraka. Ako savezna vlada ne interveniše i ne plati te dugove, bićemo suočeni sa krahom. Naročito je teška situacija na Radio-Jugoslaviji gde je Ivan Marković zaposlio sto novih ljudi a i prethodnih sto pedeset je bilo mnogo za tu firmu.
      
       U dizajnu Ju-infa vidljivi su strani uzori. Na koga se Ju-info, u tom smislu, najviše ugledao?
       - Vidim da su se dosta inspirisali CNN-om u domenu organizacije programa i televizijom SKDŽ u domenu vizuelnog. Ju-info je, realno, jedina prava njuz-televizija na ovim prostorima i tu formu će zadržati i ubuduće. Informativna redakcija broji pedesetak ljudi, ali mora mnogo da se uradi u ostalim delovima programa, koji su šuplji i uglavnom ispunjeni reprizama.
      
       Rekli ste da će Ju-info biti savezna televizija dok bude postojala savezna država. Koliko budućnost Ju-infa zavisi od raspleta na federalnom nivou?
       - Ako se napravi dobra televizija, onda će ona imati i budućnost. Optimista sam u pogledu opstanka savezne države i imam neke predstave o tamošnjim odnosima jer sam dve godine tamo radio u TV Elmag. Čak i ako Đukanović dobije izbore, teško će moći da dobije na referendumu jer dosta pristalica DPS-a nisu i pristalice izdvajanja. Tu želju za izdvajanjem vidim pomalo kao izraz povređene sujete, jer je posle preokreta u Bogradu Crna Gora došla malo na periferiju pažnje.
      
       SRBOLJUB BOGDANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu