NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ohrabrujući signali

Otvaranjem TV studija u Zvečanu Radio-televizija Srbije postaje prva republička institucija koja se vraća na Kosovo

      Dok porodice nestalih Srba sa Kosova i Metohije uzaludno protestuju a iz Preševske doline stižu uznemirujuće vesti o mobilizaciji Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, novu nadu za Srbe na severu Kosova donelo je otvaranje TV studija u Zvečanu. Time je omogućen ne samo stalan protok informacija o problemima tamošnjeg stanovništva, već Radio-televizija Srbije postaje prva institucija Republike Srbije koja se vraća na tlo južne pokrajine. Ne sa 800 zaposlenih i programom koji je uključivao i emisije na romskom, turskom, čak i grčkom, ali sa mnogo dobre volje iz Beograda, od strane UNMIK-a i ljudi koji će raditi u Zvečanu.
       Studio Radio-televizije Srbije u ovoj staroj kosovskoj varoši svečano je otvoren u utorak, kada je prilog za Dnevnik u studiju u Zvečanu lično montirao i v.d. generalnog direktora RTS-a Nenad Ristić. Uspostavljanje linka sa Beogradom omogućiće direktno uključenje u program RTS-a, svakodnevno slanje izveštaja sa Kosova, a studio je na usluzi i inostranim TV ekipama koji ga mogu koristiti za slanje priloga putem međunarodne razmene.
       Gospodin Nenad Ristić kaže da je u Radio-televiziji Srbije ovaj projekat smatran prioritetnim, pa su tako izdvojena i sredstva. Prema njegovim rečima, kontakti sa UNMIK-om uspostavljeni su pre dva meseca. Civilna administracija Ujedinjenih nacija na Kosovu podržala je otvaranje studija, što je ohrabrujući signal za Srbiju, a naročito za tamošnje Srbe.
       Jednosatna emisija iz Zvečana, Otvoreni studio, treba da bude emitovana u sredu uveče, u vreme završetka ovog broja, a očekuje se da stalni program iz ovog regiona otpočne u aprilu. U toj drugoj fazi broj saradnika od sadašnjih dvanaestak trebalo bi da poraste na više od 50, kao i da sa radom započne mali studio u Gračanici.
       Prvi čovek na terenu, direktor TV centra Milisav Milić, kaže da se planira potpuno pokrivanje Kosova i Metohije televizijskim programom na srpskom jeziku budući da sadašnja Radio-televizija Kosova u Prištini ne emituje program za srpsko stanovništvo.
       "Na prostoru od Đeneral Jankovića do Kraljeva, nije se mogao bez smetnji gledati čak ni Prvi program RTS-a, jer su predajnike RTS-a zakatančili pripadnici KFOR-a i UNMIK-a. U vreme preuzimanja Kombinata Trepča avgusta prošle godine, zatvoren je i Radio Kosovska Mitrovica, pa se sada iz Zvečana emituje i radio program. Sa novim TV studijom, uz dopisništvo 'Jedinstva' i Informativni centar, u Zvečanu tako nastaje prava medijska kuća, budući značajan regionalni medijski centar," uveren je Milić.
       Centar se nalazi u prostorijama nekadašnje poslovne zgrade "Trepče", a Zvečan je odabran iz tehničko-tehnoloških razloga, zbog brda Sokolice. Na vrhu Zvečan kule na proleće će biti postavljena dodatna oprema koja će omogućiti odašiljanje signala do Skoplja i Kraljeva.
      
       S. ĐURĐEVIĆ-LUKIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu