NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Igra mozga

Nadaleko čuveni fudbaler "Mančester junajteda", za novi ugovor sa najbogatijim klubom na svetu, traži nedeljnu platu od sto hiljada funti sterlinga

      Ne razumem zašto me smatraju pohlepnim čovekom! 'Junajted' je veliki klub, a ja veliki igrač. Ako na Kontinentu mogu da zarade duplo više novca od mene, logično je da tražim svoje", mišljenje je Dejvida Bekama, najcenjenijeg fudbalera na Britanskom ostrvu.
       Iako nije pravio poređenje, Dejvid Bekam je sebe pretpostavio Luisu Figu, Portugalcu za koga je "Real Madrid" (ukupan transfer - pr. a.) platio 125 miliona nemačkih maraka, prilikom prelaska iz suparničke "Barselone", ili Brazilcu Rivaldu koji u istoimenom klubu iz centra Katalonije nedeljno zarađuje 250 hiljada nemačkih maraka (?!). Dejvid Bekam, u ovom trenutku, ima nedeljnu platu 25 hiljada funti sterlinga...
       Rođen je 2. maja 1975. u Lejtonstounu, prokazanoj četvrti Londona, nedaleko od Griniča, gde "šmrk" droge i irsko crno "ginis" pivo nisu nepoznanica za njegovu generaciju. Stigao je u Mančester po želji svoga oca, vatrenog navijača "Junajteda". Sa deset godina je govorio da će jednoga dana sigurno postati veliki fudbaler, ali je bio siguran da nikada neće igrati za neki od londonskih klubova, poput "Arsenala", "Totenhema", "Čelzija" ili "Vest Hema". Upućeni kažu da je na tu odluku uticao otac, jer pomenuti klubovi imaju lošu reputaciju u evropskim kupovima. Ipak, prve fudbalske korake načinio je u susedstvu, na Aton parku u klubu "Vest Hem".
      
       Javni linč i venčanje
       Na šampionatu Evrope prošle godine u Holandiji i Belgiji, posle lošeg predstavljanja reprezentacije Engleske, za NIN kratko je prokomentarisao: "Mi smo fudbalski bogovi, a to što nemamo sreće u završnici teško je objasniti, od Boga nije..."
       U osmini finala svetskog šampionata u Francuskoj (1998) protiv selekcije Argentine na, možda, najvažnijoj utakmici u karijeri, Dejvid Bekam je isključen posle duela sa Dijegom Simeoneom. Ko je koga tu "udario" danas i nije više važno, tek engleski navijači su se listom okrenuli protiv njega. Bes i ogorčenje umalo se nisu pretvorili u javni linč! Podržala ga je, tada, verenica Viktorija Adams, članica grupe "Spajs gerls". Usledilo je, zatim, brzo venčanje i rođenje sina Bruklina DŽozefa...
       Bekam je na venčanje decenije u Engleskoj, na sopstvenu svadbu, došao neobrijan jer Viktorija to najviše mrzi. Bivša gospođica Adams, potonja gospođa Bekam, nije Dejvidu ostala dužna i na svim slikama porodičnog albuma kompjuterski je "obrijala" muža. Zanimljivo je da su se mladenci upoznali na čuvenom stadionu "Old Traford" u Mančesteru, kada se Viktorija setila da je zaboravila naočare za sunce koje je, opet, "slučajno" pronašao Dejvid. Kažu da je Dejvida Bekama venčanje koštalo (bez uloga gospođice Adams) preko milion funti, a nova kuća u Londonu dva i po miliona. Za izjavu meseca decembra u minuloj godini londonski tabloid "San" proglasio je reči Dejvida Bekama: "Sin mi pomaže da odrastem".
      
       Ko da izdrži
       Pedantni statističari ili "novčani voajeri" izračunali su da suma od neverovatnih sto hiljada funti sterlinga koju Bekam traži kao nedeljnu platu i nije preterano velika, a da će je sigurno dobiti. Naime, izračunato je da su svaki njegov centaršut ili pas-igra vredni gola u protivničkoj mreži. Bekam, na primer, pošalje saigračima u toku utakmice tri do pet upotrebljivih lopti iz kojih je teže promašiti nego postići gol. Znači, tim "Mančester junajteda" teško da može da izgubi utakmicu, što opet u novčanom prevodu znači zaradu od pet do deset funti sterlinga po meču, zavisno od kvaliteta protivnika. Golovi koje sam postiže, računaju se u mala remek-dela fudbalske igre. Ako bude dobio novac koji zahteva, agenti Dejvida Bekama traže mogućnost da se deo sume isplaćuje negde u inostranstvu zbog velike stope poreza u Velikoj Britaniji!
       Sven Goran Erikson, novi selektor Engleske, uporedio je Dejvida Bekama sa najboljim fudbalerom svih vremena Peleom, u svojoj knjizi "Unutar fudbala - igra mozga": "Neki igrači imaju veoma izraženu mentalnu snagu. Spremni su da vode ekipu u najtežim trenucima, da prebrode svaku krizu. Takvih igrača je veoma malo. To su: Pele, Zidan, Figo i Bekam. Bekam je ponekad žrtva sopstvene nervoze..."
       "Mančester junajted" trenutno na akcijama londonske berze vredi oko pola milijarde funti sterlinga. Znači, nije problem povećati platu takvom fudbalskom staru kakav je Dejvid Bekam. U prilog tome ide i predlog Jozefa Sepa Blatera, predsednika Svetske fudbalske asocijacije (FIFA), koji smatra da fudbalerima treba ponuditi neku vrstu zakona prema kome bi svako od njih mogao da da otkaz u klubu za koji igra ukoliko se ispostavi da je ovaj "švorc" ili se ne uklapa u strategiju i selekciju tima. Takođe, stav Evropske unije je da važeći zakon o transferu fudbalera iz kluba u klub nije u skladu s njenim zakonom o pravima radnika na slobodnom tržištu, po kom oni sami mogu da biraju za koga će da rade.
       Ako bi se ovo pravilo dosledno poštovalo, a po poznatom "Bosmanovom zakonu" iz 1996. Dejvid Bekam bi već od naredne sezone bio slobodan igrač. Jedino ostaje nedoumica koji bi to klub u samoj Engleskoj, ili izvan nje želeo i mogao da izdrži njegovu "skromnu" nedeljnu platu.
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu