NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Game over

Naslov: "Vrisak 3", SAD 2000.
Režija: Ves Krejven
Scenario: Eren Kruger
Uloge: Niv Kempbel, Dejvid Arket, Kortni Koks, Patrik Dempsi, Skot Foli, Lans Henriksen

      Vuk Pavlović
      
       Problemi sa nastavcima uspešnih serijala leže u neminovnom poređenju sa prethodnim delovima. Takav je slučaj sa filmom "Vrisak 3", poslednjim nastavkom istoimenih kultnih horora, koji je sam za sebe sasvim solidno ostvarenje, ali po kvalitetu zaostaje za prva dva dela, iako njegovu režiju potpisuje majstor žanra Ves Krejven, autor kompletne trilogije. Osnovne mane ovog filma treba tražiti u novom scenaristi Erenu Krugeru, jer očito nije u potpunosti dostojna zamena Kevinu Vilijamsonu, originalnom tekstopiscu serijala.
       Radnja filma se odvija nekoliko godina nakon događanja iz "Vriska 2", Sidni Preskot (Kempbel), devojka koja je bila glavna meta serijskih ubica maskiranih u jezovito lice sa Munkove slike "Krik", sada živi povučeno u planinskoj zabiti, trudeći se da zaboravi pređašnje traume. Međutim, novi ubica, imitator prethodnih, ipak je pronalazi i provocira telefonom. Košmar se ponavlja, ovoga puta u Holivudu gde se snima film inspirisan ranijim ubistvima, a sadašnji zlikovac ubija glumce koji igraju u filmu, po redu kako njihovi likovi ginu u scenariju, pri čemu na leševima ostavlja fotografije Sidnine majke, čijim ubistvom je i započet niz zločina. Sidni dolazi u Holivud ne bi li zajedno sa preživelim parom (Arket i Koks) iz prošlog masakra pomogla policiji u pokušaju da se zaustavi krvava serija ubistava.
       Danas je teško osmisliti dobar horor a da ne upadnete u klišea, poglavito pošto je moderna publika sve zahtevnija. Pored toga, reditelj Krejven je u tandemu sa prvobitnim scenaristom Vilijamsonom u prva dva dela "Vriska" napravio značajan pozitivan pomak u žanru strave, a kako su oba filma bila veliki hitovi, stoga su pred Krugerom, piscem trećeg dela, stajali nimalo jednostavni izazovi. I on se dobrano potrudio da postavi zanimljivu priču i intrigantan splet smrtonosnih zamki oko glavnih junaka, što mu je delimično pošlo za rukom. Radnja filma jeste kompleksna, a zaplet neočekivan, ali sama priča nije pitka i prodorna poput prve dve, niti je dostignut sjajan nivo kombinovanja užasa i humora, zaštitnog znaka serijala.
       Želeći da se i njegov "Vrisak" fokusira na interaktivnost uticaja nasilja između filma i života, Kruger je težište teksta uperio na konstrukciju klasične krimi priče, i ona ne deluje loše, ali je pri tom umanjen njen zastrašujući efekat. To je, uz ne baš izraženu piščevu maštovitost, krucijalni minus ovog scenarija, s obzirom da se ovde prvenstveno radi o hororu.
       Dakle, potvrđuje se pravilo da ne valja menjati dobitnički tim. Režiser Krejven je ponovo okupio odličnu staru glumačku ekipu pojačanu izvrsnim epizodistima, ali čak ni njegovo izvorno vrhunsko rediteljsko umeće nije bilo dovoljno da se prevaziđu nedostaci scenarija i dosegnu visine početna dva nastavka serijala, što ne znači da "Vrisak 3" nije prilično uspešno ostvarenje - naprotiv. Ne manjkaju u filmu ni uzbuđenja, ni napete sekvence, ni brzometan ritam i vrcava vizuelna rešenja, ni furiozno finale, no to naprosto nije adekvatno zaokruženje trilogije čija su vam prva dva dela nabojem fantastičnog krvavog saspensa ledila krv u žilama.
       Na kraju, mada neki fanovi "Vriska 1 i 2" mogu biti pomalo razočarani, treći deo svakako vredi pogledati, jer Ves Krejven je - Ves Krejven, čarobnjak horora.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu