NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Maestral i bura

Hrvati dali ideju, Crnogorci odmah prihvatili da bez klubova iz Srbije igraju u međunarodnoj košarkaškoj ligi u osnivanju. U beogradskim klubovima i KSJ - bez posebnog komentara

      Ono što je doskora bilo nezamislivo - da se sportisti iz bivših republika SFRJ takmiče u istim ligama (košarka, rukomet, odbojka, vaterpolo, fudbal...) - sve je bliže realnom ostvarenju. Povratak na Balkan, plašio je Hrvate. Pa opet, oni su prvi predložili da se u košarci igra Jadranska liga, a rukometna liga da se nazove Alpe-Adrija. Hrvatski sportski "čimbenici", danas smatraju da je regionalizacija jedan od najlakših izlaza iz finansijske i kvalitativne krize koja je zahvatila sve sportove u bivšoj zajedničkoj državi.
       U Hrvatskoj više ne kriju da se zalažu za snažna takmičenja, ali još ne žele da pređu prag da bi se priznale bivše (zajedničke) lige. Ne žele da imenuju klubove i sportiste iz Srbije, ali razmišljaju o klubovima iz Crne Gore. Odnedavno najviše im prijaju košarkaši "Budućnosti" iz Podgorice!
      
       Ideja sa podlogom
       "Sada kada smo uspostavili normalne diplomatske odnose, realno je razmišljati o novom takmičenju sportista na prostorima bivše Jugoslavije. Ideja je da se stvori jaka košarkaška liga, a kako će se ona zvati manje je važno. Pogledajte situaciju u svim ligama u bivšoj Jugoslaviji. 'Cibona' i 'Split' (bivša 'Jugoplastika' - pr. a.) caruju u Hrvatskoj, 'Partizan', 'Crvena zvezda', sada i 'Budućnost' u SRJ. Kome je zanimljiva slovenačka liga kada se prvak - 'Smelt' zna pre prvog kola", kaže za NIN Mirko Novosel (62) iz Zagreba, svetski priznati košarkaški ekspert i dugogodišnji selektor reprezentacije SFRJ. On ne deli stavove hrvatskih kolega: "Kada bi ti klubovi igrali, za recimo Jadransku ligu, nacionalni šampionati bi postali mnogo zanimljiviji, što bi dovelo do povećanja kvaliteta i poseta. Zato sam čvrsto uveren da će naša davnašnja ideja uskoro postati realnost."
       U slučaju da buduća Liga ne bude dostupna klubovima "Crvena zvezda" i "Partizan", Novosel kaže: "Mislim da je to nemoguće. Klubovi sa takvom tradicijom i evropskom reputacijom su, više nego poželjni. Dolazio sam u Beograd u svojstvu direktora fudbalskog kluba 'Kroacija' (današnji 'Dinamo') kada su navijačke i nacionalne tenzije bile na vrhuncu i sve je prošlo u najboljem redu. Sada su tenzije manje..."
       Jad i beda lige
       Inicijalnu kapislu "nategli" su Hrvati, oroz su spremno povukli u Podgorici jer, po tamošnjim stručnjacima, "Budućnost" nema razloga da se više takmiči u, kako kažu,"jadu i bedi" od postojeće jugoslovenske lige. Oni sa dužim pamćenjem znaju da je evropski sastav "Budućnost" stvorila od igrača "Crvene zvezde" i "Partizana", uz podsećanje da su Saša Obradović, Dejan Tomašević i Igor Rakočević aktuelni reprezentativci Jugoslavije, a Milenko Topić bivši... Zašto su napustili svoje ranije klubove treba pitati njih, dakako i čelnike "Crvene zvezde" i "Partizana".
       Božo Miličević, direktor "Cibone" je "prvoborac" i branilac ideje o stvaranju nove lige u kojoj bi nastupali klubovi iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i BiH, a možda i neki od srpskih klubova. "U ovom trenutku niko nije govorio o 'Crvenoj zvezdi' i 'Partizanu' i to iz poznatih razloga. Sudbinu u svojim rukama drži srpska politika. Valja očekivati da se i ovi klubovi uključe u buduću ligu, jer oni su nam, ipak, susedi. Problem je što se podgorička 'Budućnost' a priori protivi ulasku srpskih klubova u Jadransku ligu", kaže Miličević, a prenosi zagrebački "Nacional".
      
       Bez stava
       Na prethodno izrečeno, Danilo Mitrović, sekretar "Budućnosti" kaže da nema komentara, ali i "da sve izneto u štampi nisu verno prenete njegove reči". Zanimljivo da u "Crvenoj zvezdi" i "Partizanu" nisu zatečeni ovim predlogom iz Hrvatske, ali još uvek nemaju svoj stav. U Košarkaškom savezu Jugoslavije o tome ne razmišljaju, imaju prečih briga, a uskoro reprezentaciju očekuje i evropski šampionat u Turskoj, kako za NIN kaže dežurni "pored telefona", koji nije želeo da se predstavi!
       "Ova ideja, potekla iz Hrvatske, stara je dve-tri godine. Sve što o tome znamo potiče iz štampe. Sama ideja, međutim, nije loša. Nije ni važno kako će se liga zvati, važno je da postoji ekonomski interes i najvažnije - interesovanje publike. Tamo svi odlično znaju da su 'Zvezda' i 'Partizan' ozbiljni rivali. Ali, kada bi ova ideja bila sprovedena, ostaje otvoreno pitanje - šta bi bilo sa našim ligama, sa takmičenjima u evropskim ligama. Kako uopšte uskladiti termine na tri koloseka. To što neko određuje unapred ko će igrati u takvoj ligi, a ko ispadati iz nje, u domenu je obične spekulacije. Izvršni odbor kluba zasad nije razmatrao takvu ideju", za NIN objašnjava Rajko Žižić, predsednik "Crvene zvezde" i nekada istaknuti reprezentativac Jugoslavije.
       Posle maestrala uvek dolazi bura. I pre svog nastanka Jadranska liga je izazvala buru u košarkaškim krugovima na prostorima bivše Jugoslavije.
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu