NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ko kome preti?

Članovi Otpora sumnjiče gradonačelnika Jožefa Kasu da objavljivanjem pretećeg pisma pokušava da skrene pažnju sa njihovih optužbi

      Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik Skupštine opštine Subotica Jožef Kasa postao je "Mađar godine" na sajtu mađarskog preduzeća za telefoniju i telekomunikacije "Matav" (njnjnj.origo.hu). Kandidati su bili novi predsednik Mađarske Ferenc Madl, sportisti koji su proslavili Mađarsku na Olimpijadi u Sidneju, Đerđ Kolovič i Silvester Čolanji. Svi manje popularni od prvog čoveka SO Subotice? Anketa "Matava" kaže - da.
       Ciničan komentator bi primetio da je Jožef Kasa postao "Mađar godine" baš u trenutku kada je famozni Otpor podneo zahtev za pokretanje istrage o investiciji u gradnju kapitalnih objekata u Subotici i uvozu medicinske opreme iz Republike Mađarske. Kada je Otpor reagovao na Kasin intervju u "Glasu javnosti" i lokalnim "Subotičkim novinama", Kasa je primio pismo elektronskom poštom u kojem mu se preti smrću.
      
       Optužbe
       Sukob Kase i Otpora, dogodio se kad je Branimir Nikolić, aktivista Otpora, koordinator Službe za uterivanje istine, predao zahtev tužilaštvu i policiji da se provere utrošena sredstva za gradnju kapitalnih objekata u Subotici i proveru uvoza medicinske opreme iz Mađarske preko subotičkog "Magnotrona".
       "Kasa nije pomenut u našem zahtevu. Međutim, on je reagovao u 'Subotičkim novinama' optužujući nas da smo saradnici starog režima, što nas je iznenadilo, uvredilo i nateralo da pomislimo da li se Kasa sam prepoznao u zahtevu", objašnjava Nikolić za NIN.
       Dve nedelje kasnije, u "Glasu javnosti" Kasa je ponovo pomenuo Otpor, ali u blažoj formi rekavši da "brine za ovaj pokret". Sutradan je odmah usledilo reagovanje otporaša u istom listu.
       "Ne treba nam ničija briga. Narodni pokret Otpor će obelodaniti sve dokumente i dokaze koje poseduje protiv svih političara koji su zloupotrebili položaj i vlast. Nas ne interesuje ko je u kojoj partiji niti koje je vere ili nacije, nas interesuje gde su pare koje su opljačkane od subotičkih građana", kaže Nikolić.
       U gradskim "Subotičkim novinama" dr Nenad Vunjak, bivši predsednik Opštinskog odbora SPS u Subotici i bivši direktor subotičke filijale Vojvođanske banke, obelodanio je da je i "gospodin gradonačelnik koristio kredite banke", a sam Kasa je priznao da je on dobio dugoročni kredit od 15 000 nemačkih maraka, koliko i njegova supruga, ukupno 30 000, za rešavanje stambenog problema. Subotičke otporaše zanima da li bi neko od njih dobio kredit pod uslovima pod kojim Kasa i njegova supruga i kako je Kasa od skromnog postao bogati predsednik SO Subotica.
      
       Pretnje
       No, pre nego što je bilo šta dospelo u novine, pojavilo se preteće pismo predsedniku SO Subotica koje je stiglo elektronskom poštom.
       U ponedeljak, 15. januara, u subotičkoj Gradskoj kući bila je redovna konferencija za novinare. Ako su neki od novinara već odlučili da pitaju Kasu o njegovom sukobu sa Otporom (tog dana je u dnevnim novinama osvanulo reagovanje Otpora na Kasin intervju dan ranije u "Glasu javnosti") bili su preduhitreni izjavom predsednika SO Subotica da je 14. januara primio preteće pismo putem elektronske pošte. Pismo je stiglo sa IP adrese 195.250.112.5 i to tačno u 7 sati i 53 minuta, ustanovili su tehničari. Adresa 195.250.112.5 pripada provajderu InfoSkdž u Beogradu. To se lako može proveriti na adresi http://www.ripe.net/. Sa opcijom "search" (traži) gde se unesu ove brojke IP adrese dobijaju se ovi podaci: Netname: ZOPYU-BEOGRAD; Descr: NBJ ZOP Beograd, centrala Beograd, Pop Lukina 7-9, Beograd, Jugoslavija.
       Dakle, neko je u NBJ Beograd (ali nisu isključene ni filijale po Srbiji) zloupotrebio računar firme i koristeći rečnik kamiondžija zapretio Kasi smrću vređajući ga nacionalno. Sutradan je većina dnevnih novina na glavnim stranama pisala o Internet pretnji Jožefu Kasi, "Kasi zaprećeno smrću" i slično, a na reagovanje Otpora je zaboravljeno.
       Kasa je na istoj konferenciji za novinare rekao kako je zabrinut da se ne podigne tenzija u međunacionalnim odnosima u Vojvodini i novinarima dao pomenuto elektronsko pismo koje je njemu lično upućeno.
       "Ja već tri meseca primam preteća pisma, a prošle zime su mi na terasu bacili eksplozivnu napravu, ali nisam s time izlazio u javnost. Pouzdano znam da i drugi lideri dobijaju kojekakve preteće poruke i pisma, ali od toga ne prave politički marketing. Gospodin Kasa je i ranije primao preteća pisma ali sada je podigao buku oko poslednjeg iz njemu znanih razloga", kratko komentariše otporaš Branimir Nikolić.
      
       DOS
       Nekoliko odluka subotičkog parlamenta između saveznih i republičkih izbora u delu subotičke javnosti protumačeni su kao zloupotreba članstva SVM u DOS-u. Savez vojvođanskih Mađara ima 33 od 67 poslanika, što znači da im nedostaje samo jedan za većinu, dok sa DOS-om ima 58 poslanika. U DOS-u su i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Hrvatski narodni savez, Socijaldemokratija, DS, DSS i Nova demokratija.
       Blažo Perović, direktor subotičkog Otvorenog univerziteta, institucije koja je odlukom parlamenta Subotice izgubila pravo da organizuje naredni, deveti po redu Međunarodni filmski festival na Paliću, teško optužuje Jožefa Kasu. "Pozadina svega je diskriminacija svih 'nemađarskih' etničkih zajednica. U upravnim odborima javnih preduzeća i institucija kulture od novih 38 izabranih na poslednjoj Skupštini grada, čak 29 su iz Saveza vojvođanskih Mađara, a ostali su iz satelitskih partija" tvrdi Perović.
       "Nikakvih čistki nema, jer niko u Subotici nije smenjen ni po nalogu DOS-a ni po nalogu opštinske samouprave. Jedino što je posle 5. oktobra pod naše okrilje dospela lokalna televizija. Inače, činjenica je da ako bi se negde smenio direktor, morao bi biti smenjen Srbin, jer samo su oni bili direktori", kaže Kasa. "Ko je Blažo Perović da polemišem sa njim?"
      
       VELIMIR KOSTADINOV
      
      
Ministar?

"Istina je da su mi nudili ministarstvo koje želim", kaže Jožef Kasa za NIN: "Ocenjujemo da je bolje da ne učestvujemo ni sa jednim ministarskim mestom. To nije bežanje od odgovornosti, pomoći ćemo tako što će se naši eksperti angažovati u službama vlade na nižim nivoima. Za učešće u radu savezne ili republičke vlade stvoriće se uslovi ako se ispune naša očekivanja u vezi s rešavanjem problema položaja etničkih zajednica, odnosno problema koje smo saželi u dokumentu o samoorganizovanju Mađara."


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu