NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Pitajte Italijane

("Gorki šećer", NIN br. 2611)

      Gospodin Bojković u svom pismu ništa ne demantuje. On kaže da je moja izjava o stranim ulaganjima u Šećeranu puna neistina, paušalna i da ima veoma insinuirajući negativni kontekst, a to može naneti štetu ovom preduzeću. Međutim, gospodin Bojković ničim ne potkrepljuje taj svoj demanti, on ničim ne pokazuje šta je istina ako je ono što sam ja rekao neistina, šta je argumentovano ako je ono moje paušalno i kako bi trebalo da izgleda moja izjava da bi imala insinuirajući pozitivni kontekst. Pre svega, ja nisam dao nikakvu izjavu o Šećerani, već sam u jednoj jedinoj rečenici pomenuo ovo preduzeće kao jedan od slučajeva kako je moguće da strana ulaganja, odnosno njihovi efekti, završe izvan preduzeća, pa čak i izvan zemlje. Ne znam kako je gospodin Bojković u jednoj rečenici našao toliko neistina a mogao je da nađe samo jednu koja je nastala omaškom: nije reč o 4 miliona dolara nego o četiri miliona maraka.
       Kao sindikalnog lidera posebno me dirnulo što gospodin Bojković redovno informiše radnike o njihovim pravima.
       Gospodin Bojković informiše javnost da je Šećerana "uz pomoć Vlade Republike Srbije uspela da se očuva tehnički, tehnološki i kadrovski (iako već tri godine ne radi?!?!?!)". On dodaje da će uskoro, takođe uz pomoć vlade, biti angažovan strani kapital. O kojim to vladama govori gospodin Bojković: Marjanovićevoj ili Đinđićevoj? Usput, gospodin Bojković pominje da su i neki strani partneri iz Italije zainteresovani za ulaganja u Šećeranu. Koliko sam ja informisan, upravo oni će tražiti da im se vrati četiri miliona maraka pa će onda početi pregovore.
       Na kraju, gospodin Bojković navodi da je samostalni sindikat (u registru Ministarstva za rad Srbije takav sindikat ne postoji već samo Savez sindikata Srbije) Šećerane definisao uslove pod kojim će se obaviti poslovna konsolidacija i vlasnička transformacija preduzeća. Dobro je što je direktor upoznat sa dokumentima sindikata ali da li je sindikat upoznat sa dokumentima kojima raspolaže direktor?
       Što se tiče poslednje primedbe gospodina Bojkovića da "pre izlaska navedenog članka o ovoj temi niko iz beogradske Šećerane nije konsultovan", mogu da kažem sledeće:
       a) Članak o kome je reč uopšte se ne bavi beogradskom Šećeranom, ukoliko to gospodin Bojković može da shvati.
       b) Za svoje izjave nikada ne pitam nikoga jer za njih sam odgovaram.
       Ovaj put sam ipak pitao Italijane, one kojima Šećerana duguje novac, odnosno šećer.
      
       BRANISLAV ČANAK
       predsednik UGS "Nezavisnost"


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu