NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Srpska hrana

("Sve srpske kašike", NIN br. 2609)

      Očigledno je vrlo teško pronaći i ustanoviti "čisto" srpska jela jer Balkan je mešavina mnogo različitih kultura koje su ostavile svoj trag kroz kuhinju. Na kraju, ne igra ulogu da li je neko jelo ili proizvod čisto srpski već da se priprema u našim krajevima duže vremena. Svaki kutak Srbije ima svoj specijalan način u tome, i kao takav bi trebalo da bude zabeležen i zaštićen. Naročito je važno održati i zaštititi kvalitet proizvoda koji mogu da se izvoze. U Francuskoj ima dosta brendija, ali samo je jedan Cognac jer potiče iz te oblasti. Isto je sa sirevima, živinom i slično.
       Aleksandrovački ili župski Rubin bi bio dobar kandidat za to. Čačanski kajmak ili užička šunka, razni suhomesnati proizvodi i još dosta drugih proizvoda bi bili pod zaštitom. Važno je da se stvori inspekcioni komitet koji mora da ustanovi standarde i da se oni registruju ne samo u Jugoslaviji nego u celom svetu.
      
       MILAN MILOJEVIĆ,
       Los Anđeles


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu