NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Duh vremena<br>Milivoje Glišić
Rob adrenalina

Da li će Nenad Čanak biti prvi predsednik federalne republike Vojvodine

      Cinizam je, zapravo, bezobrazluk. Ko ne zna, neka čita. Karla del Ponte traži od NATO-a, dakle od onoga ko je bombardovao RTS, dokument da je Slobodan Milošević znao da će RTS biti bombardovan. I da će izginuti mladi ljudi. Traži da ga optuži. Dočim za NATO, koji je pobio mlade ljude, nema, kaže, uprkos priznanju, dovoljno dokaza za optužnicu!
       Ne branim Miloševića, dabogda ga Nenad Čanak branio kao što ga ja branim, ali Karlin slučaj upisujem u sveopštu istoriju beščašća!
       U skladu s tim principima, američke trupe na Kosmetu propustile su albanske teroriste na jug Srbije, s teškim naoružanjem i ćutljivom podrškom, tako da se NATO sada zalaže za mirno rešenje i diplomatski protokol. Kad teroristi dignu u vazduh autobus sa civilima, taj nestašluk se oštro osuđuje - grme Vašington i Brisel.
       Međunarodna zajednica još nije odredila gde su granice Srbije koje srpska vlast može braniti uobičajenim sredstvima. Kod Vranja? Kod Leskovca? Ili bliže Beogradu?
       U takvim društvenim i državnim okolnostima saznajemo da Nenad Čanak, predsednik Skupštine Vojvodine, u Sjedinjenim Državama, na Jejl univerzitetu, hitno traži autonomiju Pokrajine, s tim da u perspektivi Pokrajina postane republika, a on, bude li sreće, predsednik te republike. U pravom trenutku, na pravom mestu - to se tamo i traži!
       Poverenici predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine u Novom Sadu ovlašćeni su pak da izjave kako je takva vest zlonamerna. "Tačno je da se LSV zalaže za republiku Vojvodinu, ali Čanak nije putovao u SAD da bi izlagao stranački program." Drugim rečima, oni hoće republiku, ali predsednika još nisu izabrali, rano je. Na kraju krajeva, nije Čanak jedini političar i motociklista u Panonskoj niziji...
       Problem se multiplicira. Šta ako Dragan Veselinov uzme Banat, a Jožev Kasa Bačku? Hoće li Vojvodina s republikom Banat, republikom Bačkom i republikom Srem biti labava federacija, ili će se razići, pojedinačno učlaniti u Ujedinjene nacije, i ponovo sastaviti? Kao što bi Milo Đukanović hteo da izađe, da bi ušao!
       Na redu su modaliteti, Jejl univerzitet samo je na vreme obavešten.
       Kažu da Srbija, ona uža, bez Kosmeta i Bujanovca, pljačka Vojvodinu, uprkos oktobru i plišanoj revoluciji. Uzima pare iz banke. Guverner Dinkić, međutim, traži račun. Veli, pošaljite fakture! Platićemo.
       Odmah se oglasio, da ne izgubi na tempu, i Dragan Veselinov, predsednik Koalicije Vojvodina, ministar poljoprivrede i prvi čovek Banata, otkrivajući činjenicu da Vojvođani imaju pravo da kažu kakvu autonomiju žele. S Čankom se razišao u sledećem: s obzirom na veoma osetljivu i tešku političku situaciju u zemlji, sadašnja priča o referendumu mogla bi da posluži u neke druge, neželjene svrhe. Smatramo da Vojvodina mora da dobije znatno širu autonomiju, ali se zalažemo da do nje dođe kroz Ustav Srbije!
       Ukratko, Čanak, flautista u mladosti, uvek je trčao ispred vremena. Još letos je tražio banderu za Miloševića, i to kolokvijalnim rečnikom. Kakav Hag - Terazije!
       Sada je protiv legalizma, a za demokratiju! "Nazovilegalizam, za koji se zalažu pojedini funkcioneri SRJ, nije u skladu sa interesima građana ove zemlje", kaže Čanak. Što rekao Broz: ne valja se držati zakona kao pijan plota. "Insistiranje na takvom modelu u prenosnom smislu znači da bi Jevreje još spaljivali u Nemačkoj, čak i da je Koštunica tamo 1945. godine pobedio na izborima. Ne može se, naime, kontinuitet legalizma graditi na miloševićevskoj protivustavnoj i protivzakonitoj regulativi."
       Ne može, ali mora: dok se ne promene ustavi i zakoni! Sve drugo je anarhija. Rizik od bandere...
       Čanak, prisilni dobrovoljac na ratištu u Hrvatskoj, kaže da bi lično uhapsio Ratka Mladića na stadionu "Vojvodine", ali ovaj tamo ne zalazi. "Možda baš zbog toga, odnosno zato što bi se držala međunarodnih obaveza koje je cela naša zemlja potpisala, Vojvodina i ne dobija ingerencije nad policijom."
       To je, dakle, ono što u ovom trenutku Čanku nedostaje, inače bi već uveo zdrav legalizam!
       Zabeleženo je kako Čanak vidi političke protivnike: "Svi su oni vampiri nad kojima treba što pre izvršiti higijensku intervenciju glogovim kocem." Za to je, međutim, potrebna logistička podrška policije, koju još nema.
       Žalio se i na Vuka i na Koštunicu: "Nećemo više dozvoliti da se traći narodni adrenalin po receptu SPO-a, ni da se sedi u kabinetima kao što radi DSS." Onda je pobedio Koštunica; sada Čanku smeta legalizam. Lični adrenalin gura ga u nove poduhvate, ka republici...
       Iz Demokratske stranke Srbije reagovali su na parabolu s Koštunicom i Jevrejima: "Besmisleno je polemisati sa strankom (LSV) koja koristi holokaust radi sticanja jevtinih političkih poena." Podsetili su ga da je predsedničku kampanju Vojislava Koštunice organizovala DSS i da je zahvaljujući pobedi njenog predsedničkog kandidata ostvarena pobeda svih kandidata Demokratske opozicije Srbije (pa i samog Čanka), i na lokalnom i na saveznom nivou.
       I Đinđićeva Demokratska stranka osuđuje izjave predsednika Skupštine Vojvodine Nenada Čanka i protivi se dezintegraciji države. To što Čanak radi, šteti demokratskim procesima u zemlji i budućem investiranju u našu zemlju.
       Ali adrenalin ga ne drži u mestu; Čanku se žuri.
       Sprema se da pohvali Mila Đukanovića. I da Dinkiću pošalje fakture.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu