NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Likovnjaci - napred

U emisiji "ART galerija" kustosi i umetnici priređuju TV izložbe, a cilj je da se predstavi rad jednog umetnika

      Novo ambiciozno ostvarenje - "TV Institut za umetnost i teoriju"(TVIzUT), uskoro će biti na programu ART televizije.
       U okviru Instituta gledaoci će moći da steknu punu sliku o kulturnim dešavanjima, ne samo u Beogradu i drugim gradovima Srbije, već i o umetničkim događajima većih svetskih centara, kakav je Pariz, na primer. Pored TV izložbi, na ART-u se mogu videti i kritičke i dokumentarne emisije o umetnosti, obrazovne emisije koje obrađuju probleme umetnosti dvadesetog veka, polemike i rasprave o toj temu, a sve to kroz emisije: "ART galerija", "ART forum", "Panoptikum", "ART video pojmovnik", "ART instalacije", "ART menadžment i propaganda".
       Istraživanja ovog instituta su okrenuta najviše likovnoj umetnosti, njenom proučavanju i promovisanju. Međutim, on se bavi i drugim kulturnim tvorevinama, kakve su opera, film, muzika, pozorište, balet, elektronska muzika.
       "U žiži interesovanja je likovna umetnost koja je bez stvarnog razloga nedovoljno zastupljena u javnosti. To je, međutim, samo deo šireg projekta, koji obuhvata i druge umetnosti", kaže Milan Atanasković, glavni i odgovorni urednik ART TV.
       Institut, koji priprema cela redakcija likovne umetnosti i dr Miško Šuvaković, njegov tvorac, zamišljen je tako da sadrži šest emisija koje se iz određenog ugla bave umetnošću. U emisiji "ART galerija" kustosi i umetnici priređuju TV izložbe, a cilj je da se predstavi rad jednog umetnika. Prednost ove emisije je u tome što ljudi mogu videti i svetske izložbe, ali i one u drugim krajevima Srbije. "Beograd nije jedini centar kulturnih dešavanja. Ova emisija, kao i sam Institut, zalaže se za 'decentralizaciju'nacionalnih i internacionalnih umetničkih scena, a TV je sredstvo da se to postigne" kaže dr Miško Šuvaković.
       Emisija "ART forum" je osmišljena tako da otvara javnu, polemičku raspravu o savremenoj umetnosti i kulturi, a "Panoptikum", koji postoji od leta 1999, predstavlja informacioni centar o aktuelnoj umetnosti. "Panoptikum" promoviše i nove knjige, časopise i publikacije o umetnosti, omogućava kritičarima da iznesu svoje stavove o nekim umetničkim dostignućima i "dokumentuje" sadašnju likovnu scenu u Beogradu i Srbiji.
       "ART video pojmovnik" je, pre svega, teorijska emisija koja obrađuje umetničke, kulturološke, istorijske probleme umetnosti 20. veka, a "ART instalacije" predstavlja, kako Šuvaković kaže, "izlazak TV u svet". Ova emisija bi trebalo da proprati grupne autorske i problemske izložbe na svetskoj i našoj sceni. Televizijske reklame o umetnosti i teoriji umetnosti nalaze se u emisiji "ART menadžment i propaganda".
       "Delovanje u sistemu u kome vlada kriza umetnosti i kriza institucija značilo bi ogromna ulaganja. Otvaranje muzeja i galerija je skupo. Jednostavnije je bilo napraviti fikcionu, teorijsku instituciju putem TV medija, koja je pokretna, puna zamisli a sve u cilju da se dođe do što većeg broja ljudi", kaže Šuvaković.
       Prema Atanaskovićevim rečima, netipična forma ovog instituta, koji funkcioniše u okviru ART TV, omogućava da svi oni koji prate program budu uključeni u tokove savremene umetnosti. "Fokusiranje javnog mnjenja na savremenu umetnost trebalo bi da bude rezultat našeg rada", kaže Atanasković.
      
       DRAGANA MATIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu