NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Televizija koja se sluša

Već uočeni metod prećutkivanja vesti u Dnevniku RTS-a manifestuje se sve očiglednije

      Politički monitoring (realizacija Medija centra i Strateškog marketinga) obuhvata praćenje vesti, tj. glavnih informativnih emisija, na sledećim stanicama: RTS, Studio B, TV Politika, BK Telekom, TV Crna Gora, DŽU Info i TV B92, kao i monitoring vesti na Radio Beogradu 1 i Dnevnik Radija B92.
       Težnja TV poslenika da što svestranije prate zbivanja i pozicioniraju odnos i mere savezne i republičke vlade nije, izgleda, dovoljna da gledaoci budu sasvim tačno obavešteni. Predstavnici vladajuće koalicije ukorili su novinare što su pogrešno protumačili reči iz saopštenja i plana vlade: "najavljen je razgovor sa građanima, a ne sa ekstremistima; podrazumevala se saradnja sa pripadnicima međunarodnih snaga, a ne njihova posrednička uloga"(8.II). Te zamerke mogli su, u udarnom terminu, čuti samo gledaoci Vesti u sedam Studija B, a ne i Dnevnika 2 RTS-a, na kome se već uočeni metod prećutkivanja vesti, manifestuje sve očiglednije. Dok je u Vestima u sedam (2.II) lider Srba u Kosovskoj Mitrovici izneo oštre ocene o tome što se ni savezna ni republička vlada ne oglašavaju povodom događaja u ovom gradu, a albanska vlada se oglasila čak tri puta, u Dnevniku ni reči. Isto to je zadesilo i portparola bivše vladajuće partije, čija konferencija za štampu nije zabeležena (2.II). Ni saopštenje nezavisnog sindikata prosvetnih radnika, u kojem se posebno žale što ih resorni ministar ne prima, nije našlo mesta u emisiji (2.II).
       Pokazivanjem hrpe svitaka papira sa stranačkim saopštenjima i pratećim rečima da to uglavnom nisu vesti i da, uz ostalo, služe marketingu, voditelj je efektno počeo Dnevnik 2 (5.II). Bio je to nagoveštaj izuzetno kvalitetne emisije. Obuhvaćeni su svi važni događaji, dotaknute nekolike aktuelne životne teme (cene, inflacija), napravljen događaj (Otpor posle uručivanja manjkavih dosijea), dostojno ispraćen veliki uspeh mladog dizajnera koji je dobio prvu nagradu na konkursu fabrike "Pežo"...
       Ako je 80-ih na glas izašao "radio koji se gleda", program događaja koji su inscenirali radijski poslenici pred gledaocima i ujedno ga prenosili slušaocima, sada bi, sudeći po emsiji Dan TV Politika, mogla biti začeta praksa "televizije koja se sluša". U tridesetominutnoj emisiji - tri sinhrona iskaza sagovornika, stotine kadrova neme slike i slike voditelja-spikera, premalo je i potpuno neprimereno mediju (3.II). Neambicioznosti pomenute emsije valja dodati i gest neskrivene lenjosti. Vest o dramatičnoj utamici rukometne reprezentacije sa Švedskom na svetskom prvenstvu, pokriven je arhivskom slikom! U emisiji Šta sada (TV Politika 6.II) gostovao je predsednik Srpskog nacionalnog veća za sever Kosova. Voditelj je pokazao dobru obaveštenost, bez napora je "surfovao" logičnim tokom razgovora i dobro obavio posao.
       Telefakt 2 (BK TV) bio je 7.II obrazac odlično pripremljenih osnovnih nastojanja tvoraca ove emisije. Karakterisale su ga maksimalna sažetost, mnoštvo sinhronih delova, dobro odabranih, i montažni postupak doveden do pedanterije sa apsolutno bukvalnim sazvučjem slike i tona.
       Voditeljka Vašara taštine (TV Anem) je pozorišni pregalac. Uprkos činjenici da je ubedljivija i atraktivnija od dobrog dela profesionalnih voditelja, postavlja se pitanje: da li su njene odlike dovoljne da se na jednoj elitnoj televiziji, kakva je Anemova, dobije jednočasovni "talk shonj" program? Gostu, ambasadoru u Londonu upućivana su i pitanja: Idete li u London da zastupate svoju zemlju, svoju partiju? Da li se plašite političkih razgovora? Šta kada oni počnu da peglaju oko Haga?
       Razvaline osramoćenog i poniženog elektronskog novinarstva trebalo bi, najpre, da raščišćavaju sami novinari, ili da, poput anemovaca, uspostavljaju nove, visoke profesionalne kriterijume. Tek tada valjalo bi ponešto prepustiti naturščicima i pomoći im da osnovna, lako usvojiva načela zanata, savladaju i primene.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu