NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Pritisak siromašnih

Nada je ono što daje snage emigrantima, ali budući da to svi znaju, i vrlo pogodna oblast za mahinacije

      Loše "protumačen" zakon bivše Klintonove administracije doneo je velike probleme imigrantima u Sjedinjenim Američkim Državama. U prvom trenutku mnogi kvazi advokati i drugi "dušebrižnici", koji pod brigom o dušama misle na brigu o novcu, pogrešno su "protumačili" zakon i objavili opštu amnestiju za sve imigrante kojih u SAD ima između pet i šest miliona.
       Teško je bilo radnicima u humanitarnim organizacijama, neprofitabilnim agencijama i sveštenicima da objasne paćenicima da zakon predviđa neke olakšice (za 200-500 hiljada imigranata), ali ne za sve.
       Održavani su mnogi seminari, a crkvene i dobrotvorne misije bile su premale da prime sve koji su se ponadali konačnom legalizovanju svog statusa (boravka). Oni znaju da ih i ubuduće čekaju samo najgori i najprljaviji poslovi i to samo ako ih nijedan "pravi" Amerikanac neće.
       Privatni advokati traže između dve i tri hiljade dolara, da im srede papire a sedam hiljada za radnu dozvolu. Isto toliko imigrantima traže i oni koji ih prebacuju u SAD.
      
       Što pre
       Pre nekoliko dana i Francuska je imala još jedno iskustvo sa imigrantima, a Španija postaje Meka za Afrikance (blizu je afričke obale i ima veliku granicu koju je teško kontrolisati).
       U Francuskoj su, naime, Kurdi, njih oko 900, u potrazi za političkim azilom zauzeli jednu stenu na Rivijeri i nisu hteli da se maknu sve dok ih nisu odvukli u vojni kamp gde su posedali i započeli štrajk.
       Većina emigranata nema nikakve lične isprave jer su došli nekim krijumčarskim putevima, a često im krijumčari oduzimaju isprave pre "transporta".
       Istog dana (19. februara) nekoliko stotina izbeglica je u mornaričkoj bazi Lekok takođe zauzelo put posedavši na njega. Žalili su se na zimu, hranu, medicinsku brigu i tražili da se njihovim zahtevima za azil udovolji što pre.
      
       Nahraniti i izbaciti
       NJihovo demonstriranje je privuklo pažnju javnosti, koja je u Francuskoj podeljena kao i u drugim zemljama - da li ih primiti ili nahraniti, izlečiti i izbaciti.
       Sve razvijene zemlje Evrope, naravno i SAD, Kanada, Australija imaju sve veće probleme sa emigrantima, imigrantima, azilantima, koji zbog raznih razloga napuštaju, svoje zemlje ili bivaju proterani iz njih zemalja. I ma koliko se razne organizacije, dobrotvorne i humanitarne brinule za njih, njih je premalo. Ma koliko se države i njihove vlade zaklinjale u demokratiju i neku socijalnu sigurnost za sve - to je premalo. Sve je veća netrpeljivost demokratskog sveta prema emigrantima svih zemalja, svih vera i svih boja.
      
       Da li se pritisak multietničnosti oseća kao pritisak na ličnu i socijalnu sigurnost, ili je u pitanju samo ksenofobija, suživot sa drugim kulturnim osobinama i navikama imigranata? U budućnosti, čak nekoj bližoj, realno je očekivati prema sadašnjem kretanju imigranata, da će problemi postajati sve veći. Pritisak sirotinje može da bude veliki, jer ona gubi samo ona što nema.
      
       MILAN DAMNJANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu