NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ozbiljno i korisno

AUTOR: Nebojša Jovanović
NAZIV: Leksikon ličnosti u udžbenicima istorije, priručnik za učenike i nastavnike osnovnih i srednjih škola, Novi Sad 2001.

      Petar V. Krestić
      
       Prvih dana novog milenijuma u izlozima beogradskih knjižara pojavio se Leksikon ličnosti u udžbenicima istorije, priručnik za učenike i nastavnike osnovnih i srednjih škola. NJegov autor, Nebojša Jovanović, nekoliko godina radio je kao profesor istorije u beogradskoj srednjoj školi gde se, kao predavač, u praksi, svakodnevno suočavao sa brojnim pitanjima i problemima koji su se javljali tokom nastavnog procesa. Iz tih razloga, ne treba sumnjati u kompetentnost autora koji se, prilikom sastavljanja ovog priručnika, koristio kako ličnim pedagoškim iskustvom, tako i bogatim iskustvima svojih kolega.
       Biografije, izložene azbučnim redom, sadrže najbitnije crte iz života prikazanih ličnosti, najznačajnije događaje i probleme koji su u neposrednoj ili posrednoj vezi sa njima. Tekstovi nisu prenatrpani pojedinostima koje bi opterećivale učenike. Naprotiv, oni predstavljaju materiju koja će im svojim zanimljivim i umešno odabranim sadržajem olakšati pamćenje gradiva, uočavanje onoga što je najvažnije, objasniti im teže razumljive istorijske događaje i procese, i, na kraju, pružiti zanimljivo štivo i pomoći im da se zainteresuju za istoriju i zavole je. Način izlaganja, obim i izbor iznetih činjenica prilagođeni su uzrastu školske dece.
       Raznovrsnošću podataka kao i svojom preglednošću, Leksikon će nesumnjivo predstavljati veliku pomoć i nastavnom osoblju osnovnih i srednjih škola i gimnazija, time što će im omogućiti da časove obogate mnogim zanimljivim pojedinostima, zahvaljujući kojima će lakše održati, pa i povećati pažnju učenika.
       Priručnik sadrži i registar obrađenih ličnosti po udžbenicima kao i spisak izvora, istoriografske literature i književnih dela, što će dodatno pojednostaviti njegovo korišćenje.
       Iz svega rečenog, jasno je da je reč o ozbiljnom i korisnom poduhvatu, znatne vaspitno-obrazovne vrednosti, koji bi, bez sumnje, svoje mesto lako mogao naći i u domu svakog radoznalijeg čitaoca željnog da proširi znanja iz opšte kulture.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu