NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Prekinuto učenje o veri

Pravoslavno opismenjavanje najmlađih Užičana, uvedeno bez "blagoslova" države, nedavno je obustavljeno, ali je izostala priča o odgovornosti inicijatora i onih koji su ovakav eksperiment okončali

      Posle pisanja NIN-a o uvođenju veronauke u užički Dečji vrtić, bez saglasnosti nadležnog ministarstva, odluke SO i bez konsultacije roditelja, većina gradskih ali i pojedini inostrani mediji (Slobodna Evropa) pozabavili su se ovom temom, posebno naglašavajući način na koji je veronauka uvedena, što je rezultiralo preporukom užičkog gradonačelnika da se ova nastava obustavi.
       Krajem januara opštinska vlada je obavezala Dečji vrtić da joj dostavi dopunu godišnjeg programa rada koji se, pored ostalog, odnosi na plan i program nastave veronauke. Potom je predsednik SO Užice Miroslav Martić pismeno naložio direktoru vrtića da odmah prekine skraćeni program veronauke, jer ga nije odobrilo nadležno ministarstvo i nije pribavljena saglasnost osnivača, SO Užice i IO SO Užice.
      
       Primer samovolje
       Podsećanja radi, kako je NIN pisao, nastava veronauke u užički Dečji vrtić uvedena je oktobra prošle godine, na inicijativu direktora Petra Ristovića i dela Upravnog odbora ove ustanove uz "blagoslov" predstavnika užičke crkve. Nastava je bila fakultativna i organizovana je jednom sedmično u trajanju od 15 do 20 minuta, a njome je bilo obuhvaćeno 250 devojčica i dečaka predškolskog uzrasta, u svih šest objekata ove ustanove. I pored dobre namere inicijatora, deluje zapanjujuća činjenica da većina roditelja o ovom eksperimentu nije bila obaveštena. Užička crkva već duže vreme organizuje nastavu veronauke u parohijskom domu u gradu, pa je to bila i dobra prilika da se i deci predškolskog uzrasta ponude osnovna znanja o pravoslavlju. Zbog načina na koji je uvedena, "ne želeći da zauzima stav za ili protiv verounauke u vrtićima i školama", reagovao je užički Centar za prava deteta ukazujući da "nije ispoštovana zakonska procedura", te ceo poduhvat smatra "neprihvatljivom samovoljom pojedinaca".
       Ističući da "SO Užice u principu nema ništa protiv uvođenja veronauke u predškolske i školske ustanove", Miroslav Martić, užički gradonačelnik navodi potrebu saglasnosti nadležnih državnih organa i osnivača.
       "Na osnovu primedbi pojedinih roditelja i članova IO SO da je nastava verounauke uvedena u Dečji vrtić bez saglasnosti nadležnog ministarstva i potrebne procedure u užičkoj skupštini preporučio sam da se ova nastava obustavi", izjavio je za NIN Miroslav Martić i dodao da će nadležni, po podnošenju plana i programa ove ustanove, odlučiti da li će se i u kom obimu nastava verounauke izvoditi u užičkim obdaništima.
      
       Jedinstven slučaj
       Petar Ristović, direktor Dečjeg vrtića smatra da je u pitanju "ishitren potez predsednika SO Užice", procenjujući da je u pitanju "jedinstven slučaj u Srbiji da lično predsednik SO izda nalog da se nastava verounauke prekine". On ističe da nastavu veronauke pohađaju deca u Arilju, Kosjeriću, Požegi i Čajetini, ali i u drugim gradovima Srbije, poput Kragujevca i Beograda.
       Arhijerejski namesnik užički Blagoje Dodić takođe za NIN kaže da je "odluka o ukidanju veronauke u užičkim vrtićima ishitrena" mada će ona "vrlo brzo biti izmenjena". "Mi nismo na silu ušli u vrtić, već po odobrenju direktora i Upravnog odbora. Želeli sm da pomognemo deci, da ih edukujemo u hrišćanskom i pravoslavnom smislu, da poštuju Boga i roditelje. U isto vreme učili smo ih kako da prepoznaju sekte i sve ono što nije pravoslavno", navodi za NIN gospodin Dodić, dodajući da je o ovome obaveštena eparhija Žička, za koju procenjuje da će podržati dobre namere predstavnika užičke crkve.
       Ovakav tok i sam kraj otkrivanja tajni pravoslavlja u užičkim vrtićima potvrdio je tezu jedne vaspitačice da su deca "odraslima često igračke". Ipak, osim osnovnih pojmova o Svetom trojstvu, pravoslavnom krstu i sopstvenom poreklu, užički mališani su imali šansu da, bar na vreme, saznaju šta znači kada odrasli rade "ispod žita".
      
       NENAD KOVAČEVIĆ
      
      
Joga umesto pravoslavlja

Pošto je nastava veronauke obustavljena u užičkim obdaništima, lokalna TV "S", čiji su osnivači ovdašnji socijalisti, prikazala je emisiju u kojoj su gostovali predstavnici SO, Dečjeg vrtića, Odeljenja Ministarstva prosvete i užičkog Centra za prava deteta. Poziv za gostovanje upućen je i predstavnicima SPC u Užicu, ali su oni odbili učešće, smatrajući da je u nastaloj situaciji njihovo "učešće izlišno."
       "Iznenađeni smo odlukom IO SO Užice kojom se obustavlja i onemogućava rad SPC i njenih veroučitelja na ovom uzvišenom zadatku", navodi se u saopštenju SPC u Užicu, koje je pročitano u studiju ove televizije, a potom se u njemu zaključuje: "Verovatno čelnici SO Užice smatraju da je dosadašnja praksa bolja, odnosno, da se u školskim ustanovama nastavi sa kursevima joge i transcendentalne meditacije, sektaških i ateističkih lažnih učenja i slično."
      
       N. KOVAČEVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu