NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Sretenjska po(r)uka

Ljubomiru Simović

      U Marićevića jaruzi, mestu na kome je na Sretenje 1804. godine održan Orašački zbor posle koga je dignut Prvi srpski ustanak, 197 godina kasnije, istog drugog februara (po julijanskom kalendaru), akademiku i pesniku LJubomiru Simoviću dodeljena je nagrada "Odzivi Filipu Višnjiću".
       "Da li nas kraj dvadesetog veka vraća na početak devetnaestog? Da li sve opet treba da počinjemo ispočetka, od Marićevića jaruge? Šta je to što nas stalno i uporno vraća na početak?", zapitao je u besedi izgovorenoj ovim povodom akademik Simović i nastavio:
       "Nije daleko ono vreme kada se, iz političkih razloga i interesa, naša istorija zatirala i zaboravljala, i kada se sećanje na nju moglo održavati samo u jarugama i zemunicama. A još nam je bliže vreme koje je potom nastupilo, a koje se pokazalo gorim od onog prvog, kada su našu istoriju prisvojili oni koji su je i saterivali u jaruge i zemunice, a koji su je, kad im je zatrebalo, dakle iz političkih razloga i interesa, iz jaruga i zemunica izneli na velike scene kongresnih dvorana. U poređenju s tim političkim spektaklima, u kojima istoriju prikazuju vlastoljupci i srebroljupci prerušeni u rodoljupce, Marićevića jaruga nam se čini kao mnogo zdravije mesto za očuvanje istorijske svesti."


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu