NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Bezizlazna kriza

("Maši ručicama", NIN br. 2615)

      Vršilac dužnosti generalnog direktora za izlazak iz krize i dalji razvoj JAT-a nudi dva izlaza, koja su po suštini beznadežna i teško JAT-u i državi sa takvom vizijom vršioca dužnosti.
       Ili umiranje i prizemljenje ili nekakva kompanija jugoistočne Evrope sastavljana od teško bolesnih kompanija susednih zemalja ("Tarom" "Balkan") sa kojima susedne države kao vlasnici ne znaju šta da rade i traže sopstvene puteve i rešenja.
       U "viziji" vršioca dužnosti generalnog direktora nema ni reči o reorganizovanju JAT-a, restrukturiranju na novim osnovama, o koncentrisanju osnovne delatnosti sa flotom i evropskom produktivnošću i osamostaljivanju ostalih celina i delatnosti (hoteli, poslovna avijacija, auto-servis i drugo) na tržište i samostalni razvoj uz punu zaposlenost radnika. Samo tako može JAT da postane produktivna i profitabilna kompanija koja tek tada može i mora da nađe svoje mesto na nacionalnom nebu i tržištu i da traži i nađe strategijskog partnera i obavezno pristupi nekoj od evropskih alijansi.
       Posle toga, JAT zajedno sa Aerodromom "Beograd" i naša nova država imaju značajan strategijski položaj i interes za stvaranje HUB-a u ovom regionu sa značajnim komparativnim prednostima za putnike i posebno kargo saobraćaj. Samo u takvom razvoju JAT može i mora da pristupi nabavci nove flote pod najpovoljnijim uslovima polazeći od postojećeg ugovora, ali i preispitujući druge okolnosti i proizvođače.
       Isto tako, postojeći vršilac dužnosti generalnog direktora u svojoj "viziji" uopšte ne pominje privatizaciju, kao neminovni završetak unutrašnjih i svih drugih promena u JAT-u. Mesto JAT-a je u Evropi sa sopstvenim razvojem na sopstvenom i međunarodnom tržištu, ali i kao deo evropskih i svetskih kretanja i promena u krajnjem rezultatu u alijansi sa strategijskim partnerom i izvlačeći iz takve alijanse sve druge efekte rada i razvoja.
       I na kraju, krajnje je neumesno i neukusno što postojeći (nadam se ne dugo) vršilac dužnosti generalnog direktora poredi JAT i "Zastavu" oko plata i odnosa u zaradama. Ono što je u JAT-u urađeno sa zaradama u najmanju ruku liči na namerni haos, koji odgovara politici "posle mene potop", možda je to i svesna želja da se pojačaju razlike i time izazovu socijalne tenzije (možda i nalog spolja) koje se ostavljaju novom rukovodstvu kao nerešiv problem, jer sredstava nema.
      
       DR MILAN VUJIČIĆ,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu