NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Rigorozne mere

("Na liniji klanja", NIN br. 2616)

      Potez zabrane uvoza mesa, mesnih prerađevina, kozmetičkih proizvoda i drugih proizvoda koji sadrže infektivni i potencijalno infektivni materijal, sigurno je dobar potez. Postavlja se pitanje: da li je ovo dovoljno, i da li sigurno kod nas nema ludih krava? U tekstu se pominje karantin za goveda iz uvoza od 30 dana: BSE može biti dijagnostifikovan (za sada) samo na materijalu već zaklane životinje, i to ne u krvi ili mesu već samo u mozgu, kičmenoj moždini i tečnosti kičmenog kanala. Kako možete da proverite da li je neko govedo zaraženo ovom bolešću ako ga ne zakoljete? Kako možete garantovati sigurnost potrošaču, ako infektivni materijal (mozak itd.) pri klanju pažljivo ne odvojite i ne uništite? Da li se to kod nas čini?
       G. Latinović tvrdi da u našoj zemlji ne postoji ni laboratorija, ni oprema kojom bi bilo moguće izvršiti analizu materijala iz klanica i ja se sa time u potpunosti slažem. Testovi, koji se koriste za ove analize, rade na principu reakcije antitelo-antigen, i veoma su skupi, najpoznatiji i najpouzdaniji su oni nemačke firme "Boehringer". Nemačka je dugo tvrdila da su njena goveda zdrava i da nema šansi da budu zaražena, a sada?
       Ovome treba dodati i odnos naših veterinara i veterinarske inspekcije prema tim problemima i problemima veterinarske zaštite uopšte (mrtvi psi i mačke na ulici, leševi konja i krava pored puta) kao i odnos našeg stanovništva kada je u pitanju ispravnost životnih namirnica.
       Ako želimo da se sačuvamo od ove opake infektivne bolesti, potrebno je zaista osposobiti veterinarsku službu, nametnuti klanicama propise da potencijalno infektivni materijal pažljivo odvajaju od mesa, uvesti potpunu i strogo kotrolisanu zabranu uvoza i korišćenja stočnog (mesnog) brašna u bilo kojoj oblasti uzgoja životinja (goveda, svinja, živina), uvoz žive stoke bi trebalo potpuno zabraniti i umesto toga razvijati sopstvenu proizvodnju što bi imalo i veliki ekonomski značaj za poljoprivrednike u zemlji. Pored toga osposobiti hemijske i biohemijske laboratorije za analize ovakvog tipa.
       Ako se mali deo ovih mera sprovede, nećemo imati nikakav rezultat, ako sprovedemo sve, imaćemo nadu, ali samo nadu, da će nas ova bolest mimoići.
      
       MR SC. GORAN MITULOVIĆ,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu