NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Veronauku u kuće

("Veronauku u škole-đaci vas mole", NIN br. 2612)

      "Od danas, majko, nema boga!"
       Ovako je prostodušni Ćopićev Nikoletina najavio najezdu nevere, naivno verujući u propagandne priče "misionara" marksizma-lenjinizma koji su silovito i svim sredstvima širili ateizam. Bio je to početak duhovnog i etičkog sunovrata srpskog naroda, primoranog na odricanje od svojih svetinja i od utemeljivača svoje pravoslavne vere svetog Save.
       Posle pola veka ateizma pokidane su mnoge niti koje su spajale narod sa svojom verom i, pored mnogobrojnih objektivnih poteškoća, koje navodi g. Brana Petrović, biće još i više subjektivnih, jer nema više one domaće veronauke od bake i deke koja je najbolja, jer je istinska.
       Veronauku u škole ali i u kuće. Od roditelja dete najpre čuje i nauči ono što oplemenjuje duh i formira karakter za moralno čiste i plemenite ideale i dela. Ali čuje i zlo.
       Pomozimo im zato da budu u svemu bolja od nas! Učitelji će nam pomoći. Evo jedne radosne vesti. U predškolskoj ustanovi "Dr Sima Milošević" u Zemunu, na tabli u hodniku, među dečjim šarolikim crtežima, pomalo nevešto ispisano, čita se: Uskliknimo s ljubavlju svetitelju Savi!
      
       DR SVETOZAR R. CVETKOVIĆ,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu