NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Pećina i hram boga Merkura

Objekat: Tržni centar "Milenijum"
Autor: arh. Stevan Mićić
Investitor: Grading-invest

      Milorad H. Jevtić
      
       Ovih dana u centru Beograda imamo priliku da oživimo sećanje na pradavnu priču o neobičnoj Alibabinoj pećini. Kada se prolaznik Spasićevim pasažom nađe pred novim širokim staklenim vratima, nije potrebno da izgovori poznate magične reči da mu se ona otvore, ali ga, zatim, bogato osvetljen ulaz posle desetak metara uvede u "pravu" raskošnu pećinu. Zatvorenom prostranom atrijumu, oko koga se u jednoj suterenskoj i tri nadzemne etaže nižu lokali trgovačko-uslužne namene, samo krovna staklena kupola delimično umanjuje puni "pećinski" izgled. Tom utisku doprinosi i okolnost da za posetioca ostaju tajna struktura i izgled spoljnog građevinskog okvira i njegovog okruženja.
       Smešten unutar gradskog bloka oivičenog ulicama Kneza Mihaila i Zmaj Jove, Obilićevim vencem i Spasićevim pasažom, ovaj objekat (sa više od stotinu lokala i korisnom površinom od 3 100 kvadratnih metara) predstavlja prvu fazu projekta koji obuhvata kompletnu rekonstrukciju Spasićevog pasaža i njegovo natkrivanje. Neposredni pristupi sa sve četiri obodne ulice omogućavaju novom tržnom centru veliku komunikativnost i povoljno poslovno združivanje sa okolinom.
       Arhitekt Mićić je prirodno sledio uslove lokacije i pomoću komunikacijskih spratnih galerija, orijentisanih s jedne strane prema ovalnom atrijumu a sa druge strane praćenih nizom lokala, ostvario preglednu i efikasnu prostornu postavku. Nekoliko hodničkih grananja izvan galerija pojavljuju se kao osmišljeno osveženje osnovnog površinskog rasporeda. Etažne galerije spojene su po vertikali stepeništima umešno uklopljenim u opšti sistem komunikacija kojima pripada i stakleni panoramski lift kao atraktivan enterijerski detalj. U nameri da ublaži jednolično ponavljanje skoro tipskih etaža, autor je u središte atrijuma na polunivou između prvog i drugog sprata uveo "lebdeću" platformu za otvoreni bife. NJom je postignut određeni efekat, ali se ona, ipak, javila kao prejak kompozicioni elemenat. Staklene podne ploče platforme su zagušene nosećom metalnom konstrukcijom koja svojom vizuelnom težinom u znatnoj meri pritiskuje prostor ispod sebe i tek na ovoj visinskoj ravni razvija svoju dopadljivu prostornu igru . Nasuprot platformi, velika staklena kupola (prečnika 30 metara) ponešto je poddizajnirana u odnosu na veći deo enterijera. Pročelja lokala su uglavnom tipski sazdana od lepo skrojenog inoks portala i jednostavne staklene pregrade, a korisnicima je prepušteno uređenje unutrašnjeg ambijenta. Ograde galerija i stepenišnih krakova provlače se kao fina arabeskna nit tkivom celog atrijumskog okvira. Upotrebljeni materijali, među kojima preovlađuju mermer, metal i staklo, ugrađeni su visokom zanatskom veštinom, a kvalitetom i obradom izdižu centar "Milenijum" u red najluksuznijih beogradskih poslovnih prostora.
       Doživljavajući ga metaforično kao Merkurovu pećinu, po formi, i Merkurov hram, po opremi i obradi, - Mićićev "Milenijum" možemo da prihvatimo kao uspešnu prostornu intervenciju, značajan poslovni poduhvat i sasvim solidan arhitektonski rezultat.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu