NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kad zimnica zapeva

"Srbija: Sounds Global" tim sa ponosom može da kaže šta svira - i da zasvira, bilo gde u svetu. A da za pojas ne zadene

      Zašto "naši u dijaspori", možda svi odreda, slušaju Šabana (i jednog i drugog), Miroslava Ilića, Lepu, Cuneta, Tozovca, zašto najuspelije koncerte "preko grane" drže Baja, Dragana, Sinan, zašto oni koji su ovde jeli samo brzu hranu napolju kisele kupus, spremaju ajvar i kolju prase za Božić?
       Verovatno su se isto pitali i ljudi iz muzičke produkcije Free B92, kada su odlučili da na jednom albumu objave desetak izvođača koji sviraju ono što se popularno zove "njorld music", a zapravo je čisti etnozvuk, ili muzika njime inspirisana. Tako je, u nameri da istisne narodnjake kao ekskluzivne zvučne ambasadore naše male, ali multikulturne zajednice, ploča "Srbija: Sounds Global" okupila jugoslovensku reprezentaciju. Violinista Lajko Feliks, Mađar iz Vojvodine, uz orkestar Bobana Markovića (svira u Kusturičinim filmovima "Andergraund" i "Arizona Dream"), verovatno su za svet, posle komercijalnog Gorana Bregovića, najubitačnija domaća kombinacija, a na tom tragu je i orkestar pokojnog Miće Petrovića, veterana sabora u Guči. Svetlana Spajić i Minja Nikolić (vokalni duet "Drina"), živopisni Darko Macura, čarobnjak na mnogim tradicionalnim balkanskim instrumentima, te pojac Pavle Aksentijević, predstavljaju srpski izvorni zvuk, dok je "Earth-NJheel-Skdž" ansambl, (Zemlja-Točak-Nebo - elementi sa romske zastave), jedan od prvih romskih bendova u Vojvodini.
       Predvođeni Olahom Vinceom, oni se, mešajući džez, rok i romski folklor, bore za afirmaciju romske kulture, kao oslonca za njihovu emancipaciju. Ognjen (Popović) i Prijatelji sublimiraju različite domaće muzičke tradicije, prave atmosferu koja publiku diže na noge, u kakvom god prostoru da sviraju. Popović, koji radi u inostranstvu, profesor je klarineta. Vladimir Nikić, basista u Prijateljima, sličnog je senzibiliteta, posebno kad nastupa na harmonici. Boris Kovač, dugogodišnja samosvojna pojava na domaćoj sceni, kompozitor i multiinstrumentalista, nastupao je na mnogim svetskim festivalima, a njegov aktuelni projekat je LaDaABa, La Danza Apocaldžpsa Balcanica. Sticajem okolnosti, ovde nedostaju Teofilovići, a jedan od organizatora cele priče, Bojan Đorđević, kaže za NIN:
       - Cilj nam je bio da predstavimo žanrovsku i geografsku raznovrsnost, tradicionalno i otklon ka modernom. Domaćoj publici hteli smo da predstavimo neka nepoznata imena a svetu celu scenu, koja u poslednjih godinu-dve raste i raste. Pokušao sam da okupim najbolje i najzanimljivije od domaće "njorld" muzike, a da mogu zaista da sviraju, dakle bez arhivskih snimaka.
       I zaista, ovo nije obrazovno izdanje, arhiver tradicije za buduća pokolenja. U pitanju je izvozni produkt koji će i strance i nas same ubediti da jesmo deo sveta u kome se razne kulture ukrštaju na razne, više ili manje očekivane načine. "Srbija: Sounds Global" tim sa ponosom može da kaže šta svira - i da zasvira, bilo gde u svetu. A da za pojas ne zadene.
      
       D. JELISAVČIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu