NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

"Beskućnici" na užičkom Dedinju

Pravdajući nenamensko korišćenje novca iz opštinskog Fonda za solidarnu stambenu izgradnju u ime "viših interesa grada", nova užička vlast ne samo da prikriva "mrlje" stare vlasti, već i sopstvenu nemoć. Gde je 270 stanova namenjenih užičkim siromasima?

      Ukoliko se pokažu tačnim indicije o nenamenskom ili čak nezakonitom trošenju novca iz opštinskog Fonda za solidarnu stambenu izgradnju, Užice bi uskoro moglo da se nađe na pragu afere. Reč je o nekoliko desetina miliona nemačkih maraka.
       Fond je osnovan 1992. godine, a godišnji prosečni priliv od 1,3 odsto bruto zarada svih zaposlenih u gradu iznosi oko 1,5 milion nemačkih maraka. Do pre dve godine, kada je formiran Upravni odbor Fonda, prikupljenim novcem je gazdovalo opštinsko javno preduzeće "Stan".
      
       Solidarno do luksuza
       Prema rečima Dragiše Todorovića, užičkog advokata, zastupnika ASNS i sada bivšeg predsednika UO Fonda, za proteklih deset godina u Fond se slilo 10 do 11 miliona DEM, što je, kako navodi, bilo dovoljno da se izgradi 300 stanova, a sagrađeno ih je svega 30. Novoj užičkoj vlasti poručuje da saopšti gde je ovaj novac, odnosno da pokaže gde je 270 stanova namenjenih užičkim siromasima.
       U razgovoru za NIN Todorović navodi da je sa ove funkcije smenjen nakon nepunih mesec dana, pošto je zatražio presek stanja i deobni bilans Fonda i JP "Stan". Optužen je da je svojom tvrdoglavošću "blokirao rad Fonda" i doveo u pitanje nastavak gradnje započete zgrade, kada je odbio da stavi potpis na potraživanja ovdašnjeg GP "Zlatibor", pre nego što je u Fondu utvrđeno precizno finansijsko stanje.
       "Novac iz Fonda se trošio nenamenski, a njime je raspolagalo JP 'Stan'. Pozajmice su uzimala opštinska javna preduzeća poput 'Bioktoša', 'Vodovoda', 'Niskogradnje', 'Direkcije za izgradnju', 'Toplote', Dečjeg vrtića, 'Vesti' ali i drugi, 'Sloga' i 'Zlatiborka', kao i SO Užice, a njihov dug iznosi oko 5,5 miliona dinara", kaže za NIN Todorović i dodaje da se za kredit u iznosu od 150 000 dinara "očešala" Jugobanka, užički MUP u iznosu od oko dva miliona, i ŽTP Beograd za skoro milion dinara.
       Smatrajući da su pozajmice opštinskim javnim preduzećima i ustanovama "samo vrh ledenog brega", Todorović procenjuje da je "kvaka" u nenamenskom korišćenju novca od strane JP "Stan" za gradnju poslovnog prostora u užičkom naselju Turica i Ratarskoj ulici, ali i luksuznih stanova u elitnom delu grada poznatom kao Megdan.
       "Naselje Megdan je zanimljivo zbog luksuza. Smatram da je vlasnik tih stanova Fond, a da je 'Stan' finansirao gradnju sredstvima iz Fonda, a posle ih prodavao na tržištu. Zbog toga je potrebno poništiti kupoprodajne ugovore, a stanarima ponuditi da stanove kupe od Fonda. Ukoliko to odbiju, treba ih iseliti i stanove dodeliti ljudima čiji je novac prikupljan u Fondu", govori advokat Todorović i dodaje da bi moglo da se dogodi da se u stanove na užičkom "Dedinju", čija je vrednost po kvadratnom metru 2 500 DEM, useli najveća gradska sirotinja. Prema njegovim rečima, u pitanju je pljačka jer su stanovi postali vlasništvo onih kojima nije potrebna solidarna pomoć, a ključni je problem finansiranje gradnje zgrade na Megdanu.
       On navodi da su u izveštaju o poslovanju Fonda koje je pripremilo JP "Stan" prikazane neverovatne stvari poput "potraživanja za rate za neprodate stanove i kamate na ove iznose, kamate na neprodati poslovni prostor", smatrajući da se iza ovih cifara kriju stanovi u elitnom naselju. Navodeći da je ovakav način nenamenskog korišćenja novca iz Fonda "prikrivala bivša socijalistička vlast", Todorović dodaje da je to "prikrivala i vlast koalicije Zajedno, i da to ponovo želi da prikrije nova opštinska vlast DOS-a".
      
       "Bez obzira na njihove istupe i formirane komisije koje bi trebalo da utvrde stanje, one neće poslužiti da se sve to otkrije, već suprotno - da se prikrije takav rad", kaže Todorović i ocenjuje da je finansijska vratolomija JP "Stan", "služila da očuva gradsku vlast, koja je, i pored pozajmica, javna preduzeća dovela do prosjačkog štapa. Umesto da građanima saopšte činjenice, oni nastavljaju po starom i od javnosti kriju pravo stanje", zaključuje Todorović.
      
       Komisijom na komisiju
       Da bi priča dobila "šmek" sadašnjice začinile su je političke stranke. Ovdašnji demohrišćani izneli su slične podatke, a nenamensko korišćenje novca iz Fonda nazvali "skandaloznim". Batićeve pristalice, koje su u gradu dobile naziv "nesalomivi", odbili su učešće u radu komisije koju je formirala SO Užice jer, kako su obrazložili, ne žele da rade sa socijalistima, za koje su izneli sumnje da su bili akteri zloupotrebe ovog novca. Od užičke skupštine su zatražili da na mesto predsednika Upravnog odbora Fonda vrati nezakonito smenjenog Todorovića. Oni su demantovali da se iznošenjem "prljavog koalicionog veša u javnost", svete kadrovima bivše koalicije Zajedno i da politički ucenjuju sadašnje koalicione partnere. Odbornici ove stranke odbili su da saopšte imena vlasnika stanova u naselju Megdan, kao i način na koji su do njih došli, smatrajući da je to posao pravosudnih organa, a potom se založili za "efikasniju borbu protiv korupcije".
       S druge strane, ovdašnje demokrate navode da od prošle godine, kada je formiran UO Fonda, sa njihovim kadrom Milomirom Stanojčićem na čelu, "nije bilo malverzacija", a potom su najavili još jednu komisiju koja bi trebalo da utvrdi stanje i deobni bilans Fonda i preduzeća "Stan". Predstavnici užičkih demokrata, među kojima su bili direktori ovdašnjih opštinskih preduzeća, nisu krili da je iz Fonda bilo pozajmica, ali su tvrdili da su one bile neophodne zbog opstrukcije tadašnje republičke vlasti i potrebe da funkcionišu javne gradske službe. Ocenili su da "postoje indicije u prelivanju sredstava Fonda na račun JP "Stan", jer Fond nije imao status pravnog lica, a ovo je preduzeće, po odluci užičke skupštine, bilo njegov pravni zastupnik.
       Momčilo Vučković koji je donedavno, kao kadar SPO-a, bio direktor JP "Stan" svedoči da pozajmice nisu bile tajna, već da su o njima odlučivali predstavnici tadašnje vlasti koalicije Zajedno ali, kako je rekao, i "sadašnje vodeće garniture iz DS-a i DHSS-a", te da o tome postoji dokumentacija.
      
       Nema afere
       Vučković navodi da je korišćenje sredstava iz Fonda odobravao Upravni odbor JP "Stan", pa i za gradnju luksuznih stanova u Megdanu i da je ovo preduzeće "vratilo novac Fondu nakon njihove prodaje". On je demantovao optužbe da su ti stanovi namenjivani bivšim funkcionerima SPS-a i SPO-a, dodajući da u ovom naselju stanove poseduju neki bivši funkcioneri ali da to, kako je rekao "nema nikakve veze sa zgradom koju je finansiralo ovo preduzeće".
       Precizirajući da je tadašnje opštinsko rukovodstvo, zbog lošeg odnosa prethodne republičke vlasti prema opozicionom Užicu, bilo primorano da se koristi pozajmicama iz Fonda, jer bi pojedinim preduzećima pretio bankrot ukoliko bi uzeli kredite od banaka sa zelenaškim kamatama, Milan Nikitović, bivši predsednik užičke skupštine i bivši poslanik SPO-a, navodi da je time "sprečen kolaps javnih preduzeća u gradu i zatvaranje Dečjeg vrtića". "Ako je to krivica, prihvatamo da smo krivi, ali grad je morao da funkcioniše i funkcionisao je zahvaljujući takvom načinu poslovanja, na koji smo bili prinuđeni, a novac je ostao u gradu", rekao je za NIN Nikitović, objašnjavajući da se "zamrznuta sredstva u Fondu nisu koristila za izgradnju stanova solidarnosti jer nije bilo pogodne lokacije u gradu, a otpočela je čim je JP 'Stan' došlo do pogodne lokacije".
       "Ovo ne bi trebalo da dobije dimenzije bilo kakve afere, jer novac iz Fonda nije utrošen. Tačno se zna koliko duguju opštinska javna preduzeća i koliko je novca uloženo u izgradnju stanova u Megdanu", smatra bivši predsednik SO Užice Milan Nikitović i u celoj priči otkriva političku pozadinu: "U trenutku kada ne zna šta i kako da radi, a da bi se dodvorila glasačima koji su shvatili da nisu baš najsrećnije odabrali, nova vlast produžava ono pomoću čega je dobila izbore - viče 'lopovi, lopovi', a svoj kvalitet do sada nije pokazala. Znam da imaju mogućnosti, ali ih nisu pokazali. Neka pokušaju i želim im da budu bolji od nas."
       Sadašnji predsednik i bivši potpredsednik SO Užice, Miroslav Martić navodi da u vreme prethodnog mandata nije imao "čak ni indicija o zloupotrebi novca iz Fonda solidarne stambene izgradnje". U izjavi za NIN Martić navodi da je u "protekle četiri godine vodio resor društvenih delatnosti i da po prirodi posla nije bio upoznat sa funkcionisanjem Fonda". Izjavio je da su pozajmice uzimali "Toplota" 1997. godine u iznosu od 1,7 miliona dinara neophodnih za nabavku energenata za grejanje grada i Dečji vrtić u iznosu od 1,2 miliona dinara za sanaciju objekta.
       "Ne znam ko su vlasnici stanova u Megdanu. Kao i vi, čuo sam da su navodno ti stanovi finansirani iz Fonda, ali ne želim da prejudiciram jer će sve to da utvrdi opštinska komisija", zaključio je Martić.
      
       NENAD KOVAČEVIĆ
      
      
Obmana

"Priče da su sredstva posuđivana u interesu grada su obmana. Direktori opštinskih JP kitili su se 'tuđim perjem', šepurili se uspešnim poslovanjem, a koristili su novac od sirotinje i što pre treba da ga vrate", ističe Dragiša Todorović.


      
      
Podobnost

"Ne znam da je ikome od funkcionera SPO-a dodeljen stan na Megdanu, u blokovima C, D ili E. Ako su mislili na Megdan B, gde ja stanujem, nije tačno da je taj stan finansiran sredstvima iz Fonda za solidarnu stambenu izgradnju. Meni je 1991. stan kupila užička Elektrodistribucija, gde sam zaposlen, a isplaćen je 1994. godine, kada sam se uselio, što znači pre dolaska na vlast koalicije Zajedno. Stan otkupljujem na 20 godina, po mesečnoj rati od 506 dinara. Stan mi je kupljen u trenutku kada su moji otac, majka i supruga imali ukupno 101 godinu radnog staža i to je bila prva kupovina za porodicu Nikitović koja komunistima u ovom gradu nikada nije bila podobna, pa izgleda da nije ni sada", rekao je za NIN bivši predsednik SO Užice Milan Nikitović.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu