NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Imovina Karađorđevića

Šta su to Karađorđevići imali i šta bi od toga, danas njihovi naslednici mogli da potražuju?

      Ukupna vrednost nepokretne imovine Karađorđevića, koja je, prema arhivskim spiskovima posle Drugog svetskog rata konfiskovana, procenjena je na 159 621 969 dinara (imanje i preduzeća). O kolikom je iznosu reč vidi se tek kad se zna da je u vreme konfiskacije, 1947. godine dolar vredeo 56 dinara. Znači, gotovo tri miliona dolara, u to vreme ogromna suma.
      
       Srbija
       Prema tom popisu imovine, Karađorđevići su u Srbiji imali: dvorac Dedinje i Beli dvor u Beogradu, sa ogromnim parkom i šumom, dvorsku baštu u Rakovici od oko deset hektara, staklenike i zgrade; u Bulevaru kralja Aleksandra kuću i 14 ari okućnice; potom kuću u Krunskoj 7, pomoćne zgrade i 20 ari placa; u Sarajevskoj 7 - kuću i 14 ari zemlje; vilu u Tolstojevoj 2 i oko sto ari zemlje. Kneginja Olga na Topčiderskom vencu 6 imala je vilu i oko hektar zemlje.
       Kraljica Marija u Aberdarevoj ulici započela je vilu (do rata ozidana i pokrivena). Posle Drugog svetskog rata ovu zgradu je preuzelo državno filmsko preduzeće. Reč je o bombardovanoj zgradi Televizije Srbije. U doskorašnjem Bulevaru revolucije kralj Aleksandar je podigao Studentski dom i ustupio ga Beogradskom univerzitetu. Za učenike srednjih škola kralj Aleksandar je podigao Dom u Ulici Miodraga Davidovića na Topčiderskom brdu i ustupio ga ondašnjem Ministarstvu prosvete.
       U Sokobanji su imali kraljevske livade. Kralj Aleksandar je u istočnoj Srbiji imao preduzeća "Neresnicu" i "Glogovicu" gde je bila njegova fabrika za preradu zlatne rude. Bager za ispiranje zlata iz Peka, rudnik uglja "Sikola" kod Negotina i rudnike "Brodica" i "Železnik" kod Kučeva.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu