NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nezaboravne perjanice

("Sezona kameleona", NIN br. 2598)

      Mada sa zakašnjenjem, ali i sa debelim razlogom, reagujem na tekst "Politički konvertiti - sezona kameleona", a odnosi se na estradne kameleone.
       Autori ovog sjajnog teksta Marijana Milosavljević i Vladimir Martinović bukvalno su naslikali neke od mnogih političkih konvertita, odnosno sezonu kameleona na estradi. Od revolucije "otrežnjenih" novinara, kako rekoše, gori su bili samo estradni pregaoci, koji su "spontano sa ulice" nadirali u studije da objasne sa koliko su strepnje očekivali i koliko lično učestvovali da do demokratskih promena dođe. Međutim, svojim postupcima i izjavama datim mnogim medijima u ranijem sistemu, Minimaks, Bajone, Vesna Zmijanac, Era Ojdanić, Leontina, Danica Maksimović, glumica, i drugi, uveravaju nas da se radi o galeriji ljigavaca-beskičmenjaka, koji vrlo vešto mere odnos snaga da bi se u datom trenutku priklonili novim gospodarima. NJihove postupke najbolje objašnjavaju akademici, sociolozi, psiholozi, psihijatri.
       Ali, zašto ste zaboravili da spomenete nezaboravne perjanice ovog šarenog jata, ili je i vama neko "odozgo" rekao: pusti, nemoj njih da diraš?!
       U proteklim godinama bede i poniženja, sva naša "kulturna događanja" bila su vezana za kuću i mali ekran. Zato nikada nećemo moći da zaboravimo, ali i RTS-u da oprostimo, svakodnevno defilovanje nezamenljivih i proverenih "patriota" kao što su Merima Kurtiš-NJegomir, Zorica Brunclik, Ekstra Nena, Dejan Cukić, Cune, Kemiš, Izolda Barudžija sa mužem Zlatkom Manojlovićem, grupe "Galija" i "Legende" i još poneki. Mogli ste da ih vidite na svim javnim i tajnim pozornicama i prijemima, kako leti, tako i po ciči zimi, ispred dvorova i skupština pevaju narodu, jer tako partije od njih traže. Hleba i igara, bio je osnovni moto "bračnog para".
       Dve prve dame iz ovog "jata" - Merima i Zorica - zaslužuju posebnu analizu. Prva miljenica SPS-a, a druga visoki funkcioner JUL-a, imale su i političkih ambicija. Svima je poznato da se duže vreme kalkulisalo da bi naš budući ministar za kulturu Srbije mogla da bude Zorica Brunclik! S obzirom na to da je naš najveći domet u kulturi bio "Pink" i "Leti, leti, pesmo moja mila" čuvene Nene Kunijević, koja je osvojila simpatije SPS-a još 1991. u još čuvenijoj gužvi u Skupštini Srbije, ućutkujući majke vojnika zatečenih u Sloveniji, onda nam Zoki ministarka i odgovara.
       Merima Kurtiš-NJegomir, vozi "volvo" i voli brzu vožnju, a na pitanje reportera "Glasa" kako uspeva da tako lepo izgleda (?) u ova teška vremena, lakonski odgovara da se hrani isključivo morskim plodovima! Takođe sa puno ponosa izjavljuje da joj čini čast što peva Slobodanu Miloševiću, jer pevala je ona i Josipu Brozu pa što ne bi i Slobodanu, našem divnom predsedniku i čoveku. Kaže Merima, dalje, da i naš predsednik lepo peva, a njoj lično je preporučio da snimi sve stare pesme, što je ona bogato iskoristila. Servilni ljigavci u Radio-Beogradu dozvolili su joj da snima šta je htela i kad god bi htela, a zli jezici pričaju da još jedino kineska himna nije pala, a ka'će... Merima lako dobija Sava centar, Dom sindikata, Kolarac, a u njenoj senci nastupaju Jadranka Jovanović, Oliver NJego, Vlahovićka, veliki hor i orkestar sa Darinkom Matić-Marović; jednostavno, sve je njoj podređeno. U prvim redovima zna se ko sedi, televizija prenosi direktno a snimci se repriziraju na svim kanalima.
       Na sve ovo ne mogu, a da ne citiram Duška Kovačevića koji o kulturi u našoj zemlji kaže za NIN: "Pedeset pet godina ova zemlja je bila privatna krčma prvo Josipa Broza pa Slobodana Miloševića. Tito je držao malo bolju krčmu - sa tri zvezdice, a ovaj je držao krčmu na Ibarskoj magistrali... U suštini oni se ne razlikuju - i jedan i drugi su barabe."
       Na kraju, divno bi bilo da nas takozvana Nova RTS poštedi malo ovih likova i da bar za neko vreme budu ružna prošlost. Ipak, čini nam se da nam se ponovo podvaljuje, jer ne prođe dan a da neko iz ovog poznatog "jata" ne uleti u studio, pa čak i na velika vrata. Ne vređajte, gospodo iz RTS-a, naše dostojanstvo i ne iritirajte naše ubijene emocije, dajte nam malo prave muzike, a nabrojano "jato" neka se priključi "Čuvarima Rezidencije, ličnosti i dela" velikog nam Vođe i neka mu pevaju do mile volje. Takođe ih na Dedinju čekaju Vlajko i Desko, a valjda su poveli i "Simu". Bilo bi dobro da sve ovo režira naš jedinstveni Jovan Ristić Rica, ali molim bez prenosa!!
       P. S. Da li su i kada poslednji put naši istaknuti umetnici platili porez na ogromne honorare, koje, bilo dinarske ili devizne, godinama primaju na ruke?!
      
       IRENA ĐOKIĆ-MIHAJLOVIĆ,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu