NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Milosevik

      Iako se njime bave već trinaest godina, većina svetskih političara, spikera, komentatora zovu ga svakako, samo ne tačno: Milosevik, Milosevic ili u najboljem slučaju Milosevič.
       Ne znam kako da čovek ima poverenja u njihove suptilne analize njegove ličnosti, politike i sudbine, kada nisu u stanju da se raspitaju kako se čovek zove i onda to zapamte. A toliko ih opseda. Često više nego nas.
       Miloševića su u velikoj meri stvorili oni koji su ga bez ikakvih legitimnih prava proglasili garantom odluka u bosanskohercegovačkoj krizi. Argument je bio sadržan u sumnjivoj formuli "strongmen sa Balkana", u kojoj je sadržana cela filozofija prava jačeg kojim se oni obilno koriste. Oni su realpolitičari, a realpolitičari odjednom odluče da ga puste niz vodu. A zatim su sledili istu logiku, bez pravosnažne odluke Ujedinjenih nacija bombarduju Jugoslaviju, te uništavaju "kolateralno" i one zbog kojih su bombardovali ovu teritoriju da bi ih spasli.
       Igrom slučaja bio sam prošlog dramatičnog vikenda izvan zemlje i obilno čitao stranu štampu. Reporteri sa lica mesta vajkali su se puna dva dana što u Beogradu na ulici nailaze na neki svet kojima je "dosadno da pričaju u Miloseviku". Osim, kako to opisuju, strani novinari, "šačice osedelih glava u iznošenim odelima" koji Miloševića brane poslednjim atomima svojih staračkih snaga.
       A ljudima je dosta bivšeg predsednika o vratu. Ne mogu više da čuju njegovo ime, kako god bilo izgovoreno. Žele da ih prođe ta mora. Znam mnoge koji bi ga odmah isporučili Hagu da mu se sudi u delu sveta koji ga je dobrim delom i stvorio.
       Za onaj deo krivice što su ga delom i oni stvorili, što su se upecali na populističke parole, ovaj narod je već dosta ispaštao, ispašta i ispaštaće. Tu su težak život, oskrnavljena reputacija, uznemirena savest i zlurade misli.
       U ponedeljak na prvoj stranici "Herald tribjuna" osvanuo je retko precizan komentar: "Relevantna rasprava o Miloševićevom značaju i ulozi u ratovima koji su opustošili prethodnu Jugoslaviju i zastrašili svet - kao i uloga drugih ključnih učesnika, kako regionalnih, tako i internacionalnih - sada će tek biti mogućna."
       Uzgred budi rečeno, prezime Milošević je patronim od imena slovenskog porekla Miloš, koje očigledno potiče od prideva mio, kao i imena Miodrag, Milutin, Milijan, Mile, Milivoje itd.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu