NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Molitva u eteru

Radio Glas crkve iz Valjeva, prvi pravoslavni radio u ovim krajevima, emituje jednom nedeljno i rimokatoličku emisiju

      Na Svetog Luku, 31. oktobra, 1997. godine eterom je odjeknulo: "Ovde Radio Glas crkve, prvi i jedini crkveni radio u prvoslavnom svetu od Cetinja do Vladivostoka!" Ove reči odzvanjale su godinu i po, iz dana u dan, dok se nije oglasio i Radio Svetigora sa Cetinja. Zasad, to su jedini crkveni radiji u pravoslavnom svetu.
       Radio Glas crkve osnovala je istoimena izdavačka kuća Šabačko-valjevske eparhije. Ona je prva i osetila njegove blagodeti i njegovu moć, budući da ne mora više da brine o odlasku u narod svojih štampanih izdanja. Posle oglašavanja na radiju, mnogo toga se proda još u pretplati ili odmah po izlasku iz štampe.
       - Mi smo jedina izdavačka kuća koja ne uspeva da napravi katalog svojih izdanja. Mogli bismo da napravimo samo katalog onoga što smo izdali i što je otišlo u narod - zadovoljno kaže protođakon LJubomir Ranković, direktor i glavni i odgovorni urednik "Glasa crkve".
       Uz ovaj radio Šabačko-valjevska eparhija organizuje i druge aktivnosti duhovnog i versko-misionarskog sadržaja. Tako, recimo, u porti valjevske crkve organizuju se letnje tribine, na koje, po radio-pozivu, dođe i više od hiljadu ljudi. Od prošle godine počelo je i organizovanje sabora u besedništvu, na kojem učestvuju najbolji propovednici iz ove eparhije...
       Radio Glas crkve emituje program iz studija u Valjevu, a preko predajnika na Maljenu, sa nadmorske visine od oko hiljadu metara, odakle se pokrivaju centralni deo Srbije i delovi Srema i Bačke. Urađen je i studio u Šapcu, odakle se, preko jednog manjeg gradskog predajnika, reemituje program napravljen u Valjevu. Uskoro bi trebalo da bude postavljen i predajnik na Ceru, koji će talase ovog radija razneti preko celog Podrinja, Mačve, Jadra, Rađevine, Azbukovice, istočnog dela Republike Srpske, Vojvodine i Slavonije.
       Program ide danonoćno, 24 sata. U noćnom delu programa, 12 sati, emituje se muzika, sa, posle svake treće numere, porukama, poukama i mislima svetih otaca, hrišćanskih pisaca i mislilaca i svetovnih filozofa. Celokupni dnevni program, takođe od 12 sati, živi je program. I sav je u znaku pravoslavlja i pravoslavne tradicije. Od sedam do deset su "Jutarnje rukoveti", emisija o svetiteljima koji se toga dana praznuju i slave, zatim o važnim događajima iz prošlosti koji su se desili na taj dan ili u to doba godine, o značajnim ljudima koji su na neki način obeležili dotični dan... Od deset do jedanaest protođakon LJuba Ranković vodi emisiju sa tipično verskim temama "Duhovni putokazi", u kojoj se govori o životu u veri i životu u Crkvi, o praktičnim pitanjima iz života jednog vernika, o porukama i tumačenjima vere... Od jedanaest do dva po podne su "Izvorišta", emisija o duhovnoj i kulturnoj baštini ovoga naroda. I u njoj su poruke i pouke vladike Nikolaja (Velimirovića), oca Justina, ali i Ive Andrića, kao i hrišćanskih pisaca i mislilaca koji su imali i umeli šta da kažu i za današnjeg vernika, uveliko obezduhovljenog i razbaštinjenog... Od dva do pet po podne su "Spomenari", zabavna kontakt-emisija, u okviru koje je kviz sa pitanjima vezanim za veru (po mnogobrojnim pozivima slušalaca iz raznih krajeva u ovoj emisiji, najbolje se vidi koliko je ovaj radio slušan), ali i odabrane male poučne priče iz literature sa jasnom duhovnom i moralnom podlogom... Od pet do pola šest preuzima se Dnevnik Radija B 92. Potom, od pola šest do šest ide emisija "Mislim, dakle verujem", o svetiteljima koje Srpska pravoslavna crkva slavi sledećeg dana (emisija ide uveče, pošto po crkvenom učenju dan počinje sa večerom). A od šest do sedam repriziraju se prepodnevni "Duhovni putokazi".
       Na talasima ovoga radija petak je izuzetak - za rimokatolike. Toga dana, od četiri do pet po podne, ide emisija specijalno za njih. Vest o tom "fenomenu", da se na pravoslavnom radiju emituje rimokatolička emisija, obišla je sav hrišćanski svet. Prenele su je mnoge agencije i mnogi listovi Rimokatoličke, Protestantske i drugih crkava.
       - Ustupanje tog jednosatnog termina Rimokatoličkoj crkvi, za zadovoljenje potreba njenih vernika u ovim krajevima, jeste naše malo uzdarje za njenu pomoć našim vernicima: za ustupanje hramova našim vernicima u mnogim gradovima širom Evrope, gde Srpska pravoslavna crkva nema svojih hramova, i za humanitarnu pomoć našim ovdašnjim vernicima ovih teških godina - objašnjava protođakon LJuba Ranković.
       I dodaje:
       - To je, ujedno, naš prilog slozi među ljudima. Bar hrišćanske crkve moraju živeti u saglasju. Ako ne možemo da budemo zagrljeni, u nekoj prevelikoj ljubavi, bar da ne budemo u mržnji i nerazumevanju!
       "Glas crkve" oprema i izuzetno moderan televizijski studio u Šapcu, pa će to biti i prva pravoslavna televizija u slovenskom svetu.
       Tako ova kuća prerasta u značajan medijsko-misionarski centar, koji preko časopisa, knjiga, radija i televizije, sve pod imenom "Glas crkve", uveliko širi - glas crkve.
       A sve to zahvaljujući umnogome svetom vladici Nikolaju (Velimiroviću). Od prihoda prvog izdanja vladičinih sabranih dela, štampanih u Himelstiru, šabačko-valjevski episkop Lavrentije dobrim delom podigao je manastir (posvećen baš vladici) nadomak ruševina drevnog Soko-grada, između Krupnja i LJubovije, a od prihoda drugih izdanja vladičinih knjiga, štampanih u Valjevu, napravljeni su radio i televizija.
      
       JOVAN JANJIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu