NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ljubavne pesme

      Danče Manović, slikar, završava projekat, izdanje svojevrsne antologije četrdeset najlepših ljubavnih pesama sveta. Među njima su Šekspirovi soneti, Geteove pesme, Jejts, Horacije, LJermontov, Bodler, Jesenjin, Bajron, Viktor Igo, Petrarka, Milan Rakić, Jovan Dučić, Laza Kostić... Manović pravi originalne ilustracije za te pesme i jedino mu nedostaje naslov:
       - Na ovom projektu sam radio s ljubavlju 30 godina i to je moje životno delo. Prvobitno, to je trebalo da bude izdanje Unicefa iza kojeg bi stajao Piter Justinov. Trebalo je da deca na osnovu mojih slika - prave poeziju. Međutim, zaratilo se, i to je propalo. Ali, nastavio sam da radim, izmenio sam koncepciju i evo me na kraju projekta za koji tražim naslov. Ko nađe naslov koji će komisija da odobri, biće nagrađen jednom mojom slikom.
       Ono što sam naslikao nema mnogo veze sa pesmama koje su odabrane, jer pesma ne može da se ilustruje, ona je samo bila povod da naslikam nešto lepo.
      
       Na pitanje kada se može očekivati njegova nova samostalna izložba, Danče Manović kaže:
       - Kada završim ovu knjigu, imaću promociju u Cirihu i Beogradu. A što se moje samostalne izložbe tiče, nadam se da ću je osmisliti za pet-šest meseci i zvaće se "Šta je, tu je".


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu