NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Fore i fazoni

NASLOV: "Munje", SRJ 2001.
REŽIJA: Radivoje Andrić
SCENARIO: Srđan Anđelić
ULOGE: Sergej Trifunović, Boris Milivojević, Maja Mandžuka, Milica Vujović, Zoran Cvijanović, Nebojša Glogovac, Nikola Đuričko

      Vuk Pavlović
      
       Nova, kvalitetna dimenzija domaćeg humora stiže nam u filmu "Munje", efektnoj road movie komediji o mladoj "tehno" generaciji, u režiji Radivoja Andrića ("Tri palme za dve bitange i ribicu") i po scenariju Srđana Anđelića ("Do koske").
       Ova urbana priča odvija se tokom jedne prošlogodišnje beogradske noći i prati neobično putešestvije dva šaškasta mladića Popa i Mareta (Trifunović i Milivojević). NJih dvojica su, u želji da osnuju prvu srpsku drum'n bass grupu, platili za snimanje svog materijala prevrtljivom vlasniku muzičkog kluba Sisi (Đuričko), ali on namerava da ih prevari. Pop i Mare u razdrndanom autu započinju provod po Beogradu na putu do Sisinog kluba. Put ih nanosi na dve žurke, a u ostvarenju njihovog plana učestvuju dve drugarice Kata i Lola (Mandžuka i Vujović), narkoman Deda (Cvijanović) i netipični policajac (Glogovac).
       Dramaturški, scenarista Anđelić je lucidno i vešto osmislio komično-avanturističku priču o dva momka i njihovom (ne)snalaženju u manje-više okrutnom svetu koji ih okružuje. Razgranavši osnovnu storiju na dve paralelne u kojima se prepliću romantične igrarije i krimi zaplet, a sve to začinivši dobrim humorom, Anđelić istura ideju o mladoj generaciji koja se, ni kriva ni dužna, našla na vetrometini Miloševićeve Srbije, ali ipak pokušava da se iskoprca iz opšteg haosa poremećenih i izvitoperenih društvenih vrednosti.
       Stoga je scenarista glavni akcenat usmerio na svoje junake i odnose među njima, čime na majstorski način objašnjava delić te generacije primorane na sukob sa svima drugima a, s druge strane, pojasnivši nam njihove motive i pobude. Možda Pop i Mare ne znaju baš sto odsto šta odistinski hoće u životu, i mada ih sticaj okolnosti vuklja levo-desno, oni se ne predaju stihiji i guraju dalje ka ostvarenju svojih maglovitih ciljeva - da postanu slavni muzičari i da osvoje neke devojke. Upravo je izvrsna karakterizacija likova udarna vrlina scenarija "Munja" - od neodoljivo bleskastih glavnih junaka, do uvrnute i upečatljive galerije važnih pratećih likova.
       Reditelj Andrić je, opet, krajnje eksplozivno i efikasno iskoristio potencijale scenarija bazirajući komičnu liniju filma na sjajno postavljenim urnebesnim scenama, otkačenoj gradaciji korelacije među junacima, na suptilnom gegu i probojnoj duhovitosti dijaloga. Andrić je srž naoko jednostavne radnje - smeštene u okvir trajanja antičke drame od ciglo 24 sata - istakao razigranom kombinacijom rafalnih kadrova i dugačkih sekvenci, što izražajnoj andergraund atmosferi filma daje autentičnost, a ritmu radnje pitkost, pa se "Munje" gledaju u dahu, između dva naleta smeha.
       Andrićev lepršavi rediteljski stil je uz odličnu montažu i kameru, te prvoklasnu mladu glumačku ekipu, iznedrio svežu i maksimalno zabavnu mešavinu urbane "pokretne" komedije i trilera sa permanentnom i upečatljivom muzičkom podlogom. Poseban šmek u "Munjama" je pojava brojnih gradskih faca, naročito cameo uloga legende "Crvene zvezde" Dušana Savića. Dodajmo na to gomilu originalnih fora i fazona, pa je očigledno da "Munje" imaju sve uslove da naprave veliki bum.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu