NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Prekršena etika

("NJihova kćer", "Vladar bez identiteta", NIN br. 2623)

      U tekstu pod naslovom "NJihova kćer", vaša novinarka gđa Radmila Stanković, pišući o ćerki bivšeg predsednika Miloševića, kaže: "Upućeni lekari, neuropsihijatri, šaputali su proteklih godina da je najbolesniji član porodice Milošević kći Marija. Dokazi tome su bile i javne manifestacije njenog ponašanja pred pojedinim lekarima i medicinskim osobljem u ustanovama gde je odlazila na lečenje..." I, tako dalje.
       U tekstu pak g. Slavoljuba Đukića koji se, po sopstvenom kazivanju, "ličnošću Slobodana Miloševića bavio petnaestak godina", o istom problemu ("bolestima familije") eksplicitno stoji sledeće: "U prikazu njihove ličnosti, koja se, inače, ne može objasniti terminima normalnog portretisanja, nedostaje jedan važan izvor, možda važniji od političkih svedoka. To su lekari Vojnomedicinske akademije u koje su supružnici Milošević jedino imali poverenja i kojima su se često obraćali zbog svojih psihofizičkih problema. Nalazi o njihovom zdravstvenom stanju čuvani su kao velika tajna i pokušaj autora ovih redova da utvrdi kakve su njihove tegobe, ostali su bez uspeha." (podvukla O.S.)
       Protagonisti ovog "zapleta", izuzimajući gospodina Đukića, prekršili su, čini se, odgovarajuće etike: ukoliko su "psihijatri šaputali" (na uvo gđe Stanković), oni su grubo prekršili medicinsku etiku, ma ko da je pacijent, a s obzirom na to da je ugledna novinarka, na osnovu neartikulisanog "šapata", potonje začinjeno i objavila (pri tom rangirajući likove za top listu "najbolesnijeg"), ona je, shodno svemu, prekršila novinarsku etiku, uz izvesno pomanjkanje dobrog ukusa i vaspitanja.
       Kome, onda, verovati? Gospodinu Đukiću, za koga su psihijatri ostali nedodirljivi i nemušti, ili gospođi Stanković, pred kojom se ini "otvaraju", pa čak i "dvorski" lekari...?
       Možda, ipak mnogima od nas, za koje je "klinička slika" porodice i društva odavno dobrano kontaminirana!
       OLGA STOJANOVIĆ, novinar,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu