NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Fingiranje života

Ove beskrajne pričaonice, ovakva ponuda brbljanja, tumači dr Divna Vuksanović, teoretičar medija, u stvari govore o ozbiljnom problemu - odsustvu autentične komunikacije

      Glumac Tihomir Stanić rado prepričava kako je posle ubistva diktatorskog bračnog para Čaušesku, urednik novosadske televizije pozvao Lepu Brenu da priča o političkoj situaciji u Rumuniji. Kvalifikacija za ovaj poziv bila je sadržana u činjenici što je ova estradna zvezda imala u to vreme fenomenalan koncert u Temišvaru kojem je prisustvovalo stotinu hiljada ljudi!
       Neki od beskonačnih razgovora kojima su preplavljene domaće televizije, razotkrivaju sagovornike koji su se poput Lepe Brene preporučili za temu. Od 5. oktobra 2000. počela je invazija gostiju, stručnjaka za "novo doba".
       Samo u jednom danu, na jednoj ovdašnjoj televiziji najmanje u dve emisije se priča. Jedan domaćin i jedan, dva, tri, četiri... sagovornika. Pričaonica je postala najomiljenija srpska zabava. Pričaju lideri stranaka, ministri, sociolozi, politikolozi, psihijatri, novinari, analitičari svega i svačega.
       Šta je izazvalo ovu poplavu reči na domaćim TV stanicama?
       Stručnjaci za medije se slažu da su posle 5. oktobra počeli da govore svi koji su do tada bili u opoziciji vlasti i vladajućoj ideji. Svi koji su to bili javno. U međuvremenu, veliki broj njih postali su predstavnici nove vlasti i najčešći sagovornici na svim televizijama. Neumorno se sele iz studija u studio, ponavljaju se, ali gledaoci ih sutradan citiraju, prepričavaju ono o čemu su govorili.
       - Nisu pričaonice naša izmišljotina - objašnjava za NIN dr Divna Vuksanović, teoretičar medija. - Na svim svetskim televizijama najviše je takvih emisija i one su najgledanije. Sredinom marta bila sam u Crnoj Gori kada je s radom počeo takozvani parlamentarni kanal na kojem su uživo išle samo debate. Razgovaralo se o svemu - od politike do kulture. Bez pauze, bez muzike. Mislila sam da će to gledaocima brzo da dosadi, ali pokazalo se da je to postao najgledaniji kanal.
       Specifičnost srpskih TV pričaonica posle 5. oktobra je ne samo u činjenici što sagovornici prevashodno govore o politici (u svetu je daleko veća raznolikost tema) već i u "otkrivanju" prikrivenih simpatizera nove vlasti, u pronalaženju "žrtava" bivšeg režima čije "herojstvo" dobija karikaturalne oblike. U velikom broju paradiraju akteri javne scene koji pred kamerama "peru" svoje biografije dokazujući kako su i "onda" bili za "ovo" a ne za "ono".
       Drastična politizacija kojoj prisustvujemo gledajući ove emisije ima za posledicu nemilu činjenicu: iza verbalnog prepucavanja sakrio se realan život.
       - Da bi se govorilo o svakodnevnom životu, o vitalnim temama koje interesuju svakog gledaoca, potrebno je baviti se ozbiljnim istraživačkim novinarstvom - upozorava dr Vuksanović. - To je, međutim, najteže. Najlakše je ovako da svako dobije priliku, da svako ima svojih pet minuta slave. To se, sasvim pogrešno, doživljava kao demokratski ventil.
       Voditelji ovih TV emisija se žale da im je sve teže. Bivši oponenti bivšoj vlasti postali su prononseri politike sadašnje vlasti. Teško je naći nekoga ko bi im se suprotstavio jer su svi oduvek bili "za opoziciju". S druge strane, u strahu od nove vlasti, još se ne usuđuju da ustupe vreme njenim novim kritičarima.
       - Ove beskrajne pričaonice, ovakva ponuda brbljanja - tumači dr Divna Vuksanović - u stvari govore o ozbiljnom problemu koji se zove odsustvo autentične komunikacije. Gledaoci imaju privid komunikacije jer im je to tako plasirano. U suštini, sve to što se govori nema nikakvog uticaja na javnost i utoliko ovakve emisije ne pogađaju u metu.
       Zaključak koji nam nudi naša sagovornica upućuje na još jedno pitanje: koliko košta ovo fingiranje života u kojem već mesecima zdušno učestvuju nova vlast i najmoćniji mediji? Jer, vodeće emisije sličnog tipa u svetu, takozvani talk shonj programi prevashodno su komercijalnog karaktera te u tom smislu svaka čežnja ovdašnjih voditelja da makar ponesu hozentregere Larija Kinga ostaje sanak pusti.
      
       RADMILA STANKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu