NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

O slovenskoj civilizaciji

NAZIV: Drevnorusko slovensko pravo
AUTOR: Dragan Nikolić
IZDAVAČ: JP Službeni list SRJ, Beograd 2000.

      Sima Avramović
      
       Knjiga dr Dragana Nikolića, profesora opšte pravne istorije na Pravnom fakultetu u Nišu, prva je naučna studija na srpskom jeziku, koja, posle preduge pauze od šezdeset godina, oživljuje istoriju slovenskih prava - jednu izuzetno važnu i zanimljivu, ali u drugoj polovini XX veka neopravdano zapostavljenu granu pravnoistorijske nauke.
       Produbljenom i nadahnutom analizom svih relevantnih izvora drevnoruskog (dakle, i drevnoslovenskog) prava od X do XIII veka, primenom istorijskih, socioloških i naročito pravnih metoda, gotovo je potpuno rekonstruisan društveni i pravni sistem jedne rane slovenske države. Pri tome je najviše pažnje posvećeno "Ruskoj pravdi", najpotpunijem i najstarijem slovenskom pravnom zborniku. Spojivši ozbiljan naučnoistraživački postupak sa osobenim, nepretencioznim i plastičnim stilom izražavanja, autor je uspeo da knjigu približi najširem krugu čitalaca; pred njihovim očima se, poput sekvenci kakvog istorijskog filma, smenjuju slikovito izvajani svi osnovni pravni instituti - svojina, ugovori, brak i porodica, nasleđivanje, krivična dela i njihovi izvršioci, kazne, sudovi i sudski postupak, racionalna i iracionalna dokazna sredstva...
       Zahvaljujući primeni uporednog metoda, pojedini delovi knjige veoma inspirativno prevazilaze njen naslov i osnovni tematski okvir, ukazujući na sličnost instituta drevnoruskog prava i pravnih ustanova drugih slovenskih naroda - Srba, Bugara, Hrvata, Čeha, Poljaka. Na taj način, ponovo je uhvaćena nit izgubljena pre više od pola veka, nit koja je ondašnjim istraživačima slovenske pravne istorije ukazivala na zajedničko, praslovensko jezgro mnogih pravnih ustanova.
       Pred nama je knjiga koja će sigurno privući pažnju ne samo pravnika i istoričara već i mnogih drugih čitalaca, naročito iz redova onih koji se na bilo koji način i iz bilo kakvih pobuda interesuju za slovensku civilizaciju.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu