NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Mešavina retkih trava

NAZIV: "Blanko"
KOREOGRAF: Bojana Mladenović
TEATAR: KPGT

      Marija Janković
      
       Kakav šok! Na sceni taraba, merdevine do plafona, sto i okolo tronošci, ćupovi, na sve strane slama i žito. Kako li će se u ovu rustičnu sliku, nalik na kutak iz Etnografskog muzeja, utkati savremeni koreografski rukopis Bojane Mladenović? Nema šta, intrigantno od početka!
       Neka porodica, ili neka druga ljudska skupina, obitava u ovom etnoambijentu, uvodeći nas sporo, isuviše sporo, u svet paganske mistike i međusobnih relacija koje nisu uvek sasvim jasne. Ali, to i nije najvažnije. Tek, svako od tih čudnih bića, još čudnijih imena, tka svoju priču, vuče svoj deo crvene niti protiv uroka, ili su to možda niti ljubavi, zajedništva. Zoblju zajedno za stolom, prstima iz drvenih posuda, u tišini, da bi iz privida harmonije brzo ušli u konflikt. I izvanredni duet Nešušumanije (Bojana Mladenović) i Vukozora Blesnika (Dušan Murić) takođe je konfliktan. Tek što poverujemo u nežnu erotsku igru - sledi tresak o pod, njen ili njegov. Liči na surovu borbu žene i muškarca za dominacijom.
       Odmeravanje snage i muškosti dvojice junoša (Predrag Rakić i Dušan Murić), ili njihovo međusobno ritualno umivanje, nežno-grube ženske relacije, Rusalamjina (Sanja Vinković) teskoba u sopstvenoj koži, deo su ove paganske antipastorale, ali i priče ovovremenske. Tu je i omeđivanje svog životnog prostora, svog atara. Dobro nam poznata priča iz naše svakodnevice.
       Ali, u jednom trenutku sve se, agresivno, odbacuje sa scene, i kamen, i tronošci, i slama i žito, da bi se stvorio prostor čistom plesu triju igračica, koje kao da su došle sa nekog ritualnog kupanja. Oslobođene odeće, tek u mokrim haljecima, u dobrom koreografskom maniru Mladenovićeve, igra ženskog trija (uz pomenute tu je i Isidora Stanišić) vrh je ove plesne "mađije" ili "mešavine retkih travki", kako stoji u ličnoj karti predstave "Blanko".
       Uz muziku Igora Karakaša i pojanje male grupe predvođene Anom Kostovskom, finalnom igrom svih, u tenis patikama, efektno je zaokruženo ovo zanimljivo scensko i koreografsko traganje Bojane Mladenović.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu