NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Đukanović se neće usuditi

Rekli smo da ćemo bojkotovati i oni su svjesni da ne mogu izvesti 230 000 građana, što je polovina birača. Uz to, mnogi koji će svoj glas dati DPS-u nijesu sigurni glasači za nezavisnu Crnu Goru

      Narodna stranka Crne Gore koja je poslednjih dana prošle godine napustila koaliciju "Da živimo bolje" i na predstojećim izborima nastupa u koaliciji sa SNP-om koji predvodi Predrag Bulatović. Naš sagovornik je pravnik po obrazovanju i bio je ministar pravde u Vladi Crne Gore. Rođen je 1956. godine u okolini Cetinja.
      
       Šta biste smatrali uspehom vaše koalicije na ovim izborima?
       - Uspjeh je da dobijemo izbore; neću smatrati neuspjehom i ako održimo ravnotežu. Imajući u vidu koja su sredstva angažovali naši protivnici, ravnoteža bi značila da nema jasne premoći, ne treba zaboraviti da sami izbori nisu dovoljni za realizaciju nezavisnosti. Sa minimalnom prednošću, kada međunarodna zajednica ima negativan odnos, bez dvotrećinske većine za promjenu Ustava, ne vjerujem da će se Đukanović usuditi da forsira svoj projekat.
      
       Vaši protivnici vam prigovaraju da na izbore izlazite samo da biste testirali svoj rejting, kako biste tačno znali da li na referendumu možete da pozivom na bojkot sprečite izglasavanje nezavisnosti.
       - Mi smo bojkot najavili još prije izbora, rekavši da referendum i nije problem, problem su uslovi za referendum. Za nas su sporna tri pitanja: šta je većina koja može da odluči o nezavisnosti, zatim, ko ima pravo glasa i na kraju, ukupan demokratski ambijent, a tu prije svega mislim na objektivnost medija. Naši protivnici su preglasavanjem usvojili zakon prema kojem i jedna četvrtina može da izglasa nezavisnost. Činjenica da neće da čuju da pravo glasa dobiju svi državljani Crne Gore gdje god da žive i postojanje državne kontrole nad medijima, za nas su jasan signal da sadašnja vlast nema podršku za svoj projekat. Zato smo rekli da ćemo bojkotovati i oni su svjesni da ne mogu izvesti 230 000 građana, što je polovina birača. Uz to, mnogi koji će svoj glas dati DPS-u, nijesu sigurni glasači za nezavisnu Crnu Goru.
      
       Zašto ste se odlučili za koaliciju sa SNP-om? Analize govore da biste i samostalno imali dovoljno birača, a kao bivši članovi koalicije "Da živimo bolje" mogli ste pretendovati i na deo reformskog biračkog tela, što vam je uskraćeno saradnjom sa SNP-om.
       - Motivisani smo stvaranjem "dukljanske koalicije" bili smo izloženi jakom pritisku jugoslovenski orijentisane javnosti. U SNP-u se promijenilo mnogo toga, nakon saveznih izbora su u partnerskom odnosu sa DOS-om i poslije svog kongresa jasno su se distancirali od miloševićevskog nasljeđa. Nema nikakve opasnosti da bi NSCG izgubio nešto od svog identiteta i podrške.
      
       Orijentacija vaše stranke i vaša kampanja imaju naglašen verski, pravoslavni predznak. Nije li to kontraproduktivno u situaciji u kojoj ste upućeni na muslimanske glasove?
       - Smatram da Muslimani imaju istovjetan interes, jer bi granica podijelila i njihovo etničko tijelo i bili bi izloženi svim lošim posljedicama kao i mi. Uputili smo ih da razmisle da li njihove interese zaista zastupa "dukljanska koalicija" ili je bolje da se orijentišu na svoje nacionalne stranke. Naša je procjena da će Muslimani Crne Gore naći interes da podrže opstanak zajedničke države, a mi smo spremni da ozbiljno razgovaramo o unapređenju manjinskih prava. Za tako nešto dovoljno je da su ljudi demokrate i da su spremni da razumiju jedni druge. Nacija je nebitna.
      
       S. B.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu