NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Duh vremena<br>Milivoje Glišić
Svršen čin

Vuk Obradović: seks, laži i video trake

      Narodni genije nije zadremao, kaže Ćirilov na 10. strani NIN-a, Socijaldemokratiju je prekrstio u Vukojebinu. A šta je, u tom slučaju, s petingom u vladi, kako nazvati vladu?
       Od muške nemoći Frojd je načinio kosmičku zagonetku, psihijatri nauku, hirurzi vežbaju menjanje pola, "vijagra" se tehnološki dorađuje, a kod nas, kad neko može, saziva se Glavni odbor! Vlada zaseda, gura na marginu slinavku i šap...
       Slobodan sam odmah da izjavim: bolje seks nego Dedinje, jer to narod - osim retkih pojedinaca - ne oseća na svojoj koži.
       Vuk Obradović je naočit čovek, s činom generala u rezervi (žene vole oficire!), borac protiv korupcije, potpredsednik, lider pravilnog držanja, blago zagonetan iza naočara sa zlatnim okvirom; drugim rečima, mogao je, shodno društvenom trendu, legalistički da pristupi ciljnoj grupi - da vidim tu koja bi ga odbila! (Možda Vesna Pešić, udata je). Međutim, ne i ne, general je išao na karteč, napadao s mora, kopna i iz vazduha, ponekad sa troseda. Zaboravio je pri svemu tome fortifikaciju. Onda se seksualno uznemireno osoblje uzbudilo, a ona koja više nije mogla da izdrži, prijavila je ometanje poseda institucijama sistema.
       Prema definiciji Saveta Evrope, seksualno uznemiravanje je nepoželjno ponašanje seksualne prirode i obuhvata nepoželjno fizičko, verbalno i neverbalno ponašanje.
       Vuk Obradović se najčešće ponašao neverbalno!
       Kad bi, u trenucima slabosti, postupio i verbalno, kaže oštećena strana, a suza joj suzu stiže, činio je to kao regrut u parku: "Da spojimo usnice". Lirika! Oficirski je reći: diž' se - lezi, razbrojs, na mestu voljno. Nije bilo subordinacije, Obradović je pao u očima obaveštajnih službi...
       (Možda i Karla del Ponte zatraži izručenje, verbalno i tajno - i seks je genocidan ako je masovan...)
       Srpski odnos prema ženama je tipično srpski. Nema poželjno - nepoželjno, prvo između, pa onda konkretno. Zna se šta je čije...
       Pomenuti seks je, u slučaju Vuka Obradovića, obična nameštaljka, tvrdi generalova pozadina, jer sve je bilo u domenu pokušaja, a domen pokušaja nije krivično delo. Šešelj takođe misli da je potpredsednik vlade nevin, samo je bez zaštite:
       - Stao je Đinđiću na žulj!
       Mada, kaže Šešelj, neverbalnog ponašanja ima i u Narodnoj skupštini. NJega lično, žali se, seksualno uznemirava Neda Arnerić: kad god je vidi, uzbudi se, pa ne može da misli!
       (A Đinđiću preporučuje, u interesu jedinstva DOS-a, da operiše žulj).
       Seks je kočnica demokratije - upozoravaju Obradovićevi oponenti iz Vukojebine - čak i kad popravlja demografsku sliku uže Srbije. Vredi li zbog demografije žrtvovati ideale apstinencije? Zlo je tim veće - misli se na one stvari - jer je društveno skriveno, zaključuju koordinatori Autonomnog ženskog centra. O tome se ćuti, naročito posle.
       Vuk Obradović se vladao društveno skriveno; oštećene su najavljivale video-trake, da bi stvar otkrile, ali neko je baš na njih presnimio južnoameričku seriju. Sud, uostalom, i ne mora, po svom sudijskom uverenju, da prizna kao dokaz ono što je video, to jest kasetu, ton i katarzu.
       Još vlada mišljenje da je seks recidiv srednjega veka, zato što se upražnjava poglavito noću. Sud bi i to mogao imati u vidu, kao otežavajuću okolnost.
       Pravedno je reći da političari uopšte, a generali naročito, imaju pravo na libido. To je zamajac istorije. Upitajmo se samo šta bi bilo da se Medlin Olbrajt nije razvela? Ili da je Napoleon grickao grancle ispod krinoline zakonite supruge - čime bi se Francuzi na svoj francuski način ponosili; zamislite knjaza Miloša kako hrče pored kneginje LJubice - šta bi bilo od srpske državnosti, Turci bi još držali Kalemegdan, a Koštunica bi se klanjao Porti! Nije se tek tako Šesta lička ženila balerinama. Zato su se borili!
       Ima i žalosnih primera, od kojih navodim jedan. Šef KOS-a Austrougarske monarhije, pukovnik Redl, bio je peder. Ubio se, vojnička čast mu je to nalagala. I gde je danas Austrougarska monarhija? Propala. Jedino se izvukao Josip Broz, kao heteroseksualac u oba svetska rata...
       Poznavao sam (govorim li to u prošlom vremenu?) Vuka Obradovića i nisam primećivao znake seksualne nervoze. Više ga je mučilo stanje u zemlji. Ponekad bi ga smirio viski, i tačno je da se u takvom stanju (u stanju viskija) čoveku hoće, ali se telo, kao glavni činilac neverbalnog čina, obično uzjoguni; pojedinac se zato, hteo ne hteo, verbalno vezuje za kafanski sto.
       Nije napamet Brana Petrović pevao:
       U podne kad bi žena htela,
       Ti komšiju zoveš da igrate šaha!
       U prilog Vuku Obradoviću ukazujem da su optužbe na njegov račun u koliziji sa dostignućima savremene sociološko-kriminalističke misli koja kaže da je Obradović, kao šef Komisije za korupciju, dirnuo u srce moći, u samo osinje gnezdo novokomponovane finansijske oligarhije, u tesnoj vezi sa podzemljem... On postaje problem za deo establišmenta vlasti i dela DOS-a. Pa su mu mafija i DOS podmetnuli Moniku Levinski!?
       Otvorili su i dosije: tamo piše da Vuka može, ako zatreba, da kompromituje jedino ljubazan odnos prema damama! Jasno je da pisac dosijea nije gledao filmove Nikite Mihalkova: u carskoj Rusiji, u galantno doba, oficiri su polagali ispit iz ljubaznosti. Zašto, na kraju krajeva, Vuk Obradović ne bi bio starovremski ruski đak, kad smo od Rusa i naučili pisanje dosijea!
       Vuk Obradović je svoju nevinost predočio i šefu države. Šef nije ulazio u detalje.
       Onda je Vuk na TV izjavio da je toliko nevin, da zaslužuje brže napredovanje. I opomenuo:
       - Nastavljam borbu!
       Čak i da je nevin, rezervni general Obradović je na dobitku: imid? je, prijatelji, najskuplja stvar na svetu.
       Šta bih dao za njegov ratni raspored!
      
      


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu