NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Obradović

      "Seksgejt na srpski način" kao stvoren je za šale, komentare, kafanska naklapanja i - kolumne. Duhoviti Beograd već je izmislio da se članovi Socijaldemokratije ovako vajkaju: "Mislili smo da smo stranka, a ispali vukojebina". Po kafanama, opet, kažu da su kod nas, umesto da vuk pojede Crvenkapu, crvenkape pojele Vuka. Kao i obično, najbrži je bio Koraks. On je već na početku afere nacrtao kako Crvenkapa prepada Vuka Obradovića u njegovom krevetu.
       Ime Vuk smo već objašnjavali u ovoj kolumni. Podsetićemo samo da su to ime nekada davali sujeverni roditelji sinu koji se rađao u porodici u kojoj su umirala deca ubrzo posle rođenja.
       Prezime Obradović je patronim po nekom Vukovom pretku koji se zvao Obrad. A Obrad spada među imena koja kazuju kako se roditeljima dete rodilo na radost: Ratko, Radovan, Radoslav, Radomir, Radmilo, Radojko, Rade, Miodrag, Radmila, Radojka, Radoslava i, naravno, Obrad (obradovati se).
       Temu navodne Vukove slabosti prva je u javnost iznela LJiljana Nestorović, portparol njegove stranke. Ona je navikla da opreznim jezikom objašnjava i golicave teme. Dama je ono što se desilo u kabinetu vrlo eufemistički opisala kao "agresivni nasrtaj lascivne prirode sa ciljem seksualne intimizacije". Zamislite ovu složenu sintagmu prevedenu na narodski Vukov jezik (Ovog puta mislim na Vuka Karad?ića u Rečniku iz 1818. godine).
       Ime LJiljana vezuje se za cvet ljiljan, simbol nevinosti. Prezime Nestorović potiče od imena mudraca, najstarijeg učesnika Trojanskog rata, savetnika Grka, a znači "onaj koji posti". Ona je savetovala Vuka da se prođe ćorava posla, ili kako ona to formuliše, pokušala da Vuku Obradoviću ukaže "na neregularnost njegovog ponašanja; međutim, slična scena dogodila se i posle dva dana".
       Ovih dana što javno, što tajno počelo je takmičenje sve starijih i starijih dama sa tvrdnjom da su i one od strane drčnog predsednika antikorupcijske komisije bile navođene na "seksualnu intimizaciju". Međutim, jedna fina LJubljančanka mi je ovih dana rekla da bi, kad bi je neko ovim beogradskim povodom intervjuisao, odgovorila: "Ne verujem da se sve to desilo. Gospod Vuk Obradović izgleda tako dobro da sam uverena kako žene njega jure, a ne on njih."
       Činjenica je, međutim, da u našoj sredini, u kojoj se okoliš žena u preduzeću i ustanovama doskora smatrao regularnim posedom šefova, treba da budu postavljena nova etička merila. Nekima je cela afera bila dobar znak mirnodopskih vremena.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu