NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Kampanja protiv govora mržnje
       Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Medija centar najavili su da će pokrenuti kampanju protiv govora mržnje u domaćim medijima i izraditi opšti novinarski kodeks sa posebnim smernicama za određene vrste medija koji bi trebalo da afirmiše etičko pitanje i odgovornost novinara.
       Na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni zaključci nedavnog okruglog stola o etičkim pitanjima novinarstva u Srbiji, rečeno je da je suočavanje novinara sa sopstvenom odgovornošću za desetogodišnju politiku bivše vlasti - preduslov procesa transformacije, posebno državnih i provladinih medija.
       Predstavnici ekspertskog tima za profesionalizaciju medija, koji deluju u okviru Medija centra, ukazali su da i period posle demokratskih promena u zemlji karakteriše "ćutanje o etičkim problemima" u novinarstvu.
      
       Frekvencije za nezavisne medije
       Predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić izrazio je nadu da će pre usvajanja novih zakonskih propisa u oblasti telekomunikacija i radio-difuzije biti proglašen prelazni period u kojem će nezavisni mediji, koji su za vreme bivše vlasti ostali bez frekvencija, dobiti privremene dozvole.
       Matić je izjavio da ANEM trenutno vodi o tome pregovore s predstavnicima savezne i republičke vlade.
       Napominjući da će zbog kašnjenja zakona o telekomunikacijama i radio-difuziji verovatno za nekoliko meseci biti produžen i proces legalizacije situacije u oblasti elektronskih medija, on je ocenio da će tender za raspodelu frekvencija, najavljen za jun, teško biti realizovan na vreme.
      
       U medijima bolje nego drugde
       Premijer Srbije Zoran Đinđić, ocenio je da je situacija u medijima mnogo bolja nego u nekim drugim oblastima života i privrede u Srbiji.
       Đinđić je na skupu pod nazivom "Demistifikacija medijske scene u Srbiji nakon demokratskih promena", održanom u beogradskom Medija centru u organizaciji Fondacije "Konrad Adenauer", rekao da je situacija u medijima dobra, kao i da takva situacija ne iziskuje organizovanje takvog "dramatičnog skupa".
       Međutim, on je primetio da u medijima treba da bude sprovedena zakonska regulativa, da bitnu ulogu u medijima treba da ima komercijalni faktor, kao i da sama koncepcija izveštavanja treba da bude promenjena, odnosno da novinari treba da prestanu da, kako je rekao, izveštavaju kao da su pripadnici određenih političkih partija.
      
       Prva informativna TV u srednjoj Evropi
       U Slovačkoj se priprema nova televizijska stanica koja će 17 sati emitovati samo informativni program.
       U "srednjoevropski Si-En-En", kako je ta stanica već nazvana, jedna britanska firma uložiće oko tri miliona dolara.
       Nova TV stanica, koja treba da započne emitovanje u septembru, zvaće se TA3, što je igra reči, jer se tako na slovačkom jeziku izgovara naziv planinskog venca Tatre.
       Na mesto glavnog urednika postavljen je Zdenjek Šamal, bivši šef informativnog programa češke televizije koju je napustio zbog uplitanja tadašnjeg rukovodstva u program.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu