NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Neće biti privilegovanih

Mi nismo na strani gradskih vlasti, kao što nismo ni na strani opozicije - mi smo na strani gledalaca. Nismo portparoli nijedne stranke, ni vladajućih ni opozicionih

      (Specijalno za NIN)
      
       TV 5, prva privatna gradska televizija u Nišu, osnovana je 1994. godine. NJen signal trenutno pokriva prostor od Jagodine do Grdeličke klisure. Oko 65 odsto programa čini sopstvena produkcija. U brojnim anketama agencija TV 5 uvek je bila najgledanija televizija u gradu u kojem se za gledaoce bori još osam televizijskih kuća.
       Dve nezavisne niške televizije, TV 5 i Belami naći će se na spisku medija koje novcem podržava grad Niš. Dobiće 750 000 dinara. Vladu koju čine Đinđićeve demokrate odmah su napale Koštuničine demokrate: to je dodvoravanje i potkupljivanje medija, rekli su.
       "Reč je o ugovoru o praćenju rada Skupštine grada, Izvršnog odbora i njihovih tela, i ta suma je na godišnjem nivou. Priznaćete da je to simbolično. Gospodi iz Izvršnog odbora i Skupštine grada rekla sam da naši gledaoci neće biti uskraćeni ni za jednu informaciju koja zaslužuje da bude u našem informativnom programu. To je sve. Ako žele nešto više od toga, a što nije naš programski interes, to može da bude emitovano jedino kao komercijalni program i to mora da se plati", kaže Slavica Nikolić-Čorbić, glavni urednik TV 5.
      
       Garantujete da Demokratska stranka neće biti privilegovana i da ćete gradsku vladu pitati sve ono što je pitaju opozicija ili nezadovoljni građani?
       - Da neće biti privilegija - to garantujem. Na TV 5 nikada nije bilo privilegovanih. Što se tiče pitanja koja ćemo postavljati, i postavljamo gradskoj vladi - pitaćemo sve što interesuje građane, bili oni nezadovoljni ili zadovoljni. Dakle, nismo na strani gradskih vlasti, kao što nismo ni na strani opozicije - mi smo na strani gledalaca, kako je oduvek i bilo. Takođe, nismo portparoli nijedne stranke, ni vladajućih ni opozicionih. Prema Demokratskoj stranci nemamo nikakav poseban odnos. Štaviše, postoji izvesno nezadovoljstvo stranaka iz DOS-a - pa i Demokratske - zato što ne pratimo revnosno njihove pres- konferencije. Ali, to je stvar naše uređivačke politike, to je odluka kolegijuma TV 5, i na to niko ne može da utiče.
      
       Vaša nadanja i planovi?
       - Naše ambicije su da u bliskoj budućnosti pokrijemo signalom Srbiju i da jednog dana vesti TV 5 počnu -"Javljamo se iz centralnog studija u Nišu." Ne vidimo razlog da se samo prestoničke televizije šire Srbijom - skoro sve su ovih dana došle do Niša - a da se naše ambicije u nekim krugovima smatraju nelegitimnim, čudnim, nerealnim, čak i nemogućim. Mi tako ne razmišljamo - neka odlučuje kvalitet programa, profesionalna osposobljenost, pa i hrabrost da uđemo u poštenu utakmicu na srpskom medijskom tržištu, u konkurenciji skoro hiljadu elektronskih medija. Naravno da je to i neka vrsta avanture. TV 5 želi da zakorači u tu vrstu avanture i, štaviše, računa da će sebi obezbediti jednu od pet čelnih pozicija.
      
       Da li to znači da ne verujete u budućnost mreža kao što je ANEM ili neophodnost produkcijskih kuća kao što su VIN ili Mreža?
       - Naprotiv: Anem mreža ima, poznato je, dragoceno i autentično iskustvo u otvorenom i objektivnom obaveštavanju javnosti. Doprinos te mreže demokratskim promenama je očigledan, kao što je i uloga TV 5 u toj misiji istine bila nezamenljiva za prostor koji smo pokrivali. Ali, došlo je drugo vreme: nije dovoljno biti otvoren i nezavisan. Polako ali sigurno stvara se slobodno medijsko tržište, na kojem svako ima svoju cenu. Najveću cenu, naravno, imaće najgledaniji i najbolji programi koji pokrivaju veliku teritoriju. Samo tako može se poslovati profitabilno, što je, valjda, cilj svakog medija. Dakle, verujem u budućnost onih koji u toj oštroj utakmici dostignu čelne pozicije na medijskoj tabeli. Takođe, mislim da samostalne producentske kuće mogu biti uspešne - ako se u pomenutoj utakmici dokažu. Suština je, naime, u tome da svi treba da imaju iste šanse, a niko privilegije.
      
       Šta se sve izmenilo u vašem gradu sa dolaskom DOS-a na vlast u Srbiji?
       - Mnogo se promenilo, sada se lakše diše, oslobođeni smo straha, vreme je za profesionalizam, osećamo ukus slobode. Čini se, međutim, da država još nije preduzela radikalne mere da spreči haos u medijskom prostoru. Prema podacima Ministarstva telekomunikacija, u Srbiji radi skoro hiljadu elektronskih medija, a više od dvesta je otvoreno posle proglašenja moratorijuma. Sloboda je veliki izazov, ali i iskušenje: mnogi se olako odlučuju da zaplove frekvencijama, ne znajući kakve sve uslove moraju da ispune. Bojim se da se pomalo gušimo od eksplozije slobode i demokratije na medijskom nebu.
      
       Da li je za vas haos to što neke privatne televizije koriste državno-vojne frekvencije, ili što neko emituje program bez dozvole?
       - I jedno i drugo, ali i više od toga. Haos su kafane sa predajnicima, video-klubovi sa predajnicima, pun etar pozdrava i želja, piratski filmovi koji su na ekranu pre svetske premijere, NBA uživo i besplatno, bakali kao glavni urednici, porno-filmovi, primitivizam, govor mržnje, nepismenost, odsustvo svake odgovornosti za poruke koje se šalju građanima.
      
       Šta očekujete od najavljenog zakona o radio-difuziji i da li se bojite da nećete uspeti da ispunite standarde koje on propisuje?
       - Najavljeno je da će novi zakon biti napravljen po evropskim standardima, i verujemo da će utvrditi poštene i profesionalne kriterijume za osnivanje i rad medija. Mislimo, dakle, da će se napokon znati zakonski okviri i uslovi za bavljenje ovim poslom. Što se nas tiče, naravno da se ne plašimo: jedva čekamo da zakon stupi na snagu. To je što se tiče prava. Ali, šta je s pravdom? Biće vrlo nepošteno ako država i DOS preuzmu brigu o državnim i prodržavnim medijima koji su otvoreno radili protiv njih, a da mediji koji su bili pod strašnim pritiskom i borili se za slobodu informisanja budu ugašeni, budući da sa skromnim tehničkim mogućnostima i nedovoljnim kapitalom - neće moći da uđu u tešku medijsku utakmicu. Zalažem se - sada govorim i kao predsednik Udruženja "Spektar" - da se nezavisnim medijima da prelazni period od godinu ili dve, kako bi ispunili pojedine tehničke, programske i kadrovske standarde. Da zaključim, i da budem jasna: bojim se da će bogati medijski magnati koji su to postali za vreme vladavine Slobodana Miloševića, zadržati čelne pozicije, jer im stečene privilegije i kapital omogućuju veoma udobnu i moćnu startnu poziciju. Sportskim jezikom rečeno - imaju najbolju stazu i prevelike prednosti.
      
       Pretpostavljam da tu mislite na TV Pink i Televiziju BK. Koji je vaš predlog da oni na početku nove preraspodele frekvencija, odnosno pokrivanja teritorije Srbije, budu izjednačeni sa svim ostalim televizijama?
       - Ja sam ozbiljan i odgovoran čovek. Daleko sam od anarhičnih pomisli da treba rušiti predajnike i uništavati privatnu imovinu. Ali, zakonodavac mora naći rešenja da ostalim učesnicima u toj - kako ja volim da kažem - velikoj trci, omogući priliku da u njoj učestvuju ravnopravno. Naravno, nisam toliko naivna da pomislim da će se vlast lako odreći medija koji pokrivaju 90 odsto Srbije - ali to ne sme biti razlog da se drugima - naravno pod uslovima o kojima sam govorila - zabrani da to isto dobiju. Uostalom, ministar Tadić je obećao "pravdu na medijskom nebu Srbije". Verujem da će tako i biti.
      
       Čini se kao da nova vlast radije gostuje na dojučerašnjoj TV Bastilji nego na stanicama na kojima su do juče jedino i mogli da govore. Da li je to i vaš utisak?
       - Jeste, i zbog toga sam tužna. Verujem, međutim, da će se vrlo brzo vratiti u televizije koje su im, na neki način, bile saborci u osvajanju slobode. Uostalom, upravo očekujem premijera Đinđića koji večeras (četvrtak) gostuje na Televiziji 5.
      
       ZORAN KOSANOVIĆ
      
       (Beta)


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu