NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Da ali ne

Vlada nacionalnog jedinstva formirana je kako bi svi politički faktori u Makedoniji ujedinili napore da se spasi što se spasti može

      Makedonski premijer LJupčo Georgijevski nije stigao ni da presavije ekspoze o zadacima nove koalicione vlade kada su poslanici Partije demokratskog prosperiteta Albanaca izašli iz skupštinske sale zalupivši vrata. Da atmosfera bude još mučnija, potrudili su se i pripadnici Oslobodilačke narodne armije novim terorističkim akcijama, prisilivši makedonsku policiju i vojsku da uzvrati baš kada se makedonska skupština, 13. maja, pripremala da započne raspravu o novoj vladi široke koalicije.
       Ipak, posle polučasovne pauze, sastanka iza zatvorenih vrata, mnogo teških reči na račun premijera, dopunskih konsultacija sa makedonskim predsednikom Borisom Trajkovskim i "prijateljskih ubeđivanja" sa ambasadorima zapadnih zemalja, poslanici PDP-a vratili su se u salu. Skupštinska rasprava o izboru vlade nastavljena je, vlada je i izabrana sa tri uzdržana i jednim glasom protiv (od ukupno 106).
       Međutim, šteta je već bila načinjena. Okrnjena je vera da će Vlada nacionalnog jedinstva biti u stanju da ujedini napore svih makedonskih i albanskih političkih faktora kako bi se spasilo što se spasti može. Čak ni podrška šefova diplomatija Evropske unije, koji su 14. maja u Briselu ne samo pozdravili formiranje nove makedonske vlade već i jasno stavili do znanja da su "novi akti terorističkog nasilja" na severu Makedonije potpuno neprihvatljivi, nije unela mnogo optimizma.
      
       Klinovi i ploča
       Pored vladajuće VMRO-DPMNE koja je dobila najviše, sedam, ministarskih mesta i najveće albanske stranke Demokratske partije Albanaca, koja ima tri ministarska mesta, u novoj makedonskoj vladi široke koalicije zastupljena je, sa jednim ministarskim mestom, LDP, opozicioni Socijaldemokratski savez nekadašnjeg premijera Branka Crvenkovskog, kao i PDP koji će dati po tri ministra. Iako je brojčano VMRO-DPMNE dominantna, činjenica je da je od ključnih ministarstava ova partija zadržala kontrolu samo nad jednim postavivši LJubeta Boškovskog za ministra unutrašnjih poslova. Rad Ministarstva odbrane poveren je Vladi Buckovskom (SDS), a za šefa makedonske diplomatije izabrana je Ilinka Mitreva, takođe iz SDS-a.
       "Ova vlada nije formirana zbog naše uzajamne ljubavi. Kao zemlja mi smo u velikoj opasnosti i suočeni smo sa ozbiljnom vojnom pretnjom", rekao je Crvenkovski, predsednik SDS-a.
       Jedan od razloga zbog kojih je PDP ipak ušao u novu vladu je i šansa da zahtevi ONA budu ispunjeni kroz državne institucije.
      
       Udarna pesnica
       Iako je platforma vlade široke koalicije vrlo je jasna - stabilizacija Makedonije, intenziviranje dijaloga makedonskih i albanskih političkih faktora, priprema prevremenih izbora i nastavak reformi - njeno ostvarivanje neće biti lako, pre svega, zbog nespremnosti albanske strane da se odrekne svojih maksimalističkih težnji koje za krajnji cilj imaju rušenje društvenog uređenja makedonske države. Takođe, postoji opasnost da će, ukoliko izostanu konkretni rezultati na terenu, makedonske partije u međusobnom optuživanju zaboraviti da su se udružile kako bi zaustavile dobro naoružane pripadnike ONA.
       Ukoliko se to dogodi, izgledi da vlada Makedonije opstane, biće vrlo teški, a glavni krivci, možda neće biti toliko Albanci, već oni koji u svojim rukama drže policiju, diplomatiju i pre svega vojsku. Pred najvećim izazovima našao se upravo Vlado Buckovski koji mora prvo da opremi (što košta) i obuči (što traži vreme) vojsku a to neće biti lako jer u makedonskoj vojsci Albanci, koji za svoje "neprijatelje" iz ONA imaju uglavnom simpatije, čine trećinu sastava.
       Uverenju da Albanac ne treba da udari na drugog Albanca, makar on bio i terorista, doprinos je dala i Islamska zajednica u Makedoniji koja je svoje saopštenje zasnovala na "mnogobrojnim razgovorima, analizama i informacijama koje je prikupila na terenu da bi konstatovala kako "granatiranje sela naseljenih Muslimanima dobija karakter etničkog čišćenja sa primesama genocida". Od makedonskog predsednika Trajkovskog, kao vrhovnog komandanta, zahteva se da naredi prekid borbenih dejstava i dozvoli da se humanitarna pomoć dopremi do civila. To što je makedonska vojska danima apelovala na meštane da napuste selo Slupčane u blizini Kumanova pre nego što je u subotu 12. maja otpočela ofanzivu protiv terorista nije imalo nikakvog efekta. Prema prvim izveštajima makedonskih medija, poginulo je tridesetak terorista, koji su preko noći presvučeni u civilna odela i pod reflektorima televizijskih stanica CNN i BBC sahranjeni kao civilne žrtve 14. maja. Ekipa "Rojtersa" odbila je da prisustvuje događaju koji je umnogome ličio na "slučaj Račak" s tom razlikom što nije međunarodni predstavnik domaćim, makedonskim, medijima zabranio da prisustvuju sahrani, već makedonsko Ministarstvo odbrane. Razlog je, kao i u Račku, bio isti - novinarima, koji su bili spremni da preuzmu rizik, niko nije mogao da garantuje bezbednost u selu nadomak Kumanova.
      
       LIDIJA KUJUND?IĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu