NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Leva-desna vlast

Iako članica DOS-a, Nova Srbija ušla u koaliciju sa JUL-om i SPS-om

      Prošlog četvrtka, na Jeremijin dan, u maloj potkopaoničkoj opštini Brus održan je čuveni vašar na koji se sjate trgovci iz svih krajeva Srbije. Tradicionalno, ovde su do sada najbolje prolazili trgovci iz čačanskog kraja čiji su grnčarski i drugi proizvodi uvek bili na ceni. Ovoga puta Čačani nisu bili baš rado viđeni. Razlog nije u tome što su im proizvodi lošeg kvaliteta, već pretnje Brusjanima da će im doći žestoki momci iz Čačka i lomiti im kosti.
       Nije reč o nekakvim mafijaškim obračunima niti o neraščišćenim sportskim računima, već o političkoj ujdurmi koja već mesecima zaokuplja pažnju javnosti u ovoj varoši. Pretnje je navodno izrekao Velimir Ilić, gradonačelnik Čačka i predsednik Nove Srbije, liderima ovdašnjeg DOS-a zato što ne prihvataju njegovog pulena Milutina Jeličića za predsednika opštine i što od Vlade Srbije traže da se u opštini uvedu privremene mere i raspišu novi lokalni izbori.
      
       Prevrtljivci
       Da će politička klima u Brusu da uzavri, videlo se odmah posle prošlogodišnjih lokalnih i republičkih izbora. Na lokalnom nivou najviše odborničkih mesta dobio je JUL (šesnaest), SPS je osvojio jedanaest, radikali jedno, dok je DOS (DS, DSS i SD) dobio svega šest odborničkih klupa. Kandidati iza kojih nisu stajale političke partije, predstavnici grupa građana dobili su čak jedanaest odborničkih mesta. U takvoj situaciji niko nije bio u stanju da preuzme vlast, sve dok se posle 5. oktobra u Brusu nije pojavio Velimir Ilić. Tada je u ovom mestu formiran opštinski odbor Nove Srbije i u njeno članstvo su ušla i četiri odbornika grupe građana.
       Članovi Nove Srbije iz Brusa, iako formalno u DOS-u, napravili su politički luping i zajedno sa odbornicima leve koalicije formirali opštinsku vlast. Za predsednika opštine izabran je Milutin Jeličić Jutka iz Nove Srbije, za potpredsednika Branimir D?odić, predsednik OO SPS, dok je mesto predsednika opštinske vlade pripalo Slavoljubu Vukojičiću iz redova JUL-a, inače predsedniku opštine u prethodnom sazivu.
       Izbori za opštinsku samoupravu organizovani su u neregularnim uslovima, smatra Branko Luković, član OO DS u Brusu, a to je JUL-u i SPS-u omogućilo da ponovo osvoje vlast. Pošto zbog stranačke netrpeljivosti nisu mogli sami da izaberu predsednika opštine, žrtvenog jarca našli su među odbornicima grupe građana, koji su sada u Novoj Srbiji. Odbornici DOS-a su prilikom izbora Milutina Jeličića za predsednika opštine ukazivali na to da on ne ispunjava uslove, jer se protiv njega vodi krivični postupak, ali tada su ga odbornici levice izglasali kao svog kandidata.
       Kad je konstituisana opštinska skupština, "u minut do dvanaest", dan pre krajnjeg zakonskog roka od devedeset dana od održavanja izbora, čelnici koalicije DOS zatražili su u više navrata od Vlade Srbije da se u opštini Brus uvedu privremene mere i raspišu novi lokalni izbori. U dopisu vladi, pored ostalog, žale se na koalicionog partnera Novu Srbiju i njenog predsednika Velimira Ilića da je izneverio principe srpske opozicije i naneo veliku štetu građanima ovog kraja.
      
       Gladni
       Drugi čin ove politikantsko-intrigantske priče sastoji se od međusobnih optužbi za kriminal, batinaške pretnje i lične zađevice.
       Na nedavno održanoj konferenciji za novinare predsednik OO DS Srećko Raičević izjavio je da su mu stigle pretnje da će doći žestoki momci iz Čačka da se obračunaju sa dosovcima.
       - Predsednik opštine mi je pripretio rekavši da je o svemu što mi u DOS-u u Brusu radimo, obavestio Velju Ilića i da će doći momci iz Čačka da mi polome kičmu. Poručio nam je da ako nam se ovo ne sviđa, promenimo grad - izjavio je Srećko Raičević.
       - Nikada nikome nisam pretio, a ponajmanje Srećku Raičeviću, niti mi to pada na pamet -saopštio je Milutin Jeličić, predsednik opštine. - Tačno je jedino da sam o svemu obavestio Velju Ilića, jer to mi je i obaveza kao člana njegove partije.
       U pismima Vladi Srbije i u obraćanju javnosti čelnici DOS-a iznose mnoge primere kriminalnih aktivnosti sadašnjeg predsednika opštine u njegovoj privatnoj firmi "Panikop" u vreme kada je na vlasti u Brusu bila samo leva koalicija. Tako je obelodanjeno da se protiv Jeličića vodi krivični postupak za zloupotrebu službenog položaja i prekoračenje ovlašćenja, jer se osnovano sumnja da je sredinom 1999. godine proizveo skoro 10.000 litara votke u svojim pogonima, a na njih stavio etikete i zatvarače baltik votke PIK "Takova" iz Gornjeg Milanovca. Jeličić je, kako se u optužnici tvrdi, 6 000 litara ove votke prodao za gotov novac preduzećima "Meta-komerc" iz Peći i PP "Jupiter" iz Prištine.
       Kako se u dopisima Vladi Srbije dalje tvrdi, Jeličić je i ranije bio uslovno osuđivan zbog zloupotrebe službenog položaja, kao što je to slučaj u presudi Opštinskog suda u Brusu od 19. februara 1999. godine. U DOS-u tvrde i da je sadašnji gradonačelnik Brusa 1997. godine uništio kompletnu dokumentaciju o poslovanju svog preduzeća "Panikop" tako što mu se otkačila prikolica na privatnom automobilu u kojoj se nalazila, a o čemu postoji zapisnik MUP-a. Novinarima je prikazan i zapisnik MUP-a Srbije Sekretarijata u Kragujevcu, u kojem stoji da su inspektori u firmi "Žunje" iz Kragujevca pronašli u prometu lozovaču i šljivovicu čiji je proizvođač "Panikop", a na kojima se nalaze falsifikovane akcizne markice.
       Republičke vlasti su trenutno preokupirane drugim problemima i do sada niko od funkcionera nije našao vremena da se ovom problemu posveti.
      
       LJUBIŠA POPOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu